Μια τάρτα, μα τι τάρτα (με σπανάκι και ντοματίνια)!

Τάρτα με σπανάκι και ντοματίνια!  Ελαφριά, νόστιμη και… κούκλα.  Για τραπέζια, καλέσματα αλλά και της Κυριακής τα μαγειρέματα. Τα ζουμερά ντοματίνια που λιώνουν στο στόμα, κάνουν όλη την δουλειά! Αν σας ζορίζει η παρασκευή της ζύμης, μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμο φύλλο για τάρτες από  τα σούπερ μάρκετ. Δεν θα κάνει διαφορά.

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

1 1/2 φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 ml ελαιόλαδο

1/2 κουτ. γλ. μπέικιν

1/2 κουτ. γλ. αλάτι

1 κρόκο αβγού

αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

500γρ. φρέσκο σπανάκι καθαρισμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

1 πράσο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

200 γρ. φέτα λιωμένη με το πιρούνι

2 αβγά

ντοματίνια στρογγυλά

1/2 φλ. τσαγ. τριμμένο μαλακό κίτρινο τυρί

1/2 φλ. τσαγ. τριμμένη παρμεζάνα

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάτε με την ζύμη. Ανακατεύετε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Ρίχνετε τον κρόκο και το ελαιόλαδο και δουλεύετε με το χέρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτετε 1/3 φλ. τσαγ. νερό και δουλεύετε να γίνει ζύμη μαλακή. Προσθέτετε αν χρειάζεται επιπλέον αλεύρι.
  2. Στρώνετε την ζύμη σε βουτυρωμένη ταρτιέρα ή σε πιρέξ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β. για 10 λεπτά. Βγάζετε και αφήνετε να κρυώσει.
  3. Σε κατσαρόλα, σε ελαιόλαδο σοτάρετε καλά το κρεμμύδι και το πράσο. Ρίχνετε το σπανάκι και αφήνετε να σοταριστεί και να απορροφήσει τα υγρά του σε μέτρια θερμοκρασία. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Σε μεγάλο μπολ χτυπάτε τ’αβγά και τα αναμειγνύετε με την φέτα. Προσθέτετε το μείγμα με το σπανάκι και αναμειγνύετε. Μεταφέρετε στην ζύμη και τα στρώνετε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Πασπαλίζετε με το μαλακό κίτρινο τυρί και μετά με την παρμεζάνα.
  4. Πλένετε τα ντοματίνια, κόβετε λίγο την άκρη του κοτσανιού και τα σκουπίζετε. Τα πιέζετε ελαφρά μέσα στο σπανάκι.
  5. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180β. για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζετε, αφήνετε την τάρτα να χλιάνει και σερβίρετε.

Συνταγή Πολυξένη Μέγα