Πίτα με παντζάρι, μυζήθρα και μπλε τυρί σε πολύσπορο φύλλο κουρού

Καραμελωμένα κρεμμύδια, παντζάρι ψημένο σε βαλσαμικό ξίδι, υπέροχη μυζήθρα και αγαπημένο μπλέ τυρί, και καρύδια, που την ανεβάζουν σε άλλο επίπεδο…   Όλα τα υλικά δένουν τέλεια πάνω σε ένα υπέροχο φύλλο κουρού που είναι ζυμωμένο με αλεύρι ολικής και ενισχυμένο με λιναρόσπορο. Υγιεινή, γκουρμέ και ευπαρουσίαστη, με το θυμάρι να μοσχοβολάει και το παντζάρι να δίνει το στίγμα της γεύσης, σε ένα σύνολο που θα σας συναρπάσει. (Πρακτικό tip: Ένα παντζάρι δεν είναι ποτέ αρκετό. Ψήστε αρκετά και κρατήστε τα για τις σαλάτες σας).

ΥΛΙΚΑ

4 παντζάρια μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, καθαρισμένα

3 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες

1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

3-4  κουτ. σουπ. ξίδι βαλσαμικό

1/2 φλ. τσαγ. ψίχα καρύδια χονδροκομμένα

250γρ. μυζήθρα λιωμένη με το πηρούνι

150 γρ. μπλέ τυρί λιωμένο με το πιρούνι

1 αβγό

1/2 φλ. τσαγ. κρέμα γάλακτος

θυμάρι αποξηραμένο

αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΟΥΡΟΥ

300γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως (ή μισό ολικής και μισό σικάλεως)

1/2  κεσεδάκι γιαούρτι , πρόβειο κατά προτίμηση, σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπ. ξίδι

1 κρόκο αβγού

1/2 κουτ. γλ. αλάτι

1/2 κουτ. γλ. μπέικιν

1/3 φλ. τσαγ. χλιαρό νερό

1/3 φλ. τσαγ. λιναρόσπορο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβετε τα παντζάρια στα 4 και τα τοποθετείτε σε μικρό πιρέξ. Περιχύνετε με μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο και με το βαλσαμικό ξύδι. Καλύπτετε πρώτα με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 200β. για 1 περίπου ώρα. Τα βγάζετε, αφήνετε να χλιάνουν και τα ψιλοκόβετε.
  2. Βάζετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε τα κρεμμύδια. Τα αφήνετε να σιγοψηθούν χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε τα παντζάρια με το ζουμί τους και αφήνετε να σοταριστούν και αυτά για 2 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τα καρύδια, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και κατεβάζετε από την φωτιά.
  3. Ετοιμάζετε το φύλλο κουρού. Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, τον λιναρόσπορο, το αλάτι και το μπέικιν και ανακατεύετε. Κάνετε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνετε το ελαιόλαδο ανακατεμένο με το ξίδι, τον κρόκο του αβγού χτυπημένο με λίγο χλιαρό νερό, το γιαούρτι και το νερό. Δουλεύετε να γίνει  ζύμη μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα χλιαρό νερό ή αλεύρι.
  4. Ανοίγετε την ζύμη σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το τοποθετείτε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα. Ρίχνετε στο κέντρο του φύλλου το μείγμα με τα παντζάρια και στρώνετε με ένα κουτάλι να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά. Αφήνετε γύρω από την γέμιση 3 περίπου δάχτυλα κενό, ώστε να μπορέσετε μετά να μισογυρίσετε το φύλλο πάνω από την άκρη της γέμισης και να “κλείσουν” τα πλαϊνά της πίτας.
  5. Καλύπτετε με την θρυμματισμένη μυζήθρα, το μπλέ τυρί και χτυπάτε το αβγό με την κρέμα γάλακτος. Περιχύνετε την γέμιση, πασπαλίζετε με το θυμάρι και καλύπτετε με το φύλλο, όσο πάει προς τα μέσα. Αλείφετε με ελαιόλαδο την επιφάνεια του φύλλου. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. για μια περίπου ώρα. Την βγάζετε από τον φούρνο, αφήνετε να ” σταθεί” λίγο, αν αντέχετε… Κόβετε κομμάτια και σερβίρετε. Καλή απόλαυση!