Σουηδική σάλτσα μουστάρδας για τον σολωμό

Αυτή η Σουηδική σάλτσα μουστάρδας, συνήθως σερβίρεται με gravad lax, που είναι σολωμός ψημένος σε ζάχαρη, αλάτι και άνηθο. Μια χαρά όμως ταιριάζει και με τον ψητό σολωμό, τον τηγανητό ή τα φιλέτα καπνιστού σολωμού. Εντυπωσιακή νοστιμιά που φτιάχνεται πανεύκολα και γρήγορα. Στο παραδοσιακό τους πιάτο, πάντα υπάρχουν φρέσκες πατάτες βρασμένες με το φλούδι τους. Οι Σουηδοί που λατρεύουν τη φύση, δεν χάνουν ευκαιρία να πάνε για ψάρεμα στα ποτάμια κι εκεί δίπλα στήνουν τσιμπούσι κανονικό. Η σάλτσα μουστάρδας που έχει προετοιμαστεί από το σπίτι σε τεράστιες ποσότητες, συνοδεύει τα πάντα και δεν γίνεται εξόρμηση για φαγητό στο δάσος χωρίς αυτή. Προσοχή σε μια λεπτομέρεια. Οι Σουηδοί σεφ απαγορεύουν ρητά την χρήση ελαιολάδου στην παρασκευή της σάλτσας μουστάρδας. Σπορέλαιο μόνο. Να συμπληρώσουμε επίσης, ότι το πιάτο συνοδεύεται συνήθως από κάποια πράσινη σαλάτα.  Εμείς επιλέξαμε τα βραστά αρμυρίκια. Ταιριάζουν με το όλο πιάτο, αλλά και με την σάλτσα μουστάρδας. Ελλάδα εδώ.

ΥΛΙΚΑ για την Σουηδική σάλτσα μουστάρδας

4 κουτ. σουπ. μαλακή μουστάρδα

2 κουτ. σουπ. μουστάρδα Dijon

2 κουτ. σουπ. ξίδι από κόκκινο κρασί, καλής ποιότητας

6 κουτ. σουπ. σπορέλαιο

1 κουτ. σουπ. ζάχαρη

2 κουτ. σουπ. φίνα ψιλοκομμένο άνηθο

αλάτι, πιπέρι

Σε μπολ τοποθετείτε τον άνηθο και την ζάχαρη. Ανακατεύετε και πιέζεται να “κολλήσει” ο άνηθος με την ζάχαρη. Προσθέτετε την μουστάρδα και το ξίδι. Ανακατεύετε και αρχίζετε να ρίχνετε σιγά σιγά το λάδι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτετε το αλατοπίπερο και ανακατεύετε ξανά. Σερβίρετε με τον σολωμό, τις πατάτες και προαιρετικά την σαλάτα με τ’αρμυρίκια.