Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Ένα κόσμημα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης!

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι από τα πιο μεγάλα, αξιόλογα και σημαντικά μουσεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στα εκθέματά του οποίου παρουσιάζεται σχεδόν στο σύνολο του ο Μινωικός πολιτισμός, η μεγαλύτερη παγκοσμίως και σημαντικότερη συλλογή εκθεμάτων μινωικής τέχνης, με μοναδικά αριστουργήματα όπως το περίφημο Κόσμημα των Μαλίων (ίσως ένα από τα σημαντικότερα έκθεματά του).

Αριστούργημα της Μινωικής Κοσμηματοποιίας, το Χρυσό Κόσμημα των Μαλίων, από τα σπουδαιότερα ευρήματα της νεκρόπολης των Μαλίων στην Κρήτη, η «Διπλή Μέλισσα» είναι ένα από τα πιο διάσημα αρχαία κοσμήματα σε όλο τον κόσμο.
Χρονολογείται το 1700π.Χ. (παλαιοανακτορική εποχή) και ως περίαπτο (θεωρείται πως έχει μαγικές και αποτροπαϊκές ιδιότητες) κόσμημα, αποτελείται από δύο μέλισσες, οι οποίες αποθέτουν μια σταγόνα μέλι στην κηρήθρα που κρατούν ανάμεσα στα πόδια τους. Μοναδικής τέχνης δημιούργημα!

Στο Μουσείο, περιλαμβάνονται επίσης αντιπροσωπευτικά αρχαιολογικά ευρήματα απ’ όλη την Κρήτη, καλύπτοντας την ιστορία του νησιού 7 χιλιετιών, από τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ιδρύθηκε το 1908 και οικοδομήθηκε την περίοδο 1933-1937 σε σχέδια του Π. Καραντινού, στη θέση του μεγαλοπρεπούς καθολικής Μονής του Αγίου Φραγκίσκου που πιστοποιούν την ακμή της πόλης του Ηρακλείου κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Η Μονή καταστράφηκε από το σεισμό του 1856, ενώ στον κήπο του μουσείου βρίσκονται ακόμα ορατά τα ερείπιά της.

Το κτίριο του μουσείου αποτελεί σημαντικό δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος στην Ελλάδα, βραβευμένο με έπαινο Bauhaus στο Μεσοπόλεμο. Οι χρωματισμοί και τα υλικά κατασκευής, όπως και τα πολύχρωμα φλεβωτά μάρμαρα, παραπέμπουν στις τοιχογραφικές μιμήσεις ορθομαρμαρώσεων των μινωικών κτηρίων. Το κτήριο είναι διώροφο και διαθέτει εκτεταμένους εκθεσιακούς χώρους, αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων και εργαστήρια

Η έκθεση του Μουσείου καταλαμβάνει συνολικά είκοσι επτά αίθουσες και οι συλλογές παρουσιάζονται πλέον με σύγχρονη μουσειολογική και μουσειογραφική προσέγγιση.

Στις δώδεκα αίθουσες του ισογείου τα εκθέματα του λαμπρού μινωικού πολιτισμού, του πρώτου αστικού-ανακτορικού πολιτισμού σε ευρωπαϊκό έδαφος, παρουσιάζονται μέσα από θεματικές ενότητες.

Η περίφημη Μινωική Τέχνη αναδεικνύεται μέσα από χιλιάδες εκθέματα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι διάσημες Θεές των Όφεων από φαγεντιανή, το λίθινο ρυτό σε σχήμα ταυροκεφαλής, οι τοιχογραφίες του Πρίγκιπα των Κρίνων και των Ταυροκαθαψίων, το χρυσό Κόσμημα των Μελισσών, η Σαρκοφάγος της Αγίας Τριάδας, τα πολύχρωμα καμαραϊκά αγγεία, οι πινακίδες Γραμμικής Β από την Κνωσό, αλλά και ο αινιγματικός ενεπίγραφος Δίσκος της Φαιστού.

Στις αίθουσες του ορόφου που είναι αφιερωμένες στους Ιστορικούς χρόνους παρουσιάζεται η Κρήτη ενταγμένη πλέον στις πολιτισμικές και πολιτικές δομές του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ίδρυση των Κρητικών πόλεων, καθώς και στη λατρεία στα οργανωμένα ιερά. Η νομισματοκοπία που αναπτύσσεται σε χωριστή ενότητα πιστοποιεί την ακμή των πόλεων και τη δραστηριοποίηση των Κρητών ως μισθοφόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο αίθουσες των γλυπτών στο ισόγειο συνιστούν μια αυτόνομη ενότητα που λειτουργεί ως ένα είδος γλυπτοθήκης. Φιλοξενεί γλυπτά που καλύπτουν την περίοδο από τον 7ο έως τον 3ο αι. μ.Χ. Κυρίαρχη θέση έχουν τα αρχαϊκά γλυπτά που αναδεικνύουν την πρωτοπορία της Κρήτης στη δημιουργία της ελληνικής μνημειακής γλυπτικής, η οποία εμπνέεται από τη δωρική αυστηρότητα.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη 

Πηγές: www.heraklionmuseum.gr, odysseus.culture.gr,

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Ξανθουδίδου 2, 71202 Ηράκλειο Τηλ. 2810 / 279000