Μπρόκολο με φασόλια μαυρομάτικα φρικασέ

Το μπρόκολο, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, γνωστό για την αντικαρκινική του δράση, τραγανό και νοστιμότατο, δένει άψογα με τα μαυρομάτικα και τη λεμονάτη σάλτσα.  Ένα σχετικά εύκολο φαγητό, υγιεινό, θρεπτικό και με πλούσια γεύση. Σερβίρετε μόνο του αλλά ταιριάζει άριστα με ψάρι ψητό.

Υλικά

  • 1φλ. τσαγ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 3 μπρόκολα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 καρότα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρόκο αβγού
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τα μαυρομάτικα φασόλια σε μπόλικο νερό για μισή περίπου ώρα.  Δοκιμάζετε και προσέχετε να μην λιώσουν. Καθαρίζετε το μπρόκολο και το κόβετε, ξεχωρίζοντας τα φουντάκια. Τα κοτσάνια τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Πλένετε και καθαρίζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ψιλοκόβετε. Πλένετε και καθαρίζετε τα καρότα. Τα κόβετε σε μικρούς κύβους.

Τοποθετείτε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε για 1 περίπου λεπτό. Προσθέτετε τα καρότα και αφήνετε να σοταριστούν ελαφρά. Τοποθετείτε το μπρόκολο και ρίχνετε λίγο νερό, να μισοσκεπαστούν, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν για 10-15 περίπου λεπτά. Προσθέτετε τα μαυρομάτικα φασόλια και ανακατεύετε.

Χτυπάτε σε μπολ τον κρόκο και προσθέτετε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού.  Προσθέτετε σιγά σιγά, μισό φλιτζάνι από το ζουμί του φαγητού. Χτυπάτε καλά. Ρίχνετε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα. Κουνάτε  αρκετά να  ομοιογενοποιηθεί η σάλτσα. Αφήνετε να πάρει μια βράση και το φαγητό είναι έτοιμο. Σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή Πολυξένη Μέγα