Ανάποδο κέικ μήλου με ξηρούς καρπούς

Ένα ανάποδο κέικ μήλου με ξηρούς καρπούς, που μοσχοβολάει σαν μελομακάρονο.  Έχει τα ίδια μυρωδικά και μελωμένη γεύση λόγω μήλου. Υπέροχο να το βλέπεις, ακόμα πιο υπέροχο να το τρως. Γίνεται εύκολα και μπορεί να “σταθεί” και σε επίσημα καλέσματα. Πλούσιο σε γεύση, κριτσανιστή επιφάνεια, καραμελένια απόλαυση. Ένα κέικ μήλου που ταιριάζει στην γιορτινή ατμόσφαιρα των ημερών.

της Πολυξένης Μέγα

YΛΙΚΑ

Για την επικάλυψη

40 γρ. βούτυρο

50γρ. καστανή ζάχαρη

2 κουτ. σουπ. κρέμα γάλακτος

4 κουτ. σουπ. χονδροκομμένα ωμά φουντούκια

4 κουτ. σουπ. χονδροκομμένα ωμά αμύγδαλα ξεφλουδισμένα

4 κουτ. σουπ. χονδροκομμένα καρύδια

Για το κέικ

200γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη κομμένο κομμάτια σε θερμοκρασία δωματίου

1 1/2 φλ. τσαγ. καστανή ζάχαρη

3 αβγά

1/4 φλ. τσαγ. κονιάκ

1/4 φλ. τσαγ. χυμό πορτοκαλιού

1 κοφτό κουτ. γλ. κανέλα σκόνη

1/4 κοφτό κουτ. γλ. γαρίφαλο σκόνη

1/3φλ. τσαγ. παπαρουνόσπορο

2 φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 κουτ. σουπ. μπέικιν

3 μεγάλα μήλα τύπου στάρκιν

1/3 φλ.τσαγ. μαύρες σταφίδες

1/3 φλ. τσαγ. ξανθές σταφίδες

Για τα μήλα και τις σταφίδες: 1 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη, 1 κουτ. γλ. αλεύρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C (αντιστάσεις).  Βουτυρώνετε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα πλαϊνά. Ανοίγετε και αφαιρείτε τα πλαϊνά. Απλώνετε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάτο της φόρμας, τοποθετείτε πάλι τα πλαϊνά, κλείνετε και κόβετε  την λαδόκολλα που περισσεύει.

2. Για να φτιάξετε την καραμέλα που θα ανακατέψετε με τους ξηρούς καρπούς, τοποθετείτε σε μικρή κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, το βούτυρο, τη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος.  Ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς βράσιμο, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αυξάνετε την φωτιά και το αφήνετε να πάρει μια βράση. Το κατεβάζετε και το ρίχνετε στην στρωμένη με λαδόκολλα  βάση της φόρμας.

3. Ρίχνετε από πάνω ανακατεμένους του ξηρούς καρπούς και τους στρώνετε να καλύψουν μαζί με την καραμέλα, όλη την επιφάνεια της βάσης.  Τοποθετείτε την φόρμα μέσα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε το μείγμα του κέικ.

4. Σε μπολ τοποθετείτε το βούτυρο και το δουλεύετε με το μίξερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πρόσθετετε ένα αυγό ένα κάθε φορά, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Ρίχνετε το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και ανακατεύετε. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν, την κανέλα, το γαρίφαλο και τον παπαρουνόσπορο.  Τα ρίχνετε στο μπολ και δουλεύετε με το μίξερ να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

5.  Καθαρίζετε τα μήλα, κόβετε κάθετα στην μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια και κόβετε σε μικρούς κύβους. Τα ρίχνετε σε μπολ μαζί με τις σταφίδες, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλεύρι. Ανακατεύετε καλά. Τα ρίχνετε στο μείγμα του κέικ και ανακατεύετε με την σπάτουλα.

6. Βγάζετε την φόρμα από το ψυγείο και ρίχνετε το μείγμα του κέικ, πάνω στους ξηρούς καρπούς και την καραμέλα. Στρώνετε προσεχτικά και τοποθετείτε στον φούρνο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200β. για 10 λεπτά και στους 170β. για 1 περίπου ώρα. Δοκιμάζετε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το με ένα ξυλάκι (για σουβλάκι). Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο. Το αφήνετε στην φόρμα για 10 λεπτά και μετά αναποδογυρίζετε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως. Πρώτα θα σιγουρευτείτε με ένα μαχαίρι, ότι η καραμέλα με τους ξηρούς καρπούς στην βάση, έχει ξεκολλήσει τελείως από τα τοιχώματα. Τότε θα το αναποδογυρίσετε. Αν δεν έχει ξεκολλήσει σε σημεία, θα σπάσει και θα χαλάσει την επικάλυψη. Ανάποδο κέικ μήλου με ξηρούς καρπούς έτοιμο! Καλή απόλαυση.