Σουηδία: Η παραδοσιακή kålpudding που μοιάζει με τους λαχανοντολμάδες μας

Στη Σουηδία, ένα πολύ κλασικό φαγητό είναι η kålpudding. Είναι κάτι σαν τον μουσακά μας σε σημαντικότητα για τους Σουηδούς και μοιάζει κάπως σε γεύση με τους δικούς μας λαχανοντολμάδες. Είναι πολύ νόστιμο φαγητό και της  ευκολίας. Δεν είναι ανάγκη να το σερβίρετε όπως προστάζει η σουηδική παράδοση, με lingonberries. Μια σαλατούλα δίπλα για το πιο υγιεινό ή πατάτες βραστές ή φούρνου, είναι μια χαρά. Θα σας αρέσει πολύ. Τολμήστε το.

Πρόκειται για την σουηδική εκδοχή ενός πιάτου με ρίζες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους ντολμάδες γιαλαντζί με αμπελόφυλλα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι οι δικοί μας λαχανοντολμάδες σε αποδόμηση, όμως η γεύση είναι κάπως διαφορετική. Δεν είναι λεμονάτη. Η σουηδική αυτή εκδοχή που παντρεύει τον κιμά με το λάχανο, θυμίζει ίσως περισσότερο σαν γεύση το δικό μας ρολό με μοσχαρίσιο κιμά.

Γίνεται σε φόρμα, ή σε ταψί. Όπως βολεύει. Οι παραλλαγές πολλές. Αν δεν θέλετε να βάλετε λάχανο από κάτω και σαν επικάλυψη, απλώς ανακατέψτε τα όλα μαζί και ψήστε τα σε ταψί με επικάλυψη φρυγανιά τριμμένη και τυρί. Πασπαλίστε και με λίγη ρίγανη τριμμένη για μυρωδιά. Στην Σουηδία καμιά φορά προσθέτουν στο μείγμα και βρασμένο ρύζι. Οι συνοδευτικές βραστές πατάτες ταιριάζουν πολύ και οι Σουηδοί τις περιχύνουν με το ζουμί από το φαγητό.

Οι Σουηδοί αγαπούν την φύση και δεν χάνουν ευκαιρία για εξορμήσεις στο δάσος. Η kålpudding είναι μια εύκολη λύση γιατί την παίρνουν μαζί τους, την ζεσταίνουν σε κομμάτια με τα οποία φτιάχνουν σάντουιτς με ψωμί ή πίτες και το γεύμα είναι έτοιμο. Τα παιδιά την λατρεύουν.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κιμά, ανάμεικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό ή μόνο μοσχαρίσιο

1 μεγάλο λάχανο, μαλακό, με τρυφερά φύλλα

2 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα

1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο και τριμμένο

2 αβγά

Ελαιόλαδο

Ξίδι βαλσαμικό

Αλάτι, πιπέρι

Ρίγανη

1/2 φλ. τσαγ. φρυγανιά τριμμένη

Πατάτες βραστές για σερβίρισμα

Ψιλοκόβετε το λάχανο και το σοτάρετε σε μεγάλο τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά μαζί με τα κρεμμύδια και το καρότο, σε ίσα μέρη βούτυρο και ελαιόλαδο ή μόνο ελαιόλαδο,  για περίπου 10-15 λεπτά. Προσέξτε να μην πάρει χρώμα. Σβήνετε με λίγο ξίδι βαλσαμικό, αλατοπιπερώνετε καλά και ανακατεύετε. Κατεβάζετε από την φωτιά και αφήνετε να χλιάνει.

Σε μεγάλο μπολ τοποθετείτε τον κιμά και τον ανακατεύετε με τα αβγά, χτυπημένα και το μείγμα με το λάχανο αφού κρατήσετε δύο φλιτζάνια στην άκρη για την φόρμα. Αν θέλετε να δοκιμάσετε την γεύση, τηγανίστε ένα κεφτεδάκι από το μείγμα σε λίγο ελαιόλαδο. Αν χρειάζεται κάνετε διορθώσεις στο υπόλοιπο μείγμα.

Αλείφετε μια μακρόστενη φόρμα με ελαιόλαδο. Καλύπτετε με το ένα φλιτζάνι λάχανο, και στρώνετε το μείγμα του κιμά. Από πάνω καλύπτετε με το λάχανο από το δεύτερο φλιτζάνι. Ραντίζετε με ελαιόλαδο και σκεπάζετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200β. για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και αφήνετε να ψηθεί λίγο ακόμα, να πάρει χρώμα. Βγάζετε από τον φούρνο, ξεφορμάρετε ολόκληρη την πουτίγκα ή σε κομμάτια. Το ζουμί από την φόρμα το χρησιμοποιείτε για να σερβίρετε το φαγητό με πατάτες βραστές.

Η πιο εύκολη εκδοχή είναι να τα ανακατέψετε όλα μαζί και να τα στρώσετε σε καλά λαδωμένο ταψί ή πιρέξ. Πασπαλίζετε με φρυγανιά τριμμένη και ραντίζετε με ελαιόλαδο. Σκεπάζετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200β. για 45 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και αφήνετε να ψηθεί λίγο ακόμα, να πάρει χρώμα. Σερβίρετε.