Νέα αρχή – Oι στόχοι για το 2018 που οι γιατροί θα ήθελαν για όλους μας

Μήπως αυτοί είναι οι στόχοι για το 2018, που πρέπει να βάλετε και που σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αλλάξουν προς το καλύτερο το προφίλ της υγείας και της ψυχολογίας σας;

της Ρίτας Βελώνη

Η αλλαγή του χρόνου αποτελεί για όλους μας μια ευκαιρία να κάνουμε μια καινούργια αρχή και να  υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες. Μήπως ήρθε η  στιγμή να διορθώσετε λάθη, που ενδεχομένως κάνετε σε βάρος της υγείας σας και να βάλετε τους στόχους, που θα δώσουν άλλη διάσταση και ποιότητα στη ζωή σας;  Ακολουθήστε τους στόχους που σύμφωνα με τους ειδικούς, αν τους τηρήσετε, θα βγείτε ιδιαίτερα οφελημένοι.

Στόχος 1ος   Kαθαρίστε το μυαλό σας

Δοκιμάστε να διαλογίζεστε μία φορά την ημέρα. «Όταν οι άνθρωποι έχουν άγχος ή κατάθλιψη, δεν έχουν καθαρό μυαλό», λέει ο Sherry Blair, PhD, ειδικός της συμβουλευτικής  ψυχολογίας και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. “Ο διαλογισμός θα σας βοηθήσει να εστιάσετε σε εσάς και να ηρεμήσετε.”  Σε μια μελέτη 3.515 ενηλίκων που δημοσιεύθηκε στην JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα 30 λεπτά διαλογισμού καθημερινά, βελτίωσαν τα  συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους στους συμμετέχοντες. “Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να καθαρίζουν το μυαλό τους, να ηρεμούν, τότε αισθάνονται καλύτερα σε όλα τα επίπεδα”  λέει ο Sherry Blair.

Στόχος 2ος    Aκούστε το σώμα σας

Αναπτύξτε μια καλή σχέση με το σώμα σας. Ακούστε το όταν σας μιλάει και εμπιστευθείτε το όταν προσπαθεί να σας θεραπεύσει. Ακούστε το όταν φωνάζει να μη φάτε το επόμενο γεύμα πριν χωνέψετε τελείως το προηγούμενο. Πιείτε νερό όταν σας λέει ότι διψάει. Ακόμα και η δυσκοιλιότητα είναι ένα μήνυμα. Το σώμα σας ενημερώνει ότι πρέπει να πίνετε περισσότερα υγρά και να τρώτε πλούσια σε ίνες φαγητά. Ασχοληθείτε με τους πόνους που νιώθετε, σωματικούς και ψυχοσωματικούς. Μην το παρακάνετε με την κούραση και φροντίστε το σώμα σας εσωτερικά και εξωτερικά. Μην παραλείπετε και μην καθυστερείτε την επίσκεψη στον γιατρό όταν υπάρχουν συμπτώματα που σας ανησυχούν. Φροντίστε το σώμα σας και θα σας φροντίσει και αυτό.

Στόχος 3ος  Να κάθεστε λιγότερο και να σηκώνεστε (κυριολεκτικά) περισσότερο

Μια νέα  μελέτη του American Heart Association (Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας), συνοψίζοντας τα υπάρχοντα  επιστημονικά στοιχεία, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η καθιστική ζωή μπορεί να είναι  πιο καταστροφική για την υγεία απ’ ότι φανταζόμαστε μέχρι σήμερα. Ο  χρόνος  που ξοδεύουμε καθημερινά στην καρέκλα για πολλές ώρες, συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία.   Η συμβουλή των ειδικών: Φροντίστε να σηκώνεστε αρκετές φορές από την καρέκλα (όταν π.χ βρίσκεστε για πολλή ώρα μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση). Η όρθια στάση διατηρεί καλά συντονισμένα και σε εγρήγορση όλα τα συστήματα (καρδιά, πνεύμονες κυκλοφορικό). Τι άλλο μπορείτε να κάνετε σε καθημερινή βάση; Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας λίγο πιο μακριά από  τον τελικό προορισμό σας και κάνετε την υπόλοιπη διαδρομή με τα πόδια, ανεβείτε στον όροφο που επιθυμείτε με τις σκάλες και όχι το ασανσέρ. Και βέβαια ιδιαίτερα ωφέλιμες είναι και οι  λεγόμενες αερόβιες ασκήσεις  (δηλαδή,  το τρέξιμο, το γρήγορο βάδισμα, η ποδηλασία κ.α). Οι ασκήσεις αυτές, δραστηριοποιούν όλα τα κύτταρα του οργανισμού και γυμνάζουν επίσης το μυικό, το αναπνευστικό και τo καρδιαγγειακό σύστημα.

Στόχος 4ος  Green tea time!

Eίτε είστε λάτρεις του καφέ, είτε όχι, προσπαθήστε να βρείτε χρόνο να πίνετε το πράσινο τσάι σας, καθημερινά, σε ησυχία. Το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης, προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον καρκίνο και τις βακτηριακές λοιμώξεις. Η διαφορά ανάμεσα στο πράσινο και το πιο μαύρο τσάι είναι στην προετοιμασία: και τα δύο προέρχονται από το ίδιο φυτό, Camellia sinesis. Για το μαύρο τσάι, τα φύλλα περνούν από μια διαδικασία οξείδωσης που τα σκουραίνει. Αυτή η διαδικασία όμως, σκοτώνει μερικές από τις ευεργετικές ενώσεις του τσαγιού, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών που ονομάζονται κατεχίνες. Το πράσινο τσάι δεν έχει υποστεί ζύμωση, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει περισσότερες κατεχίνες. Μάθετε να εκτιμάτε και να απολαμβάνετε το λεπτό άρωμα του καλού ποιοτικού πράσινου τσαγιού και χρησιμοποιήστε το χρόνο που θα πιείτε το τσάι σας, για να χαλαρώσετε, να διαλογιστείτε και ως ξεκούραση από το στρες της ημέρας.

Στόχος 5ος  Επισκεφτείτε τον γιατρό σας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο

Αν είστε από  τα άτομα που αναβάλουν συνεχώς  τις προληπτικές εξετάσεις, μήπως  είναι πλέον καιρός να  εντάξετε ένα γενικό τσεκ άπ στο πρόγραμμα της νέας χρονιάς;  “Μπαίνοντας  σε αυτή τη διαδικασία, θα συνειδητοποιήσετε ότι, αφιερώνοντας μερικές ώρες κάθε χρόνο για να ελέγξετε την υγεία σας , θα είστε σε θέση να εντοπίσετε και να  αντιμετωπίσετε  εγκαίρως οποιαδήποτε πάθηση σας απειλεί”. Όπως επισημαίνει ο δρ. Ντειβιντ Ανγκους καθηγητής  στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (Keck School of Medicine) και διευθυντής Κέντρου Westside για τον Καρκίνο:  “Παρακολουθείτε την κατάσταση της υγείας σας, κάνοντας γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων κάθε χρόνο και  μετρώντας την αρτηριακή σας πίεση . Για τις  γυναίκες άνω των 40 ετών, η  μαστογραφία και το τεστ –Παπ  πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο μέρος του ετήσιου ιατρικού τους τσεκάπ . Επίσης οι άντρες μετά τα 50,  θα πρέπει  να  κάνουν  μία φορά το χρόνο PSA και κλινική εξέταση σε έναν ουρολόγο. Το PSA είναι μία απλή αιματολογική εξέταση κατά την οποία μετράται το ειδικό προστατικό αντιγόνο. Μια  ουσία που παράγεται αποκλειστικά από τον προστάτη και όταν βρίσκεται αυξημένη, είναι αναγκαίος ο περαιτέρω έλεγχος “.

Στόχος 6ος    Κοιμηθείτε λίγο παραπάνω

Ο καλός και αρκετός ύπνος έχει πολλά οφέλη για την σωματική και ψυχική υγεία.  Εάν οι οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ είναι συνήθως στόχος μη ρεαλιστικός, ξεγελάστε τον εαυτό σας και πηγαίνετε για ύπνο 15 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο. “Συνεχίστε να μετακινείτε την ώρα που ξαπλώνετε όλο και νωρίτερα, μέχρι να καταφέρετε τις 8 ώρες ύπνου” προτείνει η Roshini Raj, MD, στο ιατρικό κέντρο NYU Langone.  Αλλά θυμηθείτε: Αυτό θα λειτουργήσει μόνο αν καταφέρετε να ξεφορτωθείτε τις έγνοιες που σας κρατούν ξύπνιους το βράδυ.

Στόχος 7ος  Aντιηλιακή προστασία  και το χειμώνα για την πρόωρη γήρανση

Όλες οι μελέτες επιβεβαιώνουν πλέον ότι η πρόωρη γήρανση σχετίζεται άμεσα με τη χρόνια έκθεση στον ήλιο, ενώ η εμφάνιση μελανώματος (ενός πολύ επιθετικού καρκίνου του δέρματος) σχετίζεται με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί κάποιος στην παιδική του ηλικία. Όπως επίσης τονίζει ο. κ. Ευάγγελος  Φιλόπουλος , πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας : “εκτός από τα εγκαύματα και τις επιφανειακές δερματικές βλάβες, η εμφάνιση  και άλλων  καρκίνων του δέρματος,  οφείλονται κυρίως στα μοιραία  λάθη, που οι περισσότεροι  κάνουμε στην “διαχείριση” του ήλιου όχι μόνο στην  παραλία, αλλά  και στην καθημερινή πρακτική “.  Μειώστε στο ελάχιστο την  έκθεση σας στον ήλιο. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό ακόμα και τον Χειμώνα και μην αμελείτε την επίσκεψή σας στο δερματολόγο, για την οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσετε σε κάποια ελιά του σώματος σας.

Στόχος 8ος  Να προφυλάξετε τους πνεύμονες σας

Επιστημονικά είναι εξακριβωμένο ότι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στους πνεύμονές σας αν είστε καπνιστής ή καπνίστρια, είναι να κόψετε το τσιγάρο. Η διακοπή, του καπνίσματος είναι σωτήρια για την αναπνευστική λειτουργία  τόσο  του άντρα όσο και της  γυναίκας, καθώς όπως τονίζει ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας –Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Παν. Αθηνών: “στη χώρα μας το 10,6 % του πληθυσμού πάσχει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το 9% από άσθμα, Αξιοσημείωτο είναι ότι για το 95% των περιπτώσεων και πλέον των ασθενών με ΧΑΠ  ευθύνεται το κάπνισμα. Ακόμα και αν δεν καπνίζετε, αν είστε άνω των 40 ετών, κρυολογείτε συχνά, λαχανιάζετε ή κουράζεστε εύκολα, έχετε φλέματα και βήχα που χειροτερεύει ή αλλάζει μορφή, επιβάλετε να κάνετε  και σπιρομέτρηση. Eίναι μία απλή αλλά βασική εξέταση στα πλαίσια ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας,  πολύτιμη τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση διαφόρων παθήσεων των πνευμόνων, όπως είναι η  χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το βρογχικό άσθμα κ.α,

Στόχος 9ος    Όχι τα  αγχολυτικά σαν… καραμέλες

Κάποιοι τα χρειάζονται πραγματικά για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη. Κάποιοι άλλοι τα αναζητούν κάθε φορά που «στριμώχνονται» στη δουλειά. Όπως και να ‘χει, τα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας,  με την οικονομική κρίση   κάνουν θραύση! “Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από άγχος, ενώ νιώθουν αβεβαιότητα για τη ζωή τους. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, αναζητούν ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια”, σχολιάζει ο κ. Κωνσταντίνος  Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ). Οι  ψυχίατροι τονίζουν  ότι τα αντικαταθλιπτικά – αγχολυτικά χάπια είναι χρήσιμα, όταν χορηγούνται για τον κατάλληλο σκοπό, στη σωστή δόση και για ορισμένη διάρκεια χρόνου. Το πρόβλημα αρχίζει, όταν γίνονται συνήθεια και χρησιμοποιούνται σαν… καραμέλες, με πρόφαση την παραμικρή κρίση άγχους.

Στόχος 10ος   Να  διορθώσετε τις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες στην οικογένεια 

Είναι γνωστό και επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι οι  καλές διατροφικές συνήθειες ενός παιδιού ξεκινούν από την οικογένεια.. Οι γονείς  αποτελούν τα σημαντικότερα  πρότυπα για τις επιλογές των τροφίμων που μπαίνουν στο σπίτι, είναι όμως και υπεύθυνοι για την υιοθέτηση λανθασμένων συνηθειών, σημαντικών για την υγεία του παιδιού, στην ενήλικη ζωή του. Αν πιστεύετε λοιπόν ότι  συχνά υποκύπτετε στις  ανθυγιεινές επιλογές των παιδιών σας, ή ότι πρέπει να αλλάξετε τακτική σχετικά  με την ποσότητα  του φαγητού που καταναλώνoυν, ποτέ δεν είναι αργά να διορθώσετε τα λάθη σας. Η ενθάρρυνση π.χ για κατανάλωση τροφής, όταν το παιδί είναι  λυπημένο, μπορεί να  έχει σοβαρό αντίκτυπο στην μετέπειτα ζωή του, αφού η παραμικρή συναισθηματική πίεση θα το οδηγεί στο φαγητό ως μέσο ανακούφισης και παρηγοριάς. Η προτροπή επίσης για να τρώει  περισσότερο από όσο χρειάζεται, είναι ένας ακόμη παράγοντας που ωθεί σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες στην μετέπειτα ζωή, καθώς μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού, ισοδυναμούν με άμεση πρόσληψη βάρους. Nα μην τα πιέζετε  λοιπόν να τρώνε ή να αδειάζουν το πιάτο τους όταν δεν πεινάνε. ΄Επίσης να μην τους απαγορεύετε πάντα και την κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών, πίτσας κλπ. Nα τους επιτρέπετε να τα απολαμβάνουν με μέτρο σε ειδικές μόνο περιστάσεις.