Χταπόδι με μους φάβας και κρίταμο από το βιβλίο “Ανακαλύψτε το Κρίταμο”

Μια υπέροχη συνταγή με κρίταμο από το βιβλίο “Ανακαλύψτε το Κρίταμο” του σεφ Ιάσωνα Χαϊκάλη και του δημοσιογράφου Γιώργου Αλοίμονου. Ένα χρηστικό συνταγολόγιο που αξιοποιεί τις πολλαπλές επιλογές που προσφέρει το κρίταμο ως υλικό. Κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική έκδοση και μπορείτε να το προμηθευτείτε από το www.bookoo.gr/eshop/books και τις διεθνείς πλατφόρμες iTunes και Kobo
 
Το κρίταμο, εκτός από super food αποτελεί και μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία, με γευστικούς τόνους θάλασσας, γης και γλυκιάς αλμύρας.
Στο “Ανακαλύψτε το Κρίταμο”, θα βρείτε συνταγές για να φτιάξετε ζύμη, πίτσες και ομελέτες, μεζέδες και τηγανητά, σαλάτες, σάντουιτς, κυρίως πιάτα (όσπρια, ψάρια, κρεατικά) μέχρι και γλυκά! Θα ανακαλύψετε ότι το κρίταμο είναι ένα υλικό μπαλαντέρ. Χωράει παντού, ταιριάζει με πολλά διαφορετικά υλικά και μπορεί να δώσει μια άλλη διάσταση σε πολλές συνταγές. Φρέσκο, σε ελαφριά άλμη ή τουρσί, μαριναρισμένο, τηγανισμένο ή μαγειρεμένο, αποτελεί μια μοναδική προσθήκη στη γαστρονομική μας εμπειρία.

Κρίταμο: ένας γαστρονομικός θησαυρός από τα βάθη της ιστορίας μας

Το κρίταμο (crithmum maritimum – στα αγγλικά rock samphire) είναι ένα πανάρχαιο και πολύτιμο συστατικό της διατροφής των παράλιων λαών της Μεσογείου που ανακαλύψαν πρώτα οι Αρχαίοι Έλληνες. Εξελίχθηκε ως φυτό που επιβιώνει σε ακραίες συνθήκες, αναπτύσσοντας έτσι ένα µοναδικό και πολύτιµο για την υγεία, κοκτέιλ συστατικών.
Το εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Ιπποκράτης και ο φημισμένος Έλληνας βοτανολόγος, Διοσκουρίδης, ενώ οι ναυτικοί στη Μεσόγειο το έτρωγαν για να προστατευτούν από το σκορβούτο, καθώς περιέχει αιθέρια έλαιαμεταλλικά άλαταιώδιο και βιταμίνες. Μεγαλώνει άγριο και μοναχικό στο βράχο, δίπλα στη θάλασσα και τα συνδυάζει όλα: μοναδική γεύση, πολλαπλή δυνατότητα μαγειρικής αξιοποίησης, ξεχωριστή ιστορία και παράδοση, και εκπληκτικές ευεργετικές ιδιότητες ως μέρος μιας σύγχρονης υγιεινής διατροφής.
Αξιοσημείωτο είναι δε το ενδιαφέρον της σύγχρονης ακαδημαϊκής κοινότητας σχετικά με τα οφέλη αυτού του πολύτιμου βοτάνου-χόρτου. Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα των επιστημόνων, το κρίταμο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, λιπαρά ω-3 και ω-6 και φαινολικές ενώσεις. Έχει ισχυρή   αντιοξειδωτικήαντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και εντομοαπωθητική δράση, είναι αγγειοδιασταλτικό και περιέχει κινικό οξύ που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πολύ γνωστού φαρμάκου που αντιμετωπίζει τη γρίπη.

Από την παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα στα πιο gourmet
εστιατόρια του κόσμου!

  Το κρίταμο, όμως, δεν φημίζεται μόνο για τις θεραπευτικές του
ιδιότητες αλλά και για την μοναδική γεύση του. Θα το βρείτε στα πιο
απόμακρα μέρη, αλλά και στα πιο φημισμένα εστιατόρια του κόσμου.
Από την μοναχική ταβέρνα πάνω στη θάλασσα στη Βόρεια Κεφαλλονιά ή στο ορεινό Λασίθι, μέχρι τις κουζίνες κορυφαίων Ελλήνων και διεθνώς
καταξιωμένων σεφ.
Ένας γαστρονομικός θησαυρός που υπήρχε άφθονος στα παράλια της
Μεσόγειου από την αρχαιότητα, ξεχάστηκε στο πέρασμα του χρόνου και
επανέρχεται σήμερα όχι μόνο στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και στην
υψηλή γαστρονομία!

Χταπόδι με μους φάβας και κρίταμο

ΥΛΙΚΑ

Για τη φάβα…

·      1 πακέτο φάβα (για εντυπωσιακό χρώμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κόκκινη φάβα Σαντορίνης)

·      2 κρεμμύδια

·      5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

·      Αλάτι και πιπέρι

Για το χταπόδι…

·      1 χταπόδι (περίπου 2-2½ κιλά)

·      1 ποτήρι ξύδι

·      1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί

·      125 ml ελαιόλαδο

·      150 γρ. κρίταμο, ψιλοκομμένο (φρέσκο ή σε ελαφριά άλμη)

·      4 κουταλιές της σούπας κάπαρη

·      2 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

·      Λίγες λιαστές ντομάτες

·      Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

·      Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε την φάβα βάζοντας την σε κατσαρόλα με το νερό και τα κρεμμύδια και βράζοντάς την για περίπου 90 λεπτά, ελέγχοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα. Την  πολτοποιείτε στο μπλέντερ. Προσθέτετε το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο και την ξαναχτυπάτε. Την περνάτε απο σίτα και την ανακατεύετε με τον αυγογδάρτη για να γίνει πιο ανάλαφρη.

Καθαρίζετε το χταπόδι, αφαιρείτε το δόντι και τα μάτια, το πλένετε καλά και το βάζετε σε μια κατσαρόλα, χωρίς νερό. Μόλις αρχίσει να βγάζει τα υγρά του, προσθέτετε το ξύδι και το κρασί και το αφήνετε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσει (περίπου 1½ ώρα), ελέγχοντας συχνά μήπως κολλήσει στην κατσαρόλα. 

Το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει λίγο, και κοβέτε τα πλοκάμια. Τα τοποθετείτε σε βαθά πιατέλα. Στη μέση βάζετε τη μους φάβας και στολίζετε με κρίταμο και ντομάτες λιαστές, την κάπαρη και ραίνετε με λίγο χυμό λεμονιού για να δώσετε ένταση και ισσοροπία στην συνολική οξύτητα.


“Ανακαλύψτε το Κρίταμο”

Συνταγές: Ιάσωνας Χαϊκάλης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Φιλιππάκης
Επιμέλεια έκδοσης: Γιώργος Αλοίμονος