Άλειμμα φασολιών, σαλάτα με μαύρα φασόλια ελέφαντες και γίγαντες με μυρωδικά και λουκάνικο, από την Καστοριά και τις Πρέσπες

Το άλειμμα φασολιών που φτιάχνουν στις Πρέσπες γίνεται με δύο είδη φασολιών. Με ψιλό φασόλι και με γίγαντες. Τα βράζουν ξεχωριστά γιατί έχουν διαφορετικό χρόνο βρασμού και στη συνέχεια τα πολτοποιούν και τ’αλέθουν με κρεμμυδάκι, καρότο, πιπεριές και ελαιόλαδο. Σερβίρεται με λαδόξιδο και ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και μαϊντανό.  Στην Καστοροιά φτιάχνουν το άλειμμα μόνο με ψιλό φασόλι. Το βράζουν, το πολτοποιούν και το σερβίρουν με τον ίδιο τρόπο. Δεν το ανακατεύουν με τίποτα άλλο, παρά μόνο με λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξύδι. Υπέροχα  και τα δύο.

Η σαλάτα που δοκιμάσαμε με μαύρους ελέφαντες, από τις πιο νόστιμες. Βράζετε τα φασόλια χωρίς να λιώσουν και αφήνετε να χλιάνουν. Τα ανακατεύετε με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, τριμμένο καρότο και τέλος με ένα ισορροπημένο λαδόξιδο. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση και ανακατεύετε.

Θυμίζουμε ότι τα ελληνικά φασόλια είναι λεπτόφλουδα και η καστανωτή γεύση τους αξεπέραστη. Ελληνικές ποικιλίες βρίσκεται σε συσκευασία, με όνομα παραγωγού και προέλευσης, πρακτική της 3αλφα και της σειράς της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών 3αλφα, που προέρχεται από επιλεγμένους αγρούς που καλλιεργούνται με τη συνεχή καθοδήγηση έμπειρων γεωπόνων.  Η 3αλφα τοποθετεί πάνω στις συσκευασίες των οσπρίων της Ομάδας Ελλήνων Παραγωγών το σήμα της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και σηματοδοτεί μεταξύ άλλων, ένα ασφαλές προϊόν χωρίς χημικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, παραγώμενο με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Τα φασόλια εκτός του ότι αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, επιπλέον είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Μια ακόμα συνταγή που αγαπούν πολύ στην περιοχή είναι οι Γίγαντες με μυρωδικά και σπανάκι στα οποία προσθέτουν και κομμάτια λουκάνικο. Επίσης υπέροχο φαγητό!

Γίγαντες με μυρωδικά, λουκάνικο και σπανάκι

Υλικά για 6 μερίδες

500 γρ. 3αλφα φασόλια γίγαντες

500 γρ. σπανάκι

2 φλ. τσαγ. λουκάνικο της γεύσης που προτιμάτε, κομμένο σε φέτες

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι άνηθος

1 ματσάκι μαϊντανό

800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες

1 φλ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. φρυγανιά

Αλάτι Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Το βράδυ της προηγουμένης ημέρας μουλιάζετε τα φασόλια γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επομένη τα ξεπλένετε πολύ καλά. Τα βράζετε σε καθαρό νερό για 30 λεπτά και τα στραγγίζετε σε σουρωτήρι. Παράλληλα, πλένετε και στραγγίζετε καλά το σπανάκι. Το κόβετε σε χοντρά κομμάτια, το τοποθετείτε σε ένα μπολ, το αλατίζετε και το αφήνετε για 15 λεπτά ώστε να σταθεί. Στη συνέχεια πιέζετε το σπανάκι με τα χέρια ώστε να αποβάλλει τα υγρά του για να μαραθεί και το βάζετε σε ένα καθαρό μπολ. Σε αυτό, προσθέτετε τον άνηθο, τον μαϊντανό, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Τα ανακατεύετε όλα πολύ καλά. Σε λαδωμένο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος τοποθετείτε το μισό μείγμα των χόρτων. Από πάνω τοποθετείτε τα φασόλια γίγαντες ανακατεμένα με το λουκάνικο και τα υπόλοιπα χορταρικά. Καλύπτετε με τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε το φαγητό με το ελαιόλαδο και την φρυγανιά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.