Kέικ με χαρουπάλευρο και σοκολάτα της Μυρσίνη Λαμπράκη

Kέικ με χαρουπάλευρο, σοκολάτα και σιρόπι της αγαπημένης σεφ και συγγραφέος γαστρονομίας Μυρσίνης Λαμπράκη. Ένα εντυπωσιακό, πλούσιο και λαχταριστό κέικ που θα αγαπήσετε.  Ζουμερό, μοσχομυριστό και ακαταμάχητο, σερβίρεται με το τσάι, τον καφέ ή σαν επιδόρπιο μετά από ένα καλό γεύμα.

ΥΛΙΚΑ

8 μεγάλα αυγά

1 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο ή τύπο Κερκύρας

2 κ.σ. βούτυρο γίδινο

½ κιλό ζάχαρη

2 φλιτζάνια αλεύρι

1 ½ φλιτζάνι χαρουπάλευρο

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

2 βανίλιες σκόνη

½ φλιτζάνι κονιάκ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

6 φλιτζάνια ζάχαρη

4 ½ φλιτζάνια νερό

Χυμό από 1 λεμόνι

1 βανίλια σκόνη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

200γρ σοκολάτα κουβερτούρα

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Χτυπάτε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να γίνει λείο. Προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέ­χρι να ανακατευθεί καλά όλο το μείγμα. Στο τέλος προ­σθέτετε το κονιάκ και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέι­κιν- πάουντερ, το χαρουπάλευρο και τις βανίλιες.
  2. Αδειάζετε το κέικ σε ένα ορθογώνιο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Το γλυκό είναι έτοιμο, όταν ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του και ξεκολλούν οι άκρες του από τα τοιχώματα του ταψιού. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήνετε το κέικ να κρυώσει λίγο.
  3. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Βράζετε τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά περίπου από την στιγμή που θα πάρουν βράσει και λίγο πριν το αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε τη βανίλια και το λεμόνι. Έτσι όπως είναι ζεστό και καλά δεμένο, το ρίχνετε λίγο- λίγο πάνω από το γλυκό, φροντίζοντας να πάει παντού.
  4. Εν τω μεταξύ φτιάχνετε την επικάλυψη. Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό κατά τα 2/3 και την βάζετε να βράσει. Εφαρμόζετε στο χείλος της ένα μεταλλικό μπολ ίδιας διαμέτρου, το οποίο δεν πρέπει να ακουμπά στο νερό. Ρίχνετε στο μπολ τη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσει. Αποσύρετε το μπολ από την κατσαρόλα και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  5. Περιχύνετε το κέικ με το μείγμα της επικάλυψης, αφήνετε για 10 με 15 λεπτά να σταθεροποιηθεί και σερβίρετε.
ΧΡΗΣΙΜΟ:Μπορείτε να το φτιάξετε και με μαργαρίνη για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

Για περισσότερες συνταγές της Μυρσίνης Λαμπράκη συνδεθείτε: www.mirsini.gr

www.facebook.com/LamprakiMirsini