Κέικ μήλου με κράνμπερι και πορτοκάλι, γιορτινό και πεντανόστιμο. Κανέλα και καρύδια συμπληρώνουν το γευστικό δημιούργημα και το κάνουν δύσκολο να του αντισταθείτε. Μοσχοβολάει και είναι αρκετά ζουμερό λόγω μήλου. Ταιριάζει στην γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, όμως “φτιάχνει” διάθεση και σε κάθε άλλη περίσταση που θα το προσφέρετε.
YΛΙΚΑ
200γρ. μαργαρίνη κομμένο κομμάτια σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 φλ. τσαγ. καστανή ζάχαρη
3 αβγά
1/3 φλ. τσαγ. κονιάκ
1/2 φλ. τσαγ. χυμό πορτοκαλιού
1 κοφτό κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
1/4 κοφτό κουτ. γλ. γαρίφαλο σκόνη
2 φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουτ. σουπ. μπέικιν
3 μεγάλα μήλα τύπου στάρκιν
1/2 φλ.τσαγ. κράνμπερι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/2 φλ. τσαγ. ψιλοκομμένη ψίχα καρυδιών
1/2 φλ. τσαγ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Για τα μήλα και τα κράνμπερι: 1 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τοποθετείτε τα κράνμπερι στο κονιάκ να μουλιάσουν, μισή ώρα πριν ξεκινήσετε την διαδικασία παρασκευής του κέικ. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C (αντιστάσεις). Βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα. Σε μπολ τοποθετείτε την μαργαρίνη και δουλεύετε με το μίξερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πρόσθετετε ένα αυγό κάθε φορά, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Ρίχνετε το κονιάκ (χωρίς τα κράνμπερι), τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και ανακατεύετε. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν, την κανέλα και το γαρίφαλο. Τα ρίχνετε στο μπολ και δουλεύετε με το μίξερ να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Καθαρίζετε τα μήλα, κόβετε κάθετα στην μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια και κόβετε σε μικρούς κύβους. Τα ρίχνετε σε μπολ μαζί με τα κράνμπερι και την κανέλα. Ανακατεύετε καλά. Τα ρίχνετε στο μείγμα του κέικ μαζί με τα καρύδια και ανακατεύετε με την σπάτουλα.
- Μεταφέρετε στην φόρμα και στρώνετε προσεχτικά. Τοποθετείτε στον φούρνο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200β. για 10 λεπτά και στους 180β. για 45 περίπου λεπτά. Δοκιμάζετε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το με ένα ξυλάκι (για σουβλάκι). Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο. Το αφήνετε στην φόρμα για 10 λεπτά. Το βγάζετε από την φόρμα και το τοποθετείτε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη.
Συνταγή Πολυξένη Μέγα