Ρυζοπιτάκια από τη Φινλανδία

Τα ρυζοπιτάκια με καταγωγή από τη Φινλανδία – τα Κarjalan piirakat όπως ονομάζονται εκεί – Karelian pies στα αγγλικά, είναι εθνικό παραδοσιακό γλυκό της Φινλανδίας και προέρχονται από την ιστορική περιοχή Karelia (κατοικείται από τη μεσολιθική περίοδο), στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία. Τα αγαπημένα αυτά παραδοσιακά ρυζοπιτάκια, τρώγονται μετά μανίας σε όλη την Φινλανδία, αλλά έχουν αγαπηθεί και από την υπόλοιπη Σκανδιναβία. Φτιάχνονται με λεπτή ζύμη σίκαλης και η γέμιση είναι ένα κρεμώδες ρύζι, παρόμοιο σε σύνθεση με το δικό μας ρυζόγαλο (χωρίς την ζάχαρη). Στην κλασική τους εκδοχή, στην Φινλανδία, σερβίρονται με ψιλοκομμένο βραστό αβγό αναμειγμένο με βούτυρο και συνοδεύονται συχνά με καπνιστό τάρανδο ή σολωμό. Είναι προϊόν TSG (Traditional speciality guaranteed).

Η Karelia από την οποία κατάγονται, είναι γνωστή ως η Φινλανδική πόλη που έκανε δίαιτα.  Κι αυτό γιατί, το 1972, οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας εντόπισαν ότι οι μεσήλικες άντρες στην περιοχή πέθαιναν από καρδιακές προσβολές, με τα υψηλότερα γνωστά ποσοστά στον κόσμο τότε. Εκείνα τα χρόνια εάν κάποιος πέθαινε από καρδιακή προσβολή, θεωρείτο ότι ήταν μια πρόωρη συνέπεια του γήρατος. Ο Φινλανδός όμως Υπουργός Υγείας τότε, κατάλαβε ότι κάτι άλλο συνέβαινε και  διόρισε έναν 27χρονο γιατρό με μεταπτυχιακό στις κοινωνικές επιστήμες, τον Pekka Puska, ως υπεύθυνο ενός πιλοτικού έργου στην περιοχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όχι επειδή ήταν καλός, αλλά επειδή ήταν νέος και το πρόβλημα θα απαιτούσε πολύ χρόνο για να επιλυθεί. Έκανε τη σωστή επιλογή. Τις επόμενες δεκαετίες, ο Puska έβαλε την πόλη σε δίαιτα (κυρίως αφαιρώντας τα ζωικά λίπη από τη διατροφή τους, ενώ τους προέτρεπε να μειώσουν το αλάτι, να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και φυσικά να κόψουν το κάπνισμα). Ήταν και πονηρός. Επειδή ήξερε ότι οι Καρελιανοί δεν θα εγκατέλειπαν το αγαπημένο τους λουκάνικο, πήγε στους παραγωγούς και τους έπεισε να αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος του χοιρινού κρέατος με μανιτάρια και μπαχαρικά ώστε να μην φαίνεται η αλλαγή. Τα λουκάνικα έφτασαν να πουλάνε περισσότερο από πριν και η καρδιαγγειακή θνησιμότητα των ανδρών έπεσε κατά περίπου 80% – ένα απίστευτο επίτευγμα για το οποίο η πόλη έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο, τόσο όσο και για τα ρυζοπιτάκια της.

Οι γείτονες Σουηδοί και άλλοι Σκανδιναβοί φτιάχνουν τα διάσημα αυτά ρυζοπιτάκια, προσθέτοντας λίγη ζάχαρη στην γέμιση και έτσι από αλμυρό γίνεται γλυκό. Αυτή την εκδοχή ακολουθεί και η δική μας συνταγή.

Παρόμοιο γλυκό (στην γλυκιά του εκδοχή) συναντήσαμε στην βόρεια Ιταλία. Με ακριβώς ίδια γέμιση σε ταρτάκι με ζύμη από σταρένιο αλεύρι. Θεσπέσιο.

Εσείς αν θέλετε να πειραματιστείτε μπορείτε να φτιάξετε τα αυθεντικά karjalan piirakat της Φινλανδίας και να τα σερβίρετε με το αλλαντικό της αρεσκείας σας ή ακόμα να πασπαλίσετε με τυρί. Το κεφαλοτύρι τους πάει πολύ. Αν αποφασίσετε να φτιάξετε την συνταγή που σας δίνουμε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο σταρένιο αλεύρι, όπως κάνουν οι Ιταλοί. Θα αρέσει περισσότερο στα παιδιά.  Μπορείτε να προσθέσετε και σταφίδες. Έξυπνο είναι όταν θα φτιάξετε ρυζόγαλο να κρατήσετε ένα μέρος του για γέμιση στα ρυζοπιτάκια. Ή να φτιάξετε ρυζοπιτάκια και  ρυζόγαλο μαζί. Η επιλογή δική σας. Απολαύστε τα ζεστά ή κρύα.

Ρυζοπιτάκια   Karjalan piirakat

Υλικά

Για τη ζύμη

1 1/2 φλ. τσαγ. αλεύρι σταρένιο

1/2 φλ. τσαγ. αλεύρι ολικής αλέσεως

1 φλ. τσαγ. νερό

1/2 κουτ. γλ. αλάτι

2 κουτ. σουπ. βούτυρο ή μαργαρίνη

Για τη γέμιση

2/3 φλ. τσαγ. ρύζι καρολίνα

2 φλ.τσαγ. νερό

3 φλ.τσαγ. γάλα

1/2 φλ. τσαγ. ζάχαρη

1 ξύλο κανέλας

1/2 κουτ. γλ. αλάτι

Για άλλειμα μόλις βγουν από τον φούρνο

1 φλ.τσαγ. χλιαρό νερό

50γρ. λιωμένο βούτυρο

Ξεκινάτε με τη γέμιση. Βάζετε σε κατσαρόλα να πάρει βράση το νερό με το ρύζι. Μόλις βράσει, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια αυξάνετε πάλι την θερμοκρασία και προσθέτετε την κανέλα, το γάλα και το αλάτι. Ανακατεύετε και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε πάλι τη θερμοκρασία, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 30 περίπου λεπτά. Κατεβάζετε και αφήνετε να κρυώσει. Ζεσταίνετε τον φούρνο στους 275βαθμούς.

Σε μεγάλο μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά για τη ζύμη και δουλεύετε να γίνει μαλακή και ομοιόμορφη. Την κόβετε σε 12 κομμάτια και ανοίγετε το κάθε ένα σε δίσκο διαμέτρου 18 εκατοστών. Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε δίσκου, μια μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση, απλώνετε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού και μισοσκεπάζετε τσιμπώντας την ζύμη καθώς την φέρνετε προς το κέντρο.  Προσπαθείτε να δημιουργηθούν πτυχές, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Τοποθετείτε τα πιτάκια σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνετε για 10-15 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Εντωμεταξύ έχετε ανακατέψει το νερό με το λιωμένο βούτυρο και μόλις βγουν τα πιτάκια, με τη βοήθεια πιρουνιού, τα βουτάτε στο βουτυρόνερο και τα τοποθετείτε σε σχάρα να στραγγίξουν. Τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα.