Ένα ρόδι την ημέρα…

Tο ρόδι είναι εξαιρετικά πλούσια πηγή σε διατροφικά και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία και ωφέλιμες ουσίες και όλα αυτά με πολύ λίγες θερμίδες! Η χημική σύσταση του αποκαλύπτει ένα θησαυρό ωφέλιμων ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που έχει ο καρπός αλλά και ο φλοιός θεωρούνται απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Ο χυμός έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες ουσίες με ενεργή και ωφέλιμη βιολογική δράση.

Ένα φρέσκο ρόδι περιέχει περίπου 80 θερμίδες και ένα ποτήρι χυμού περίπου 130 θερμίδες ενώ αποτελείται σχεδόν κατά 80% από νερό. Περιέχει κατά κύριο λόγο υδατάνθρακες (σάκχαρα) και φυτικές ίνες ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη και πρωτεΐνες. Αποτελεί εξαιρετική πηγή σε βιταμίνη C και βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητο να λαμβάνονται σε καθημερινή χρήση από τον ανθρώπινο οργανισμό. Το ρόδι περιέχει επίσης, σε υψηλά επίπεδα, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α, Β και Ε όπως και μεταλλικά στοιχεία: κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σελήνιο και άλλα. 

Μπορείτε να προσθέσετε σπόρους ροδιού στο γιαούρτι, στην σαλάτα, ή να τους καταναλώσετε σαν σνακ. Ο χυμός του ροδιού πίνετε ευχάριστα ενώ μπορείτε επιπλέον να τον χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε smoothies, ντρέσινγκ για σαλάτες και άλλα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 δημιουργήθηκε και λειτουργεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Αγ. Αθανασίου Δράμας και έχει κύριο αντικείμενο την καθετοποιημένη καλλιέργεια και διαχείριση των φυτειών ροδιάς, την εμπορία και τυποποίηση νωπών φρούτων, την παραγωγή και εμπορία φρέσκου χυμού και προϊόντων ροδιού. Η σύγχρονη ιδιόκτητη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης είναι δυναμικότητας 25.000 τόνων προϊόντων, η δε παραγωγή χυμού από το ρόδι, γίνεται με τεχνολογία clear juice μόνο από τα σπόρια του ροδιού, αφαιρώντας με υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα την εξωτερική και εσωτερική φλούδα. Με την μέθοδο deseeding λαμβάνονται από το ρόδι άθικτα τα «διαμάντια» του, τα οποία συσκευάζονται φρέσκα σε συσκευασίες 0,2 έως 5 λίτρων.

Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στις εγκαταστάσεις λειτουργεί πρωτοποριακή μονάδα επεξεργασίας και αξιοποίησης των στερεών υπολειμμάτων του καρπού για την παραγωγή καύσιμης ύλης briquettes εφαρμόζοντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλο τον κύκλο ζωής του προϊόντος. 

Η τελευταία ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση των προϊόντων ροδιού που παράγονται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας, πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενημέρωση επαγγελματιών και εκπροσώπων των ΜΜΕ για τις ευεργετικές ιδιότητες της κατανάλωσης καρπών και χυμού ροδιού, με στοιχεία για τη διατροφική αξία του ροδιού που παρουσίασε ο Δρ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου,Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. Ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, Γενικός Διευθυντής του ΑΣΟΠ, με τη σειρά του, παρουσίασε αναλυτικά τη δραστηριότητα και το στρατηγικό προσανατολισμό του ΑΣΟΠ.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.eu-rodi.eu