Η εμβληματική έκθεση Homo Faber Event επιστρέφει στη Βενετία το 2022, για να δημιουργήσει μια σημαντική πολιτιστική εμπειρία με επίκεντρο την δεξιοτεχνία. Πρόκειται για μια προβολή των καλυτέρων της ευρωπαϊκής χειροτεχνίας, που διοργανώνεται στο Fondazione Giorgio Cini στη Βενετία στην Ιταλία, κάθε δύο χρόνια. Εκεί, παρουσιάζεται η δουλειά εκατοντάδων κορυφαίων τεχνιτών και σχεδιαστών και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αποκαλυφθούν οι δεξιότητες, το ταλέντο και η δημιουργικότητα που συνεπάγεται η κατασκευή εξαίσιων χειροποίητων αντικειμένων. Επιπλέον στόχος, να κατανοηθεί γιατί η δεξιοτεχνία είναι ζωτικής σημασίας και να έρθει ο κόσμος σ’επαφή με το πάθος που έχουν οι τεχνίτες για τη δουλειά τους. Μια καθηλωτική εμπειρία με διαδραστικές ψηφιακές προβολές, εντυπωσιακούς χώρους, εκθεσιακά περίπτερα και ζωντανές επιδείξεις χειροτεχνίας.
Στη φετινή Homo Faber, πάντα με την πολύτιμη αρωγή του Μουσείου Μπενάκη και της Δέσποινας Γερουλάνου, συμμετέχει ο εξαιρετικός δημιουργός Άκης Γκούμας, ο οποίος ασχολείται εδώ και τριάντα περίπου χρόνια με το κόσμημα, διδάσκοντας συγχρόνως τεχνικές της αργυροχρυσοχοΐας και ερευνώντας τις αρχαίες τεχνικές της αργυροχρυσοχοΐας της περιοχής του Αιγαίου. Εργαζόμενος ως μέλος μιας διεπιστημονικής ομάδας αρχαιολόγων, επιστημόνων και συντηρητών, ο Άκης αναζητά τις απαντήσεις σε πολύπλοκα τεχνικά ερωτήματα, ταξιδεύοντας στο μυαλό των αρχαίων τεχνιτών.
Αφού πήρε το δίπλωμά του στα οικονομικά, ο Άκης εκπαιδεύτηκε ως χρυσοχόος και αργυροχόος. Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στη γεμολογία και τη χαρακτική σφραγίδων. Ο Άκης είναι σήμερα δάσκαλος δημιουργικού κοσμήματος στη Σχολή Κοσμημάτων Χαλκίς, στη Σχολή Σύγχρονου Κοσμήματος Alchimia της Φλωρεντίας και στη Σχολή Σύγχρονου Κοσμήματος Anamma στην Αθήνα. Έλαβε πρόσφατα υποτροφία από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, για να διερευνήσει τα μονοπάτια που συνδέουν την προσωπική του δουλειά και τις ερευνητικές του σπουδές στις αρχαιοελληνικές τεχνικές χειροτεχνίας.
Σε αντίθεση με πολλούς άλλους κατασκευαστές κοσμημάτων που ανανεώνουν ή αντιγράφουν πρωτότυπα του παρελθόντος, ο Άκης Γκούμας πιστεύει ότι η παράδοση είναι κάτι ζωντανό, ως το άθροισμα στοιχείων που δεν είναι προφανή, αλλά ορίζουν την ταυτότητά μας και μας ακολουθούν σε όλες τις χρονικές περιόδους. Η κύρια ιδέα του είναι να χρησιμοποιεί μέρη από ασήμι ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και βρίσκονται περιττά μέσα σε ένα συρτάρι. Σφυροκοπεί και διαμορφώνει αυτά τα πεταμένα μέρη σε νέα σύγχρονα αντικείμενα, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη των παλιότερων γενιών τεχνιτών.
Το χειροποίητο χάλκινο σκεύος σφυρηλατείται σε αμόνι και φινιρίζεται με φύλλα χρυσού και κασσίτερου, χρησιμοποιώντας μια αρχαία τεχνική επεξεργασίας μετάλλου. Το γλυπτό είναι διακοσμημένο με κλαδί από ξύλο κέδρου. Ο πλήρης τίτλος του είναι “Enigma: What I was made for? Where are my other parts? ” Προσκαλεί τον θεατή να αμφισβητήσει την ιστορία του αντικειμένου, την αρχική του μορφή και τις τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία κατασκευής του.