Παραδοσιακό πεντανόστιμο Σουηδικό Χριστουγεννιάτικο ψωμί

Το παραδοσιακό πεντανόστιμο Σουηδικό Χριστουγεννιάτικο ψωμί γίνεται από αλεύρι απλό και σίκαλης, με πετιμέζι ή μέλι και αρώματα μπαχαρικών. Ανάλογα από ποιο μέρος της Σουηδίας προέρχεται η συνταγή, εμφανίζεται σε πολλές παραλλαγές στο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται, στο αν θα έχει βούτυρο στη ζύμη, μέλι ή καστανή ζάχαρη.

Τα παραδοσιακά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται είναι μαραθόσπορος, γλυλκάνισο, ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού, κάρδαμο και γαρύφαλλο.

Σημαντικό πάντα είναι το υγρό στοιχείο που συνήθως είναι το υγρό στοιχείο που συνήθως είναι το julmust ένα μη αλκολοούχο αναψυκτικό που καταναλώνεται αποκλειστικά τα Χριστούγεννα και μοιάζει και μπορεί να αντικατασταθεί με την Coca Cola.

Όταν ψήνεται μοσχοβολάει ο τόπος. Είναι ένα υγρό πεντανόστιμο ψωμί που συνδυάζεται με καλό βούτυρο, μαρμελάδες και τυριά.

ΥΛΙΚΑ

1 φλ. τσαγ. coca cola

50 γρ. φρέσκια μαγιά

2 φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ. τσαγ. αλεύρι σίκαλης

½ φλ. τσαγ. σταφίδες (προαιρετικά)

50γρ. μαλακωμένο βούτυρο

11/2 κουτ. σουπ. πετιμέζι ή μέλι

2 κουτ. γλ. αλάτι

ξύσμα από 2 μεγάλα μανταρίνια

2/3 κουτ. γλ. γαρύφαλλο σε σκόνη

1 κουτ. γλ. κάρδαμο σε σκόνη

1 κουτ. γλ. μαραθόσπορο σε σκόνη

2 κουταλιές σούπας λειωμένο βούτυρο για το άλειμμα μόλις βγει από τον φούρνο.

Ζεσταίνετε την coca cola και προσθέτετε τα μπαχαρικά, το βούτυρο, το μέλι και το ξύσμα. Θρυμματίζετε τη μαγιά σε μεγάλο μπολ και ρίχνετε από πάνω το μείγμα της coca cola. Ανακατεύετε να διαλυθεί τελείως η μαγιά και προσθέτετε σταδιακά αλεύρι σίτου και το αλεύρι σίκαλης. Ζυμώνετε καλά, και προσθέτετε επιπλέον αλεύρι αν χρειαστεί. Τοποθετείτε σε μπολ. Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσει, να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Ξαναζυμώνετε και χωρίζετε σε δύο κομμάτια. Τα τοποθετείτε σε δύο καλά βουτυρωμένες φόρμες και ψήνετε σε καυτό φούρνο, για 5 λεπτά στους 225β. και στην συνέχεια στους 200β. για 35λεπτά.

Βγάζετε από τον φούρνο, ξεφορμάρετε  και αλείβετε αμέσως με λειωμένο βούτυρο.

Συνταγή – Φωτογραφίες © urbanguru.gr