Είναι η σάουνα ασφαλής για την υγεία; Οφέλη και οδηγίες χρήσης από ειδικούς ερευνητές

H σάουνα χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια από τους Φινλανδούς και έχει υπολογιστεί ότι ένας στους τρεις την χρησιμοποιεί σε τακτική βάση.  Έχει πολλά οφέλη για την υγεία αλλά υπάρχουν και κανόνες που δεν πρέπει να παραβιάζονται.

της Μαυρέτας Πολίτη

Από τα αρχαία χρόνια κάθε πολιτισμός είχε τον δικό του τρόπο χρήσης της θερμότητας σε τελετουργίες, για χαλάρωση και για θεραπεία. Τα μπάνια στην αρχαία Ρώμη, τα χαμάμ στην Τουρκία, μέχρι τα τζακούζι της εποχής μας, είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ένας από τους αρχαιότερους τρόπους χρήσης της θερμότητας είναι η σάουνα, η οποία διαφοροποιείται από τα λουτρά και τα χαμάμ, κυρίως λόγω της πολύ ξηρής ατμόσφαιρας. Σε μια καλή σάουνα, ο αέρας ανανεώνεται 3-8 φορές κατά την διάρκεια μίας ώρας.

Πόσο  ασφαλής είναι η σάουνα για την υγεία;

Σε έρευνα που έγινε στην Φινλανδία, σχετικά με τις καρδιακά εμφράγματα, διαπιστώθηκε ότι από τα 6.175 περιστατικά που μελετήθηκαν, μόνο το 1,7% από αυτά συνέβη μέχρι και 24 ώρες μετά την σάουνα και πολλά από αυτά είχαν σχέση και με κατανάλωση αλκοόλ.

Καναδοί ερευνητές μελέτησαν την επίπτωση που είχε η σάουνα σε άτομα με καρδιακές παθήσεις και πάλι δεν βρήκαν στοιχεία ικανά να την ενοχοποιήσουν. Ιάπωνες ερευνητές μάλιστα, βρήκαν ότι η καθημερινή ολιγόλεπτη χρήση σάουνας από άτομα που είχαν μικρή καρδιακή ανεπάρκεια μπορούσε να ωφελήσει αρκετά καθώς βοηθούσε στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι ο ξηρός καυτός αέρας της σάουνας δεν επηρεάζει αρνητικά το δέρμα αλλά ούτε και τους πνεύμονες. Αντίθετα, ασθενείς με ψωρίαση σημείωσαν κάποια ανακούφιση στον κνησμό, ενώ ασθενείς με άσθμα σημείωσαν καλυτέρευση στην αναπνοή και μείωση των συριγμών. Έχει καταγραφεί ότι βοηθάει ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιους πόνους και βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους. Επιπλέον χαλαρώνει του μυς και το νευρικό σύστημα, βοηθάει στους πόνους των αρθρώσεων, μειώνει το στρες.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάνουμε σάουνα

Ένα από τα βασικότερα οφέλη της σάουνας για τον οργανισμό είναι η αποβολή τοξινών μέσω της έντονης εφίδρωσης.  Η ξηρή ζεστή ατμόσφαιρα της σάουνας προκαλεί άμεση εφίδρωση, η οποία όμως εξατμίζεται άμεσα λόγω της ζέστης και γι’αυτό συχνά νομίζουμε ότι δεν ιδρώνουμε καθόλου.  Αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί τουλάχιστον κατα ένα 30% και η καρδιά διπλασιάζει την ποσότητα του αίματος που αντλεί κάθε λεπτό. Αυτή η αύξηση οδηγεί το αίμα κυρίως προς τα έξω, στο δέρμα και όχι στα εσωτερικά όργανα. Η αρτηριακή πίεση μπορεί ν’ανέβει αλλά μπορεί και να πέσει. Όλα αυτά όμως τα συμπτώματα εξασθενούν σιγά σιγά μόλις βγείτε από την σάουνα.

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε όταν κάνετε σάουνα σύμφωνα με την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ:

  1. Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ πριν ή μετά την σάουνα.
  2. Μην μπαίνετε φαγωμένοι. Τελευταίο γεύμα, τουλάχιστον 2 ώρες πριν την σάουνα ώστε να έχετε χωνέψει.
  3. Αφαιρέστε κρέμες και μακιγιάζ πριν μπείτε στην σάουνα.
  4. Μην το παρακάνετε. 15-20 λεπτά είναι αρκετά για όλους.
  5. Μετά την σάουνα αφήστε το σώμα να επανέλθει σιγά σιγά στην φυσιολογική του θερμοκρασία. Η βουτιά σε παγωμένα νερά όπως συνηθίζουν στις βόρειες χώρες, καλό είναι να αποφεύγεται καθώς δημιουργεί στρες στον οργανισμό και στην κυκλοφορία του αίματος.
  6. Να πίνετε 2-4 ποτήρια δροσερό νερό μετά την σάουνα για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
  7. Mετά την σάουνα και αφού το σώμα έχει επανέλθει στην κανονική του θερμοκρασία κάντε ντους με δροσερό νερό ώστε να κλείσουν οι πόροι του δέρματος και μην χρησιμοποιήσετε σαπούνι. Ενυδατική κρέμα αργότερα, ενδείκνυται.
  8. Μην κάνετε σάουνα όταν είστε ασθενείς και αν κατά την διάρκεια της σάουνας δεν αισθανθείτε καλά, κατευθείαν στην πόρτα και βγείτε έξω.