Delizia al limone, ένα από τα πλέον εμβληματικά γλυκά της Ιταλίας (και που θα το απολαύσετε)

To Delizia al limone είναι μια γλυκιά μπάλα, που αποτελείται από παντεσπάνι εμποτισμένο με λιμοντσέλο (ή σιρόπι με βάση το λιμοντσέλο), κρέμα και κρέμα λεμονιού, καλυμμένη με ανάλαφρο γλάσο και αέρινη σαντιγί.

Ένα μπαρόκ γλυκό που έκανε ακόμα περισσότερο γνωστή την οικογένεια Pansa και το ζαχαροπλαστείο της. Ο Andrea Pansa δημιούργησε το 1830, το γοητευτικό αυτό ζαχαροπλαστείο στην Αμάλφι της Ιταλίας. Με αμετάβλητη την επιβλητική ατμόσφαιρα που μεταδίδεται από τα έπιπλα του 19ου αιώνα, τους μεγάλους επίχρυσους καθρέφτες και τις φωτογραφίες των διάσημων που το έχουν επισκεφτεί, (ο Henrik Johan Ibsen, ο Wagner, ο Longfellow και άλλοι), η Pasticceria Pansa, για πέντε γενιές τώρα, ζει και βασιλεύει!

Στην Piazza Duomo της Αμάλφης, ακριβώς δίπλα στη διάσημη βασιλική Sant’Andrea Apostolo, με τη μαρμάρινη πρόσοψή του που χρονολογείται από τις αρχές του εικοστού αιώνα, προσφέρει τα εξαιρετικής ποιότητας γλυκά του και είναι πόλος έλξης για τους απανταχού γκουρμάντ, που έρχονται να προσκυνήσουν στις γεύσεις και στην ιστορία της πόλης.

Στην Pasticceria Pansa, η πρώτη ύλη, επιλέγεται προσεκτικά από τα πολλά προϊόντα της περιοχής Αμάλφι, με κύριο όμως το λεμόνι  “Sfusato Amalfitano”(βασικό στην παραγωγή των διάσημων λιμοντσέλο της),  και προσθέτει σημαντικά στην ποιότητα των γλυκών που προσφέρονται.  Ξεχωρίζουν μεταξύ πολλών άλλων, οι ζουμερές ζαχαρωμένες φλούδες λεμονιού.  Τον Φεβρουάριο του 2001, η Pasticceria Pansa έλαβε την αναγνώριση εγγραφής στο μητρώο του πολιτιστικού συλλόγου των ιστορικών τόπων της Ιταλίας, καθώς δικαίως θεωρείται, ένα από τα παλαιότερα περιβάλλοντα ζαχαροπλαστικής και γευσιγνωσίας στην περιοχή της Αμάλφι. 

Pasticceria Pansa, Piazza Duomo 40, Amalfi (Salerno)

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη