Τάρτα γιορτινή με πορτοκαλί κολοκύθα

Τάρτα λαχταριστή με γιορτινή εμφάνιση που θα κερδίσει τα βλέμματα όλων. Η αγαπημένη κολοκύθα με την γλυκιά γεύση, ταιριάζει πολύ με την πικάντικη φέτα και το σύνολο ισορροπεί με επιτυχία. Τα κυβάκια που προσθέτουμε στην επιφάνεια, δημιουργούν εντυπωσιακό εφέ και αν πριν την σερβρίρουμε την πασπαλίσουμε με ρόδι, την κάνουμε πρωταγωνίστρια του τραπεζιού. Αν σας ζορίζει η παρασκευή της ζύμης, όπως λέμε πάντα, μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο φύλλο για τάρτες από τα σούπερ μάρκετ. Δεν θα κάνει διαφορά.

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

1 1/2 φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 ml ελαιόλαδο

1/2 κουτ. γλ. μπέικιν

1/2 κουτ. γλ. αλάτι

1 κρόκο αβγού

αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

800γρ. πορτοκαλί κολοκύθα, καθαρισμένη, χωρίς σπόρια, κομμένη κομμάτια

1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

200 γρ. φέτα λιωμένη με το πιρούνι

2 αβγά

1 φλ. τσαγ. κρέμα γάλακτος

1/2 φλ. τσαγ. τριμμένη παρμεζάνα

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο

Σπόρια από ένα ρόδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάτε με την ζύμη. Ανακατεύετε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Ρίχνετε τον κρόκο και το ελαιόλαδο και δουλεύετε με το χέρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτετε 1/3 φλ. τσαγ. νερό και δουλεύετε να γίνει ζύμη μαλακή. Προσθέτετε αν χρειάζεται επιπλέον αλεύρι.
  2. Στρώνετε την ζύμη σε βουτυρωμένη ταρτιέρα ή σε πιρέξ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β. για 10 λεπτά. Βγάζετε και αφήνετε να κρυώσει.
  3. Από την κολοκύθα κόβετε μικρούς κύβους, σε ποσότητα ένα μεγάλο φλιτζάνι του τσαγιού, τους οποίους τους τοποθετείτε σε μπολ και τους ανακατεύετε με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Σε κατσαρόλα, σε ελαιόλαδο σοτάρετε το κρεμμύδι και την κολοκύθα. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, σκεπάζετε και αφήνετε να πιουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε τ’αβγά και τ’ αναμειγνύετε με την φέτα. Προσθέτετε το μείγμα στην κατσαρόλα με την κολοκύθα για την τάρτα και ανακατεύετε. Μεταφέρετε στην ζύμη και τα στρώνετε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Πασπαλίζετε με με την παρμεζάνα.
  4. Τοποθετείτε τα κυβάκια της κολοκύθας στην επιφάνεια της τάρτας, πιέζοντας τα ελαφρά προς τα μέσα.
  5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180β. για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε, αφήνετε την τάρτα να χλιάνει, πασπαλίζετε με ρόδι (προαιρετικά) και σερβίρετε.

Συνταγή Πολυξένη Μέγα