Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία γίνεται μάστιγα, αλλά αντιμετωπίζεται

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι συχνότερη στις γυναίκες και λόγοι μπορεί να είναι πολλοί.  Χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη οικειότητας, κατάθλιψη και άλλα. Η αντιμετώπιση των αιτιών της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας είναι σημαντική, γιατί μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση και σε άλλους τομείς της ζωής.

της  Μαυρέτας Πολίτη

Πολύ συχνά, οι άνδρες και οι γυναίκες παραιτούνται από την απόλαυση μιας πλούσιας, ικανοποιητικής και ενεργής σεξουαλικά ζωής και οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Σε τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και της Γλασκώβης, βρέθηκε ότι συνολικά, το 15% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και το 34,2% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών ανέφεραν έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ. Σε άλλη επίσης πρόσφατη έρευνα, βρέθηκε ότι στην Μεγάλη Βρετανία οι γυναίκες αρχίζουν να βαριούνται το σεξ με τον σύντροφό του ένα μόλις χρόνο μετά τη σύναψη της σχέσης (NCBI). Ενώ σε παλαιότερη έρευνα, εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 20% των σχέσεων, είναι σχέσεις χωρίς σεξ.

Όταν μια γυναίκα αισθάνεται σημαντική μείωση του ενδιαφέροντος για το σεξ και αυτό έχει αρνητική επίδραση στη ζωή της, τότε θεωρείται διαταραχή “χαμηλής σεξουαλικής επιθυμίας” ή HSDD (Hypoactive sexual desire disorder).
Σε έρευνα του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας της Αμερικής (NCBI) ορίζουν ότι η υγιής γυναικεία σεξουαλική λειτουργία είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης σωματικών, ψυχοκοινωνικών και νευροβιολογικών παραγόντων. Η  παρέκκλιση στην λειτουργία οποιουδήποτε από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική δυσλειτουργία με πιο συχνή την διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD).  Πρόκειται δε για διαταραχή που επηρεάζει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Οι άνθρωποι όμως, διαφέρουν στο βαθμό της σεξουαλικής επιθυμίας που αισθάνονται. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας μέτρησης σεξουαλικής επιθυμίας και η επιθυμία διαφέρει όχι μόνο από άτομο σε άτομο αλλά και στο ίδιο άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, πολλοί από τους οποίους είναι ψυχολογικής και διαπροσωπικής φύσεως. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται απαραιτήτως για διαταραχή. Η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα της σχέσης ή και να τα προκαλέσει.

Όλα όμως είναι σχετικά. Αυτό που εκλαμβάνεται στα ζευγάρια ως χαμηλή σεξουαλική επιθυμία του ενός συντρόφου, μπορεί να είναι έτσι μόνο σε σύγκριση με την σεξουαλική υπερδραστηριότητα του άλλου συντρόφου. Επίσης, πολλά ζευγάρια διατηρούν ως πρότυπο σύγκρισης τον βαθμό σεξουαλικής επιθυμίας που βιώνουν νωρίς στην σχέση τους και η φυσιολογική μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και της δραστηριότητας αργότερα, υπολογίζεται ως σημαντικό πρόβλημα.

Η σεξουαλική επιθυμία διαφέρει συνήθως και μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Άρα και η σεξουαλική ισοδυναμία που πολλές φορές αναμένεται, υποδηλώνει ψευδώς την ύπαρξη διαταραχής της σεξουαλικής επιθυμίας. Οι άνδρες εύκολα διεγείρονται σωματικά και μόνο στην σκέψη ή την θέαση μιας σεξουαλικής πρόκλησης.
Αντίθετα, για τις γυναίκες, η σεξουαλική επιθυμία είναι συνήθως περισσότερο ψυχολογική υπόθεση. Επηρεάζεται σημαντικά από το πώς αισθάνονται για το σώμα τους όπως και από την ποιότητα της σχέσης που έχουν με τον σύντροφό τους.
Επιπλέον, οι γυναίκες συχνά βιώνουν σεξουαλική διέγερση μόνο όταν αγγιχτούν σωματικά και ειδικότερα στις ερωτογενείς ζώνες. Αυτό μπορεί να απαιτήσει παρατεταμένα χρονικά ερωτικά παιχνίδια που σε μακροχρόνιες σχέσεις τείνουν να παραμελούνται.

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία στην μέση ηλικία είναι κι’ αυτό ένα θέμα προς συζήτηση. Στο Midlife and Beyond, μια ειδική έκθεση υγείας από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αναφέρεται ότι η μέση ηλικία μπορεί να αποτελέσει ξεκίνημα για την ανανέωση της σεξουαλικής ζωής στο ζευγάρι. Ορισμένες μάλιστα γυναίκες αισθάνονται πιο χαλαρές σχετικά με το σεξ και το ζευγάρι μπορεί να αναζωπυρώσει τη σεξουαλική του ενέργεια προσθέτοντας ποικιλία και αυθορμητισμό. Δεν συμβαίνει όμως συχνά έτσι.

Τι επηρεάζει αρνητικά την σεξουαλική επιθυμία

Το στρες

Το στρες μπορεί να επηρεάσει τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επιθυμίας και της απόδοσης. Η συνειδητοποίηση των αιτιών που το δημιουργούν μπορεί να είναι το πρώτο βήμα στη θεραπεία.

Ο σύντροφος

Και οι δύο σύντροφοι, αλλά περισσότερο οι γυναίκες, χρειάζονται την σύνδεση, την αγάπη, την αίσθηση ότι είναι κοντά με το έτερον ήμισυ στην σχέση. Η κακή επικοινωνία, η αίσθηση της προδοσίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης, οι καβγάδες  και η κριτική μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα οικειότητας και άρα να επηρεάσουν την σεξουαλική επιθυμία.

Το αλκοόλ και τα φάρμακα

Το αλκοόλ δεν αποτελεί απάντηση σε κανένα πρόβλημα. Και ενώ μπορεί να χαλαρώνει, την ίδια στιγμή μπορεί να μειώνει τη σεξουαλική απόδοση και τη λίμπιντο. Επίσης πολλά φάρμακα έχουν ως παρενέργειες  την μείωση της λίμπιντο. Η συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό θα επιλύσει το πρόβλημα.

Η κούραση

Ένα ξεκούραστο σώμα αποδίδει καλύτερα. Η έλλειψη ύπνου, η ενασχόληση με πολλά πράγματα, τα παιδιά και άλλα που κουράζουν δεν βοηθούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται έξυπνος προγραμματισμός για ξεκούραση και χρόνος ώστε να μπορέσει το ζευγάρι να βρεθεί μόνο του.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση ειδικά σε σχέση με το σώμα και την εμφάνιση μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία. Το να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας σημαίνει  ότι μπορείτε να χαρείτε πολλά πράγματα, μεταξύ αυτών και το σεξ.

Συναισθηματικές διαταραχές

Η κατάθλιψη είναι μια από τις συναισθηματικές διαταραχές που επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής επιθυμίας. Η χαμένη ευχαρίστηση για πολλές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επιθυμίας, συχνά απαιτεί θεραπεία.

Εμμηνόπαυση και στυτική δυσλειτουργία

Η εμμηνόπαυση και η μεταξύ άλλων (όπως τα συναισθηματικά ups and downs) ξηρότητα του κόλπου που την συνοδεύει στις γυναίκες, είναι αιτία. Το ιδιο και η ανδρόπαυση για τους άνδρες μαζί με τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας που συνήθως την συνοδεύουν.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Εαν δεν υπάρχουν παθολογικά προβλήματα, η συμβουλευτική και η επίσκεψη στο ψυχολόγο, μπορεί να είναι η απάντηση εάν διαπιστωθεί ότι τα ζητήματα είναι δύσκολα για να επιλυθούν από μόνα τους. Η θεραπεία ζεύγους επίσης βοηθάει σημαντικά καθώς δουλεύει με την αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο συντρόφων και με τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης τους.
Η ομοιοπαθητική βοηθά σημαντικά καθώς προσεγγίζει το θέμα ολιστικά, πράγμα που είναι και το ζητούμενο. Σημαίνει ότι το πρόβλημα προσεγγίζεται διανοητικά, ψυχικά και σωματικά, μέσα από ένα εξατομικευμένο ιατρικό και ομοιοπαθητικό ιστορικό. Οι περισσότεροι ασθενείς που έλαβαν την ορθή ομοιοπαθητική θεραπεία έλυσαν το πρόβλημα και έφτιαξε η ερωτική τους διάθεση.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρ. Δημήτριο Ραμαντζά, ιατρό ομοιοπαθητικό,  www.omiopathitiki.com