Συρράκο και Καλαρρύτες, δύο ιστορικά χωριά διαμάντια στα δυτικά Τζουμέρκα!

Το Συρράκο είναι οικισμός της Ηπείρου στην Περιφέρεια Ιωαννίνων, είναι χτισμένο στα 1.150μ στην πλαγιά του Όρους Λάκμος και κρέμεται στην κυριολεξία πάνω από την εντυπωσιακή χαράδρα του ποταμού Χρούσια, παραπόταμου του Αράχθου και αντικρίζει απέναντι του τα Τζουμέρκα.

Τα Τζουμέρκα είναι τα Αθαμανικά όρη, η μεγάλη οροσειρά της δυτικής Ελλάδος, η οποία αποτελεί νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου  μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Αχελώου.

Το Συρράκο είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός και διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα λιθόκτιστα σπίτια και τις στέγες από σχιστόλιθο. Το χωριό έζησε εποχές μεγάλης οικονομικής άνθισης, χάρη στην κτηνοτροφία, στην παραγωγή και  στο εμπόριο μάλλινων υφασμάτων αλλά κυρίως, στην αργυροχρυσοχοΐα που διαδόθηκε στο χωριό από τους γειτονικούς Καλαρρύτες. Η οικονομική αυτή άνθιση διαπιστώνεται από τα πολλά μεγάλα και πανέμορφα αρχοντικά του αλλά και από το παλαιό πέτρινο τριώροφο σχολείο του που έχει μετατραπεί σε ξενώνα.

Στο Συρράκο δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα ώστε να διατηρείται άθικτο το παραδοσιακό του χρώμα. Η παρουσία οχημάτων επιτρέπεται μόνο μέχρι την είσοδο του οικισμού, όπου μία πέτρινη γέφυρα τον συνδέει με τον σύγχρονο δρόμο. Ο περιφερειακός δρόμος, οδηγεί στο εσωτερικό του, χωρίς όμως να αλλοιώνει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του.

Στο χωριό θα περιηγηθείτε και θα θαυμάσετε κάθε γωνιά του! Οι πέτρινες βρύσες, τα αρχοντόσπιτα αλλά και το πατρικό σπίτι του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη που από το 2002 λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο (ισόγειο) και βιβλιοθήκη (όροφος) θα σας ικανοποιήσουν πλήρως.

Το Συρράκο όπως και οι Καλαρρύτες απέναντι του, πρωτοκατοικήθηκαν από Βλάχους και έχουν και τα δύο μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία. Στα χρόνια της ακμής τους οι Καλαρρύτες είχαν πέντε χιλιάδες κατοίκους, ενώ το Συρράκο τρεισήμισι χιλιάδες. Ερημώθηκαν όμως την δεκαεατία του ‘50 όταν οι κάτοικοι έφυγαν για  τα μεγάλα αστικά κέντρα. Επιστρέφουν πια εποχιακά αλλά φροντίζουν να διατηρούν στα χωριά τη φυσιογνωμία και το παραδοσιακό τους χρώμα αναλλοίωτο.

Οι Καλαρρύτες είναι κτισμένοι ακριβώς απέναντι από το Συρράκο στα 1.200μ, στην πλαγιά Πουλιάνα , και διαθέτουν μια υπέροχη θέα προς τις γύρω κορυφές. Αν και η απόσταση μεταξύ τους φαίνεται μικρή, τα χωρίζει η απόκρημνη χαράδρα του Καλαρρύτικου Ποταμού.

Και τα δύο χωριά είναι χωρίς αμφιβολία τα πιο εντυπωσιακά χωριά της περιοχής με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα περίφημα λιθόστρωτα σοκάκια αλλά και την συναρπαστική θέα να τα κάνει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο!

Μην παραλείψετε να τιμήσετε τις θαυμάσιες πίτες τους, αλμυρές και γλυκές.