Παραδοσιακό Σουηδικό Χριστουγεννιάτικο κέικ

Κέικ Σουηδικό, γιορτινό και πεντανόστιμο. Ένα γευστικό δημιούργημα που δύσκολα θα του αντισταθείτε. Μοσχοβολάει και είναι αρκετά ζουμερό. Ταιριάζει στην γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, και τα αρώματα του συγκινούν. Θυμίζει σε γεύση τα σουηδικά Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια. Είναι ένα κέικ που πρέπει να το φτιάξετε.

YΛΙΚΑ

200γρ. βούτυρο

1 1/2 φλ. τσαγ. καστανή ζάχαρη

4 αβγά

χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι

2/3 φλ. τσαγ. γιαούρτι

3 κουτ. γλ. κανέλα σε σκόνη

1 κουτ. γλ. γαρίφαλο σε σκόνη

1 κουτ. γλ. τζίντζερ σε σκόνη

1 κουτ. γλ. κάρδαμο σε σκόνη

1/3 κουτ. γλ. Βανίλια σκόνη

2 φλ. τσαγ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουτ. γλ. μπέικιν

1 φλ.τσαγ. μαύρες σταφίδες

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1/2 φλ. τσαγ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

  1. Τοποθετείτε τις σταφίδες στον χυμό του πορτοκαλιού να μουλιάσουν, μισή ώρα πριν ξεκινήσετε την διαδικασία παρασκευής του κέικ. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C (αντιστάσεις). Βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα.
  2. Τοποθετείτε το βούτυρο σε κατσαρολίτσα να λειώσει χωρίς να κάψει και ρίχνετε μέσα όλα τα μπαχαρικά. Ανακατεύετε και τραβάτε από τη φωτιά.
  3. Σε μπολ τοποθετείτε τα αβγά και δουλεύετε με το μίξερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν και να φουσκώσουν σαν μείγμα.
  4. Προσθέτετε το βούτυρο με τα μπαχαρικά και το γιαούρτι και συνεχίζετε το χτύπημα να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Στραγγίζετε τις σταφίδες και ρίχνετε στο μείγμα με τα αβγά τον χυμό του πορτοκαλιού και το ξύσμα.
  5. Προσθέτετε και το ένα φλυτζάνι αλεύρι και δουλεύετε το μείγμα να ομογενοποιηθεί και πάλι. Ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι με το μπέικιν, και συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε και τις σταφίδες και ανακατεύετε.
  6. Μεταφέρετε στην φόρμα και στρώνετε προσεχτικά. Τοποθετείτε στον φούρνο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200β. για 10 λεπτά και στους 180β. για 45 περίπου λεπτά. Δοκιμάζετε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το με ένα ξυλάκι (για σουβλάκι). Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο. Το αφήνετε στην φόρμα για 10 λεπτά. Το βγάζετε από την φόρμα και το τοποθετείτε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζετε με την ζάχαρη άχνη.

Φωτογραφίες © urbanguru.gr