Στοκχόλμη: Η must η επίσκεψη στο Skansen!

Το Skansen, είναι το παλαιότερο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο. Βρίσκεται στο νησί Djurgården στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και άρχισε να δέχεται κόσμο στις 11 Οκτωβρίου 1891. Σκοπός του δημιουργού του, Artur Immanuel Hazelius (1833-1901), ήταν να δείξει τον τρόπο ζωής στα διάφορα μέρη της Σουηδίας πριν από τη βιομηχανική εποχή.

Ο Artur Hazelius στα αμέτρητα ταξίδια του και με το όραμά του οδηγό, αγόρασε περίπου 150 σπίτια από όλη τη χώρα (καθώς και ένα κτίσμα της Νορβηγίας) και τα μετέφερε κομμάτι-κομμάτι στο μουσείο, όπου ανακατασκευάστηκαν για να παρέχουν μια μοναδική εικόνα της παραδοσιακής Σουηδίας. Μόνο τρία από τα κτίρια του μουσείου δεν είναι αυθεντικά και αντιγράφηκαν με επιμέλεια από εικόνες που είχε βρει. Όλα τα κτίρια είναι ανοιχτά για τους επισκέπτες και παρουσιάζουν όλο το φάσμα της σουηδικής ζωής, από το αρχοντικό Skogaholm που χτίστηκε το 1680, μέχρι τις αγροικίες Älvros του 16ου αιώνα.

Στο Skansen, σε μια έκταση άνω των 300.000 τετραγωνικών μέτρων, θα μάθετε την ιστορία της Σουηδίας και θα δείτε πώς ζούσαν κάποτε οι Σουηδοί, μέσα από τα έθιμα και τις παραδόσεις, την εργασία, τις γιορτές και την καθημερινή ζωή των περασμένων εποχών. Το Skansen αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας και προσελκύει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Η εμπειρία περιλαμβάνει απεικονίσεις της καθημερινής ζωής που αφηγούνται ξεναγοί ντυμένοι με κοστούμια εποχής, επιδείξεις διαφόρων χειροτεχνιών και έναν ζωολογικό κήπο με σκανδιναβικά ζώα στα ορεινά του πάρκου.

Το μουσείο περιλαμβάνει παραδοσιακά σουηδικά κτίρια, εργαστήρια, ένα χωριό Σάμι και κήπους. Διαθέτει επίσης παιδική χαρά, ενυδρείο, ζωολογικό κήπο και βιολογικό μουσείο. Υπάρχει κάτι για όλους.

Τους καλοκαιρινούς μήνες στο Skansen, τα παιδιά συμμετέχουν σε καθημερινές εργασίες στο αγροτόσπιτο και στον κήπο. Μαθαίνουν να ψαρεύουν με καλάμι. Συμμετέχουν σε παραδοσιακές σουηδικές γιορτές.  Οι χειμερινοί μήνες είναι λίγο πιο ήσυχοι, καθώς δεν είναι ανοιχτά όλα τα εκθέματα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η έννοια του υπαίθριου μουσείου είναι σκανδιναβική εφεύρεση.

Το Skansen είναι μια must επιλογή, ειδικά αν έχετε την τύχη να βρίσκεστε στη Στοκχόλμη μια όμορφη μέρα. Tο ταξίδι στο Skansen ξεκινά το 1720. Ο ζωολογικός κήπος στο Skansen, περιλαμβάνει περισσότερα από 200 είδη ζώων.

Το κατάστημα δώρων του Skansen δίνει την ευκαιρία να αγοράσετε κάποια ξεχωριστά και αξιόλογα δώρα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου η κεντρική πλατεία Bollnäs της περιοχής φιλοξενεί μια δημοφιλή χριστουγεννιάτικη αγορά που διοργανώνεται από το 1903 και προσελκύει περίπου 25.000 επισκέπτες κάθε Σαββατοκύριακο. Το καλοκαίρι πραγματοποιούνται επιδείξεις λαϊκών χορών και συναυλίες.

Από το 1897, το Skansen διαθέτει το δικό του μέσον μαζικής μεταφοράς, το Skansens Bergbana, ένα τελεφερίκ στη βορειοδυτική πλευρά του λόφου Skansen. Το τελεφερίκ έχει μήκος 196,4 μέτρα, και ανεβαίνει στα 34,57 μέτρα.

Στο Skansen φτάνετε με το τραμ, γραμμή 7.

Kείμενο Τζένη Φραγκούλη

Πηγή: skansen.se, visitstockholm.com,  wikipedia.org