Το περπάτημα δεν είναι η καλύτερη άσκηση! – τελευταία έρευνα της Ιατρικής σχολής του Harvard

Το περπάτημα δεν είναι η καλύτερη άσκηση και οι δύο τελευταίες έρευνες της Ιατρικής σχολής του Harvard επιβεβαιώνουν τα οφέλη της άσκησης μεν. αλλά ενημερώνουν και για το ποιά άσκηση είναι η καλύτερη δε.

Της Μαυρέτας Πολίτη

H πρώτη έρευνα παρακολούθησε 260.000 ανθρώπους που πήγαιναν στην δουλειά είτε περπατώντας, είτε με ποδήλατο, σε σύγκριση με αυτούς που πήγαιναν καθιστοί με το αυτοκίνητο ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε μια περίοδο 5 χρόνων και κατέγραψε τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και θανάτου. Η δεύτερη έρευνα σαν συνέχεια της πρώτης, παρακολούθησε για τους ίδιους λόγους, ανθρώπους που έτρεχαν μόλις 5 λεπτά την ημέρα για μεγάλη περίοδο της ζωής τους, συγκρίνοντας τους με αυτούς που δεν έτρεχαν καθόλου και έκαναν καθιστική ζωή.

Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά

Αυτοί που πήγαιναν με ποδήλατο στην δουλειά είχαν κατα το ήμισυ χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών, καρκίνου και θανάτων. Αυτοί που περπατούσαν πηγαίνοντας και γυρνώντας από την δουλειά τους είχαν χαμηλώτερα ποσοστά καρδιοπαθειών (27%) και χαμηλότερα ποσοστά θανάτων λόγω των χαμηλών ποσοστών καρδιοπάθειας (36%).

Αυτοί που έτρεχαν μόλις 5 λεπτά την ημέρα για μεγάλη περίοδο της ζωής τους σε σύγκριση με αυτούς που δεν έτρεχαν, είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτων έως και 40%, ζούσαν 3 χρόνια επιπλέον και υπολογίστηκε ότι κέρδιζαν 7 ώρες ζωής για κάθε ώρα που έτρεχαν. Τα δε οφέλη του τρεξίματος δεν αυξάνονταν αν έτρεχαν πάνω από 4 ώρες την εβδομάδα.  Το ποδήλατο, το περπάτημα και άλλες φυσικές δραστηριότες είχαν οφέλη αλλά όχι τόσα όσο το τρέξιμο. Το περπάτημα δεν είναι η καλύτερη άσκηση!

Οι ερευνητές σημειώνουν όμως ότι ίσως αυτοί που τρέχουν και κάνουν ποδήλατο συνήθως ακολουθούν γενικότερα πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες και καπνίζουν λιγότερο.  Συμπερασματικά, η άσκηση κάνει καλό στην υγεία και χαρίζει χρόνια. Μπορεί να ισχύει ότι το περπάτημα δεν είναι η καλύτερη άσκηση και θα πρέπει να προτιμάτε το ποδήλατο και το τρέξιμο αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να σηκωθείτε από τον καναπέ. Κάντε όποια άσκηση σας ταιριάζει και σίγουρα θα υπάρξουν οφέλη.