Kέικ ρυζιού με μήλο από τη σεφ Ντίνα Νικολάου – Ευρωπαϊκό ρύζι για ένα βιώσιμο περιβάλλον

Η επιλογή ευρωπαϊκού ρυζιού συμβάλλει σε ένα ένα βιώσιμο περιβάλλον. Η συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη διατήρηση των υγροβιοτόπων, στην αξιοποίηση των άφθονων υδάτινων πόρων, στη διατήρηση της βιωσιμότητας των εδαφών και γενικά στην οικολογική ισορροπία, αλλά και στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών καλλιέργειας και παραγωγής του είναι πολύ σημαντική.

Το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή. Στο Εθνικό μας πάρκο Αξιός-Λουδίας-Αλιάκμονας παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού ρυζιού.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, το οποίο υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και τη Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια (Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia),  πραγματοποιήθηκε ένα ξεχωριστό masterclass με θέμα το ευρωπαϊκό Ελληνικό ρύζι, στον εξαιρετικό χώρο Miele Hellas, στο Ψυχικό στην Αθήνα.

Εκεί,  η Rice Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, σεφ Ντίνα Νικολάου, παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού, μέσα από τη δημιουργία τριών μοναδικών συνταγών, ριζότο με ρύζι καρολίνα και συκωτάκια πουλιών, μανιτάρια γεμιστά με ρύζι γλασέ και μπόλια, κέικ με ρύζι γλασέ και μήλο (παρακάτω η συνταγή).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την εταιρία NOVACERT, ως εκτελεστικός οργανισμός του προγράμματος που έχει αναλάβει την εκτέλεση του προγράμματος, και την εταιρία Chef Stories, που διοργανώνει τις εκδηλώσεις προώθησης και ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα EURICE θα βρείτε: https://www.europeanrice.eu, https://www.facebook.com/sustainablerice.eu/, https://www.facebook.com/europeanrice/

Kέικ ρυζιού με μήλο

ΥΛΙΚΑ

250γρ. ζάχαρη

200γρ. ρύζι μεσόσπερμο

50γρ. βούτυρο

2 μήλα

2 αβγά

1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

1 λίτρο γάλα φρέσκο

Ρίχνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε να πάρει βράση. Ρίχνετε το ρύζι και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά για 20 περίπου λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε τη βανίλια. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.

Πλένετε τα μήλα, αφαιρείτε τους πυρήνες και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα μήλα στο τηγάνι και ανακινείτε μέχρι να ροδίσουν. Πασπαλίζετε με την μισή ποσότητα ζάχαρης και συνεχίζετε να μαγειρεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να στεγνώσουν.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180β. με αέρα. Βουτυρώνετε καλά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου 20 εκ. και στρώνετε στη βάση αντικολλητικό χαρτί. Τυλίγετε εξωτερικά τη φόρμα με αλουμινόχαρτο ώστε να μην περάσουν τα υγρά.

Ρίχνετε στο κρύο ρύζι τα αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια και αδειάζετε το μείγμα στην φόρμα. Ισιώνετε με ένα κουτάλι και μεταφέρετε τις φέτες των μήλων περιμετρικά μέχρι να καλύψετε όλο το ρύζι.

Τοποθετείτε τη φόρμα σε ένα ταψί και γεμίζετε το ταψί με ζεστό νερό μέχρι την μέση του ύψους της φόρμας (μπεν μαρί φούρνου).

Ψήνετε το κέικ για 35-40 λεπτά.