Η “γυμνή φωτογραφία” που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει»: Το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας “forHER”

Πολλοί ειδικοί τα τελευταία δύο χρόνια, επισημαίνουν ότι η πανδημία της νόσου COVID-19 έχει οδηγήσει πολλούς ασθενείς με συμπτώματα ύποπτα για καρκίνο να καθυστερούν την επίσκεψη στον γιατρό. Ακόμα και κάποιοι με ήδη διαγνωσμένη νόσο εκτιμάται ότι αναβάλλουν ή καθυστερούν τη θεραπεία τους, εξαιτίας του φόβου, μήπως εκτεθούν στο νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, για την καλύτερη αντιμετώπιση όλων των κακοηθειών, όπως και ο καρκίνος του μαστού, η αποφυγή καθυστερήσεων στη διάγνωση είναι καίριας σημασίας.

Ο γυναικολογικός έλεγχος, μια μαστογραφία ή ένας υπέρηχος μπορούν να επιτύχουν πρώιμη διάγνωση καρκίνου. Η φετινή καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης forHER έχει ως κεντρικό μήνυμα ότι κάθε γυναίκα έχει φωτογραφίες που είναι μόνο δικές της και αποτελούν ό,τι πιο ακριβό, ιδιαίτερο και προσωπικό έχει. Οι “φωτογραφίες” που κάθε γυναίκα πρέπει να έχει, είναι οι διαγνωστικές της εξετάσεις, οι οποίες απεικονίζουν το σώμα της και μπορούν να την προειδοποιήσουν αν κάτι απειλεί τη ζωή της και να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση.

Η καμπάνια forHER αποτελεί μια πρωτοβουλία των Roche Hellas και Roche Diagnostics Hellas, που ξεκίνησε το 2015, και οι δράσεις της διοργανώνονται υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης του καρκίνου. Αναγνωρίζοντας ότι η γνώση μπορεί να αποτελέσει πρωταρχικό όπλο στη μάχη κατά της νόσου, οι δράσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ενημερωτικές ομιλίες ιατρών στο κοινό, δωρεάν εξετάσεις, δράσεις πολιτικής υγείας, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε ημερομηνίες-σταθμούς για τη γυναίκα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλές ακόμη πόλεις της Ελλάδας.

Η ομώνυμη ιστοσελίδα www.forher.gr, σε μια ανανεωμένη πλέον μορφή, πέραν των πληροφοριών από τους ειδικούς σχετικά με τις διάφορες μορφές γυναικείου καρκίνου, τον τρόπο διάγνωσης της νόσου καθώς και τις επιλογές διαχείρισης και αντιμετώπισης, που παρέχει ήδη από το 2016 στο κοινό, έχει εμπλουτιστεί, μεταξύ άλλων, με νέο ενημερωτικό υλικό, όπως άρθρα, podcasts και άλλα οπτικοακουστικά μέσα, σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία τεσσάρων γυναικολογικών καρκίνων (καρκίνος μαστού, ωοθηκών, τραχήλου και ενδομητρίου). Γιατί η γνώση, το θάρρος και η πίστη για τη νίκη είναι η καλύτερη στρατηγική σε κάθε μάχη.

Όλοι οι επισκέπτες της ιστοσελίδας, επίσης, μπορούν να γνωρίσουν τη θεραπευτική πρακτική του mindfulness και να ενημερωθούν για το πώς βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες καθώς και την πρόληψη για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής τους, μέσα από τις βιωματικές ασκήσεις από την ιδρύτρια του One Breath Mindfulness Center, Μυρτώ Λεγάκη.