Τα ρεβίθια των Γρεβενών έχουν ιστορία και υπερέχουν

Η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών είναι η κατεξοχήν περιοχή καλλιέργειας ρεβιθιών στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια. Η περιοχή των Γρεβενών είναι  ορεινή με καταπράσινα δάση και βιοποικιλότητα. Η καλλιέργεια ρεβιθιών χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Σε υψόμετρο και ποικιλία εδαφών από βαριά αργιλώδη έως ελαφριά αμμώδη, καλλιεργούνται τα Μικρόσπερμα Ρεβύθια Γρεβενών. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ΕΛΣΤΑΤ, ο Νομός Γρεβενών είναι ο πρώτος σε καλλιέργεια ρεβιθιών. Η καλλιέργεια ξεπερνά το 20% της συνολικής παραγωγής της χώρας.

Τα ρεβίθια αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Γρεβενών και έχουν ενταχθεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα στη διατροφή των κατοίκων. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ρεβιθιών από τα Γρεβενά είναι η εξαιρετική τους βραστικότητα η οποία είναι αποτέλεσμα των εδαφοκλιματικών χαρακτηριστικών των περιοχών που καλλιεργούνται τα ρεβίθια, αλλά και του τρόπου καλλιέργειας. Τα ρεβίθια Γρεβενών είναι λεπτόφλουδα και πολύ νόστιμα, με πλούσια βουτυράτη και γήινη γεύση.

Όταν βράσουν οι σπόροι, η φλούδα τους μαλακώνει τόσο πολύ που λιώνει στο στόμα όταν καταναλώνεται. Οι Γρεβενιώτες παραγωγοί ρεβιθιού έχουν μεγάλη εμπειρία, η οποία σε συνδυασμό με τις εδαφο-κλιματικές συνθήκες και τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη, δίνουν στα Ρεβίθια Γρεβενών τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Οι πρώτες προφορικές αναφορές καλλιέργειας ρεβιθιού στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών γίνονται τη δεκαετία του 1920. Ωστόσο, σε επίσημες αναφορές της Ακαδημίας Αθηνών, χρονολογείται πως το 1940 οι κάτοικοι των περιοχών Ποντινής και Φελλίου καλλιεργούσαν ρεβίθια.

Ο Νομός Γρεβενών είναι ο πρώτος σε καλλιέργεια ρεβιθιών, με καλλιεργούμενη έκταση 20.587 στρεμμάτων, ενώ από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Γρεβενών προκύπτει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις βαίνουν αυξανόμενες.

Φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1950 (δημοσιεύτηκαν στο λεύκωμα «Γρεβενά, Πόλη του Μόχθου» 1904-1993 – Μαρτυρίες», του κ. Νικόπουλου Βαγγέλη) πιστοποιούν πως η καλλιέργεια ρεβιθιών στα Γρεβενά ήταν και είναι βασική αγροτική δραστηριότητα της περιοχής.

 grevena.pdm.gov