Χρυσό αρχαιοελληνικό περιδέραιο της Magna Grecia

Μοναδικής τέχνης αρχαιοελληνικό χρυσό περιδέραιο, 350-300π.Χ. από την περιοχή Taranto της Ιταλίας, στη Magna Grecia (αποικίες που ιδρύθηκαν από Έλληνες στη Κάτω Ιταλία και στηΣικελία). Το περιδέραιο είναι μεικτής τεχνικής και αριστουργηματικής τεχνοτροπίας με χαρακτικά στοιχεία, συρματερά, ρεπουσέ.

Αποτελείται από δεκατέσσερις ροζέτες,  οκτώ ανθέμια στο σχήμα του λωτού και μενταγιόν γυναικείων κεφαλών. Οι ροζέτες έχουν πέταλα τριών επιπέδων. Οι λωτοί αποτελούνται από φύλλα λωτού και μια ροζέτα στο κέντρο. Από τις ροζέτες κρέμονται οκτώ μεγάλα μενταγιόν με γυναικεία κεφάλια τα οποία φέρουν σπειροειδή σκουλαρίκια, κολιέ και τιάρα στα μαλλιά. Το κάτω μέρος του λαιμού είναι διακοσμημένο με συρματερά κορδόνια. Σε δύο από τα κεφάλια έχουν προστεθεί κέρατα και αυτιά ταύρου και θεωρείται ότι  αντιπροσωπεύουν την Ιώ, κόρη του Ίασου, βασιλιά του Άργους  και ιέρεια της Ήρας, την οποία η θυμωμένη θεά  μεταμόρφωσε σε δαμαλίδα γιατί είχε γίνει ερωμένη του Δία.

Ο Τάραντας (ιταλικά Taranto), σημαντική πόλη της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Grecia), είναι η πόλη πρωτεύουσα της Ιταλικής επαρχίας του Τάραντα στην Ιταλική περιφέρεια Απουλία και θεωρείται μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ιταλίας.

Ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από Σπαρτιάτες και αποτελεί την μοναδική Ελληνική αποικία στην Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) που ιδρύθηκε από Σπαρτιάτες. Ήταν κορυφαίο εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό κέντρο με κατοίκους πλήθος από φιλοσόφους, στρατηγούς, συγγραφείς και αθλητές. Το 500 π.Χ. ήταν η μεγαλύτερη πόλη στον τότε γνωστό κόσμο και ο πληθυσμός της εκτιμάται στους 500.000 κατοίκους. Σήμερα, η κεντρική λεωφόρος της πόλης ονομάζεται Magna Grecia (Μεγάλη Ελλάδα).

Οι Έλληνες άποικοι που κατοίκησαν τις περιοχές της Magna Grecia, έφεραν μαζί τους τον ελληνικό πολιτισμό, ο οποίος άφησε ένα διαρκές αποτύπωμα τόσο σε αυτές τις περιοχές, όσο και στον πολιτισμό της αρχαίας Ρώμης. Τα χρυσά κοσμήματα της Magna Grecia από Έλληνες τεχνίτες, δημιουργούνται αρχικά για ταφικούς λόγους με πολλαπλούς συμβολισμούς και συνήθως πρόκειται για αριστουργήματα της αργυροχρυσοχοΐας.

Το περιδέραιο φυλάσσεται στο Βρετανικό μουσείο.