Glögg, το ζεστό γλυκό κρασί των Χριστουγέννων που ζεσταίνει σώμα και ψυχή και είναι θεραπευτικό (+2 εύκολες συνταγές)

Το Glögg, το ζεστό γλυκό κρασί είναι το εορταστικό ποτό των Χριστουγέννων στην βόρεια Ευρώπη και ειδικότερα στην Σουηδία. Είναι αρωματικό, έχει σιγοβράσει με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς και ζεσταίνει το σώμα και την ψυχή.  Το αγαπούν πολύ (κι εμείς επίσης) και το σερβίρουν σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις σκανδιναβικές και βόρειες χώρες, κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων.

της Τζένης Φραγκούλη

Οι Σουηδοί το φτιάχνουν παραδοσιακά πολύ πιο πικάντικο, ενώ προσθέτουν αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς που τρώγονται με το κουταλάκι.  Έτσι έμαθα να το φτιάχνω και αυτή την συνταγή θα σας δώσω, μαζί με μια ακόμα παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής, που είναι ελαφρώς δυναμίτης (πολύ το κρύο εκεί πάνω…). Για την ιστορία να πούμε ότι το παραδοσιακό εορταστικό αυτό γλυκό κρασί, σερβίρεται ζεστό από τον 2ο αιώνα. Οι πρώτες συνταγές για το καρυκευμένο κρασί, έχουν καταγραφεί από τα τέλη του 13ου αιώνα, όπου αναφέρεται ως θεραπευτικό ρόφημα με την ονομασία Ypocras ή Ηipocris από την μέθοδο αποστράγγισής του, που προέρχεται από τον τρόπο που ο Ιπποκράτης την χρησιμοποιούσε για το νερό.
Το ποτό έγινε εξαιρετικά δημοφιλές γιατί θεωρήθηκε ότι έχει διάφορες φαρμακευτικές ή ακόμα και αφροδισιακές ιδιότητες. Το σέρβιραν στα περισσότερα γεύματα σε όλη την Ευρώπη.  Στη Γαλλία, το έφτιαχναν με την προσθήκη φρούτων, στην Αγγλία με γάλα και μπράντι.  Μάλιστα στην Αγγλία η προσθήκη ζάχαρης προοριζόταν αυστηρά για τους άρχοντες ενώ οι υπόλοιποι αναγκάζονταν (!) να προσθέσουν μέλι.

Γιατί είναι θεραπευτικό
Το κόκκινο κρασί είναι μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία συνήθως δεν καταστρέφονται από την υψηλή θερμοκρασία.  Το ίδιο και η ευεργετική ρεσβερατρόλη που “ευθύνεται” για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Η  κανέλα που προστίθεται πάντα στο ζεστό γλυκό κρασί, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ είναι ιδανικό για τα κρυολογήματα καθώς θερμαίνει το σώμα, ξεμπουκώνει,  ανακουφίζει και ζεσταίνει την καρδιά! Προσοχή, δεν βράζεται γιατί θα καταστραφεί το αλκοόλ και δεν το θέλουμε.

Πως θα το φτιάξετε

Το ζεστό γλυκό κρασί ενώ ζεσταίνεται, θα πλημμηρίσει το σπίτι με αρώματα και θα δημιουργήσει μια ζεστή εορταστική Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

H εύκολη παραδοσιακή συνταγή με μέλι και μυρωδικά

1 λίτρο κόκκινο κρασί

1/2 φλ. τσαγ. μέλι

1 αστεροειδή γλυκάνισο

5 ολόκληρα γαρίφαλα

1 ξύλο κανέλας

2 εκ. φρέσκο τζίντζερ ξεφλουδισμένο

Φέτες από 1 καθαρισμένο πορτοκάλι

Φέτες από 1 καθαρισμένο μανταρίνι

Για το σερβίρισμα

1/2 φλ. τσαγ. αμύγδαλα φιλέ (λεπτές φετούλες)

1/2 φλ. τσαγ. μαύρη σταφίδα

σπόρους από 1 ρόδι

κουταλάκι

Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το κόκκινο κρασί με το μέλι, τον αστεροειδή γλυκάνισο, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το φρέσκο ​​τζίντζερ, τις φέτες πορτοκαλιού και μανταρινιού. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού το κατεβάζετε από την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Σκεπάζετε και αφήνετε όλη τη νύχτα να ενωθούν και να δέσουν καλά τα υλικά. Θερμαίνετε και πάλι πριν το σερβίρισμα. Το στραγγίζετε αν θέλετε ή το μεταφέρετε έτσι όπως είναι σε μεγάλο μπολ για ποντς ή σε μεγάλη κανάτα. Για να το σερβίρετε μοιράζετε στα ποτήρια από λίγα αμύγδαλα, σταφίδες, σπόρους ροδιού, και από μια κουτάλα κρασί. Αν θέλετε βάζετε και φέτες από το πορτοκάλι και το μανταρίνι. Στην Σουηδία το σερβίρουν με κουταλάκι ώστε να μπορούν οι καλεσμένοι να φάνε και το περιεχόμενο.  Επίσης σερβίρουν τα ποτήρια με ένα ξύλο κανέλας στο καθένα.

Mια ακόμα πιο εύκολη συνταγή αλλά δυναμίτης!

750 ml κόκκινο γλυκό κρασί πόρτο

1 1/4 φλ. τσαγ. ουίσκι μπέρμπον

2 ολόκληρα γαρίφαλα

1 ξύλο κανέλας

2-3 σπόρους κάρδαμου

Φέτες από 1-2 καθαρισμένα μανταρίνια

Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το κόκκινο κρασί με το μπέρμπον και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του μανταρινιού. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, το κατεβάζετε από την φωτιά, το σουρώνετε και το σερβίρετε αμέσως σε ποτήρια μαζί με τις φέτες μανταρινιού.