Ρολό κιμά με φέτα και γλάσο βαλσάμικου. Δεν είναι το ρολό της μαμάς!

Ζουμερό ρολό κιμά με φέτα και γλάσο βαλσάμικου που δεν είναι το κλασσικό ρολό της μαμάς με το οποίο συνυπάρξαμε στα Κυριακάτικα τραπέζια όταν είμασταν παιδιά. Είναι μια εκδοχή πιο καινούργια αλλά πολύ πολύ νόστιμη. Γίνεται πολύ εύκολα, θα το αγαπήσει η οικογένεια και μπορείτε να το παρουσιάσετε και σε γιορτινό τραπέζι.  Το γλάσο βαλσάμικου, εκτός του ότι του δίνει έξτρα νοστιμιά και δένει με το πικάντικο της φέτας, το ομορφαίνει κιόλας. Οι πατάτες δίπλα του είναι της ευκολίας, αλλά ταιριάζει πολύ και με πουρέ και φυσικά με πατάτες τηγανιτές φούρνου.

Υλικά

1 κιλό κιμά ανάμεικτο μοσχαρίσιο και χοιρινό

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδου

1/2 ματσάκι μαϊντανό, τα χοντρά κοτσάνια κομμένα

1 πιπεριά Φλωρίνης ψημένη, από γυάλινη κονσέρβα

1 αβγό χτυπημένο

1 φλ. τσαγ. τριμμένη φρυγανιά

150γρ. φέτα λειωμένη με ένα πηρούνι

από ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα και τριμμένα, ρίγανη και δυόσμο

αλάτι, πιπέρι

Για το γλάσο

1/4 φλ.τσαγ. σάλτσα κέτσαπ

1 κουτ. σουπ. ξύδι βαλσάμικο

1 κουτ. σουπ. καστανή ζάχαρη

Εκτέλεση
  1. Τοποθετείτε στο multi το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και τον μαϊντανό. Δουλεύετε να γίνει ομοιόμορφο μείγμα και το μεταφέρετε μαζί με τον κιμά σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το αβγό, την φρυγανιά, την ρίγανη, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνετε. Ζυμώνετε αρκετά, να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
  2. Προσθέτετε και την φέτα και ανακατεύετε ελαφρά. Ο λόγος που δεν την βάλαμε στην πρώτη φάση του ζυμώματος είναι για να μην εξαφανιστεί τελείως στο μείγμα αλλά να μείνουν ευδιάκριτα κάποια μεγαλούτσικα κομματάκια μέσα στο ρολό, που είναι της νοστιμιάς.
  3. Δίνετε σχήμα ρολό στον κιμά και το τοποθετείτε σε πυρέξ πάνω σε λαδόκολα. Όσο πιο κοντό και χοντρό το κάνετε, τόσο περισσότερη ώρα ψήσιμο θα χρειαστεί. Εμείς το κάναμε γύρω στα 30 εκατοστά μήκος (“μπαίνει” στο ψήσιμο). Ανακατεύετε καλά τα υλικά για το γλάσο και περιχύνετε με αυτό το ρόλο. Απλώνετε με την ανάποδη ενός κουταλιού να πάει παντού. Μπορείτε να ψήσετε το ρολό και μόνο του, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. για μία περίπου ώρα. Σερβίρετε με σαλάτα.
  4. Αν θέλετε τοποθετείτε γύρω του πατάτες κομμένες κυδωνάτες, ανακατεμένες με λαδολέμονο και αλατοπιπερωμένες. Τα ψήνετε όλα μαζί. Σερβίρετε το υπέροχο ρολό κιμά με φέτα και γλάσο βαλσάμικου με μια όμορφη πράσινη σαλάτα ενισχυμένη με ξηρούς καρπούς, παρμεζάνα και “ντυμένη” με βινεγκρέτ βαλσάμικου με μέλι. Καλή όρεξη! Τρέχω να το φτιάξω!