Βραστοί ζοχοί σαλάτα με φακές μπελούγκα, για υγεία και δύναμη

Οι βραστοί ζοχοί σαλάτα, είναι μια Χειμωνιάτικη παραδοσιακή και αγαπημένη σαλάτα, που τρώνε συνήθως οι “μεγάλοι” και αποφεύγουν τα παιδιά. Συνηθισμένο βραστερό φαγητό των γιαγιάδων μας,  που συνδύαζαν συχνά με πατατούλες και κολοκυθάκια.

της Τζένης Φραγκούλη

Τα χόρτα όμως ζουν μέρες δόξας καθώς οι νέοι σεφ τα συμπεριλαμβάνουν πια στα πιάτα που δημιουργούν και οι γκουρού της ευεξίας τα προτείνουν για γεύμα σε καθημερινή βάση, αφού είναι πολύτιμο σύμμαχος για την καλή υγεία. Οι ζοχοί λοιπόν, με τα χαρακτηριστικά οδοντωτά φυλλαράκια τους, είναι πικρά και ζουμερά χόρτα, πλούσια σε μέταλλα όπως σίδηρος, βιταμίνες (όπως C και Β1,Β2,Β3) αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και φυτικές ίνες. Τα κάνουμε σαλάτα με φακές μπελούγκα που έχουν πλούσια γεμάτη γεύση, είναι ευκολόβραστες, ευκολοχώνευτες και παραμένουν σπυρωτές (δεν λιώνουν) και μετά το βράσιμο. Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και έχουν υψηλά ποσοσοτά αντιοξειδωτικών (ανθοκυανίνες), τα οποία λειτουργούν προστατευτικά κατά του καρκίνου. Τα “ντύνουμε” με ένα λαδολέμονο με καυτερό μπούκοβο (ή πιπέρι) και ρίγανη (δεν συνηθίζεται στα βραστά χόρτα, αλλά ταιριάζει πολύ). Βραστοί ζοχοί σαλάτα, υπέροχη, υγιεινή και θρεπτική. Εξαιρετικό γεύμα με ένα κομμάτι σφέλα Καλαματιανή (ή σφήνα Αιτωλοακαρνανίας) και μερικά παξιμάδια. Καλό ταπεράκι και για το γραφείο.

Μην ξεχάσετε όμως να πλύντε καλά τους ζοχούς, αφού τους μουσκέψετε σε ξιδόνερο για να αποκολληθούν αβγά παράσιτων που πιθανόν έχουν κολλήσει πάνω τους (είναι σγουροί και δεν καθαρίζουν εύκολα).

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό ζοχοί

1/2 φλ. τσαγ. φακές μπελούγκα

1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

χυμό από 1 λεμόνι

1 κουτ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη

αλάτι

καυτερό μπούκοβο ή πιπέρι

Ξιδόνερο για το πλύσιμο

  1. Καθαρίζετε τους ζοχούς κόβοντάς τους από την ρίζα και αφαιρώντας ξερά ή σαπισμένα φύλλα. Τους μουσκεύετε για 10 λεπτά σε ξιδόνερο και πλένετε πολύ καλά σε μπόλικο τρεχούμενο νερό. Τα στραγγίζετε.
  2. Βράζετε τις φακές μπελούγκα σε μπόλικο νερό για 25 περίπου λεπτά. Στραγγίζετε.
  3. Βάζετε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσει. Ρίχνετε τους ζοχούς και βράζετε το πολύ 10 λεπτά. Στραγγίζετε.
  4. Σε σκεύος με καπάκι που κλείνει, τοποθετείτε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, την ρίγανη, το αλάτι και το μπούκοβο ή το πιπέρι. Κλείνετε καλά και ανακινείτε να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τοποθετείτε σε μπολ τα χόρτα, τις φακές και περιχύνετε με λαδολέμονο. Ανακατεύετε και δοκιμάζετε. Προσθέτετε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή λεμόνι και σερβίρετε. Καλή απόλαυση!