Η Θεσσαλονίκη έχει γλυκό με ιστορία και το λένε Αρμενοβίλ

Το αρμενοβίλ είναι ένα θεϊκό semifreddo με παγωμένη κρέμα ανακατεμένη με κομματάκια σοκολάτας,  σάλτσα σοκολάτας, μαρέγκα και ξηρούς καρπούς καβουρντισμένους ή καραμελωμένους. Είναι βελούδινο, δύσκολο στην παρασκευή, πλούσιο σε θερμίδες αλλά ανυπέρβλητο σε γεύση.

Άγνωστο σχεδόν σ’εμάς τους Αθηναίους, δημοφιλέστατο γλυκό τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 στην συμπρωτεύουσα. Οι ιστορίες για την προέλευση του αρκετές. Άλλοι λένε ότι έγινε γνωστό κυρίως από τα ζαχαροπλαστεία Φλώκα, που το σέρβιραν στο κατάστημά τους στο κέντρο της πόλης και γινόταν ανάρπαστο. Άλλοι λένε ότι ήταν γλυκό των Αρμενίων και έτσι προέκυψε και το όνομα του. Άλλοι ότι είνα παραλλαγή Σμυρνέικου γλυκού. Όλοι όμως συμφωνούν στα υλικά που το απαρτίζουν και στο επίπεδο γεύσης που χαρίζει στον ουρανίσκο. Γιατί, όταν ανακατεύονται στην κουταλιά, η ντελικάτη παγωμένη κρέμα μους, η μαστιχωτή μαρέγκα, οι κρατσανιστοί ξηροί καρποί (συνήθως αμύγδαλα) και η πικρούτσικη σάλτσα σοκολάτας, …πυροτεχνήματα!

Αν δεν μπείτε στον κόπο να το φτιάξετε, βρεθείτε Θεσσαλονίκη και θέλετε να το φάτε σωστά, κλείστε τραπέζει στα 10 τραπέζια του Μανώλη Παπουτσάκη (στην κεντρική φωτογραφία του θέματος).

https://www.dekatrapezia.gr/