Βεντούζες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αρχαία αυτή θεραπεία και που θα τις κάνετε

Η θεραπεία με τις βεντούζες είναι μία παραδοσιακή τεχνική ανά τους αιώνες, η οποία έχει μια μακρά και μεγαλοπρεπή ιστορία. Οι πρώτες αναφορές σχετικά με τις βεντούζες κάνουν λόγω για βεντουζοθεραπεία από τους αρχαίους Αιγύπτιους που την χρησιμοποιούσαν  σε οποιαδήποτε περιοχή σώματος έπασχε. Έχει ανακαλυφθεί ότι στην Κίνα η χρήση της βεντούζας χρονολογείται από το 3.000 ΠΧ. ενώ στην αρχαία Ελλάδα θεωρείται ότι ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τις βεντούζες, επίσης για διάφορες παθήσεις. Γενικότερα υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές παγκοσμίως  για την χρήση των βεντουζών που αποτελούσαν θεραπευτική,  μέρος της ιατρικής, μέχρι το 1900 σε όλη την Ευρώπη.

Η πανάρχαια αυτή μέθοδος βασίζετε στην αναρρόφηση και όχι στην απορρόφηση όπως συνήθως λέγεται κοινώς το τράβηγμα προς τα πάνω του δέρματος και των μυών, με την εφαρμογή βάζων φτιαγμένων από διάφορα υλικά, με κενό αέρος.

Οι πρώτες βεντούζες κατασκευάστηκαν από κέρατα ζώων, ενώ στην Ασία συναντάμε βεντούζες από μπαμπού.  Στην αρχαία Ελλάδα από πηλό. Σήμερα οι περισσότερες βεντούζες φτιάχνονται από γυαλί, σιλικόνη, καουτσούκ ή ειδικό πολυανθρακικό υλικό. Η θεραπεία με τη χρήση των βεντουζών αποτελεί μία εναλλακτική θεραπεία με σκοπό την βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στους ιστούς, καθώς επίσης και της ενίσχυσης της ροής του Qi (ζωτική ενέργεια) στο σώμα.

Η εφαρμογή των βεντουζών γίνεται  με την απλή χρήση/τοποθέτηση για αναρρόφηση, ή με την μέθοδο που περιλαμβάνει τοποθέτηση για αναρρόφηση με μικρή ελεγχόμενη αιμορραγία, ή μετακινούμενες βεντούζες, ή σε συνδυασμό της βεντουζοθεραπείας  με χρήση μόξας (καύση βοτάνου σε συγκεκριμένες περιοχές και βελονιστικά σημεία του σώματος). Ακόμα είναι συνηθισμένος ο  συνδυασμός χρήσης βεντουζών με βελονισμό.

Σημαντικές μελέτες έδειξαν ότι η θεραπευτική δύναμη της θεραπείας των βεντουζών, μπορεί να είναι πολλά παραπάνω από απλώς ένα αποτέλεσμα εικονικού φαρμάκου (placebo). Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, οι βεντούζες ως θεραπεία, βρίσκουν εφαρμογή και στον τομέα της αισθητικής, για αναζωογόνηση και αντιγήρανση του δέρματος προσώπου και σώματος  με θεαματικά αποτελέσματα.

Με την μέθοδο της βεντουζοθεραπείας  εξέρχονται από το σώμα βλαπτικοί παράγοντες και συνιστάται κυρίως για χρόνιες και οξείες παθήσεις και μϋοσκελετικά προβλήματα. Τα οφέλη είναι πολλά. Ενεργοποιούν το λεμφικό σύστημα, τα μπλοκαρίσματα του παχέος εντέρου, τον καθαρισμό στις φλέβες, στις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία. Ακόμη διευκολύνουν το κρυολόγημα, μειώνουν το οίδημα και τον πόνο, λύνουν συμφύσεις.

Χρησιμοποιούνται σε πόνους  ρευματικούς/αρθριτικούς, χρόνιους πόνους μέσης, δυσμηνόροιας, διαταραχές του αναπνευστικού (βήχας-κρύωμα, άσθμα) και του γαστρεντερικού (στομαχόπονος-ναυτία-δυσπεψία). Αντενδείκνυται ως θεραπεία σε υψηλό πυρετό, κώμα, λιποθυμικές καταστάσεις, έντονες κράμπες, έλκη, αλλεργικές – δερματικές αντιδράσεις, σε περιοχές με πολύ λεπτή και ευαίσθητη σε αιματώματα επιδερμίδα, σε οστά, στους μαστούς, πάνω στην καρδιά, πάνω σε βασικά αιμοφόρα αγγεία, στην κοιλιά και στη μέση κατά την εγκυμοσύνη και σε συνθήκες ακραίας έλλειψης ενέργειας.

Μετά την εφαρμογή των βεντουζών διαπιστώνουμε μία έντονη ή λιγότερο έντονη, ανάλογα τον τύπο δέρματος, ερυθρότητα στην υπό θεραπεία περιοχή,  ενώ είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν  εκχυμώσεις και να προκληθεί ένας μικρός πόνος στα σημεία εφαρμογής. Αν και η μέθοδος της θεραπείας με βεντούζες είναι πολύ διαδεδομένη ανά τον κόσμο, θα πρέπει να εφαρμόζεται από ειδικούς και πιστοποιημένους θεραπευτές,  που γνωρίζουν την μέθοδο της εφαρμογής της.

Στο Polis hammam-Polis loutron γίνεται εφαρμογή των βεντουζών στην απλή χρήση τους, τοποθέτηση για αναρρόφηση,  επίσης συνδυάζονται  με μια εν τω βάθει μάλαξη (μασάζ), είτε στάσιμες, είτε μετακινούμενες, εφαρμόζονται στην φροντίδα προσώπου, καθώς επίσης χρησιμοποιούνται ως πολύ αποτελεσματικό μέσο στην θεραπεία της κυτταρίτιδας.

Τα Polis hammam-Polis loutron μετά από μία δύσκολη περίοδο επτά συνεχόμενων μηνών λόγο covid 19,  στις 31 Μαϊου ανοίγουν ξανά τις πύλες τους και σας υποδέχονται  με ραντεβού καθημερινά και Σαββατοκύριακα από 11.00-23.00

Για περισσότερες πληροφορίες www.polis-hammam.gr.