Κώστας Αποστολίδης: Ο επιχειρηματίας που αλλάζει την Ρόδο

Ο επιτυχημένος Ροδίτης επιχειρηματίας Κώστας Αποστολίδης, επενδύει σε ιστορικά κτίρια και σημεία της Ρόδου, αλλάζει την εστίαση και την διασκέδαση στο νησί, “χτίζοντας” χώρους που προσφέρουν premium υπηρεσίες τόσο σε επίπεδο περιβάλλοντος όσο και σε γαστρονομική προσέγγιση. Ο Ναυτικός Όμιλος Ρόδου, μια μεγάλη επένδυση, που «κοιτάζει» την θέση, όπου κάποτε υπήρχε ο Κολοσσός της Ρόδου αφού βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού, στο πλέον νευραλγικό και ιστορικό σημείο της πόλης. Το Aktaion σημείο αναφοράς και αγαπημένο των Ροδιτών, είναι ένα ιστορικό μαγαζί που έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο, θεμελιώθηκε επί Οθωμανών ως λέσχη αξιωματικών και οι Ιταλοί το μετέτρεψαν σε Λέσχη Στρατιωτική και Πολιτική, την Circolo d’ Italia, ενώ στις 8 Μαΐου 1946 δόθηκε εκεί η επίσημη δεξίωση για την Απελευθέρωση της Δωδεκανήσου.  Το Αmalfi Coast στην Ιαλυσό, που είναι ένα πολύ μεγάλο beach bar με τεράστια παραλία μπροστά, εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα και εξαιρετικό φαγητό. Το cocktail sushi bar SINATRA, τα beach bars στην Τσαμπίκα της Ρόδου (το ΜΟΝΑΜΟ το αγαπημένο μου). Ο Κώστας Αποστολίδης βάζει την σφραγίδα του στο νησί και εμπνέει.

Συνέντευξη Τζένη Φραγκούλη

 

Θα γίνει η Ρόδος Μύκονος; Είναι προσωπικό στοίχημα;

Δεν ξέρω αν θέλουμε να την κάνουμε Μύκονο, προσπαθούμε όμως σίγουρα να την κάνουμε καλύτερη. Είναι προσωπικό μου στοίχημα και όραμα να κάνω την εστίαση στην Ρόδο καλύτερη. Να κάνουμε ωραία πράγματα σε ένα πανέμορφο νησί όπως είναι η Ρόδος. Με πολύ δυνατή ιστορία στον τουρισμό, που έχει τα φόντα και τις προϋποθέσεις να γίνουν μεγάλα πράγματα και να τα υποστηρίξει. Είναι προορισμός παγκόσμιας κλάσης και πιστεύω ότι εξελίσσεται και παίρνει σιγά σιγά την θέση που της αξίζει.

Σε μια εποχή που όλοι “μαζεύονται” εσείς “ανοίγεστε”. Στοιχείο του χαρακτήρα το να παίρνετε ρίσκα ή επιχειρηματικά δεν γίνεται αλλιώς;

Είναι και τα δύο. Είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου σίγουρα. Η δημιουργία είναι σαν φλόγα που καίει μέσα μου.  Ο κορωνοϊός άνοιξε την πόρτα σε πολλές και νέες ευκαιρίες. Ήταν η κατάλληλη εποχή να κάνω κινήσεις, να επενδύσω με το βλέμμα στο μέλλον και να μην μένω στο δύσκολο παρόν.

Σε ποιό κοινό απευθύνεστε; Business, local ή σε μια διεθνή αγορά που έχει τη δυνατότητα να επενδύσει στις υπηρεσίες που προσφέρονται;

Και στα δύο, 50-50. Η Ρόδος μας έχει αγκαλιάσει. Στις επιχειρήσεις μου νομίζω πέτυχα αυτό. Να παντρεύονται ως θαμώνες οι Έλληνες με τους τουρίστες, χωρίς να γίνεται αυτός ο διαχωρισμός που επικρατούσε, να μην πηγαίνουν δηλαδή οι Έλληνες στα θεωρούμενα τουριστικά μαγαζιά. Τα καλά μαγαζιά, που έχουν επίπεδο υπηρεσιών, όπως είναι τα δικά μου, τους ενώνουν. Σημείο σημαντικό το προσωπικό, το καλό προσωπικό, που υποδέχεται Έλληνες και ξένους με τον ίδιο εξαιρετικό τρόπο. Έτσι κερδίζουμε το στοίχημα.

Οι υπηρεσίες spa. Ετοιμάζετε ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών επιπέδου. Πιστεύετε θα αποδώσει;

Οι υπηρεσίες θα είναι εξωτερικές και εσωτερικές. Mασάζ, γιόγκα, meditation αλλά και health coaching. Στην ανατολή του ηλίου. Μαγεία. Ναι, είμαι σίγουρος.

Με επιχειρήσεις ήδη στον χώρο της εστίασης, ανεβάζετε τον πήχη κι άλλο. Είναι η γαστρονομία ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά στην φιλοσοφία της φιλοξενίας;

Είναι. Γαστρονομία, διασκέδαση. Ο τουρίστας έρχεται να ξεκουραστεί, να κάνει το μπάνιο του στην παραλία, να φάει καλά, να διασκεδάσει. Όταν λείπει ένα από τα τρία, κάτι δεν έχει πάει καλά. Και δεν θα το ξαναψάξει αν δεν το βρει. Δεν επανέρχεται δηλαδή. Όλο μου το concept είναι φιλοξενία, γαστρονομία, διασκέδαση. Επενδύουμε στο φαγητό σε όλα τα μαγαζιά.

Ποιό το αγαπημένο σας πιάτο σε κάθε μαγαζί;

Στο Amalfi λατρεύω το Χοιρινό Secreto Iberico με πουρέ σελινόριζας με μήλο και καπνιστό καλαμπόκι. Στο Αktaion τα πρωινά είναι το κάτι άλλο. Στο ΝΟΡ τα ριζότα, με αγαπημένο μου, το ριζότο με τα σπαράγγια.

Υπάρχει χρόνος για προσωπική ζωή; Το socializing ευχή ή κατάρα για μια ευτυχισμένη ζωή;;

Δεν υπάρχει χώρος για προσωπική ζωή. Έχω δώσει όλη μου την ενέργεια και το πάθος στις δουλειές μου. Είναι τόσο μεγάλα τα project που “τρέχουν”, που δεν γίνεται.

Έχω ευθύνη για 400 οικογένειες. Πρέπει να είμαι σοβαρός και στοχευμένος ώστε να πάνε όλα καλά και οι άνθρωποι δίπλα μου, που στηρίζουν τις επιχειρήσεις μου, να έχουν τις απολαβές τους και να έχουν ποιότητα ζωής.

Όταν εκτός Ρόδου που πάτε; Ποιό ταξίδι ονειρεύεστε;

Κάθε Χειμώνα που κλείνουν τα μαγαζιά και μόνο το Αktaion ανοιχτό, έχω την δυνατότητα να ταξιδέψω και το κάνω. Έχω ταξιδέψει σε πάρα πολλά μέρη. Με βοηθάει πολύ. Έχω επηρεαστεί πολύ από αυτές τις εμπειρίες μου. Μου δίνει ιδέες. Το τελευταίο ταξίδι μου ήταν στην Κούβα. Έμεινα ενάμιση μήνα. Ήταν σα να έκανα ένα ταξίδι στον χρόνο. Ξεκίνησα από το San Diego και έφτασα μέχρι την Αβάνα. Συγκλονιστικές στιγμές. Η Κούβα είναι ρούμι, πούρα, χορός και χαμόγελο. Φτωχή χώρα αλλά πάμπλουτη σε ψυχή.

Το επόμενο ταξίδι μου θα είναι προς Καραϊβική. Σε διάφορα νησιά. Να δω το εξωτικό του θέματος, την διαφορετική κουλτούρα.

Η Κούβα είναι ρούμι, πούρα και χορός. Η Ρόδος;

Η Ρόδος είναι ένα νησί που τα έχει όλα. Τα παραδοσιακά χωριά  που είναι μοναδικά, τον κυκλαδίτικο αέρα, τα ιταλικά vibes. Η Λίνδος που είναι σαν την Μύκονο.

Και με σημαντική γαστρονομία. Από τα πολύ γνωστά μελεκούνια, το εξαιρετικό κρασί από την  Έμπωνα, το Μπονιάτικο,  έως την περίφημη τσικουδιά μας, την σούμα. Η Ρόδος είναι σταυροδρόμι της Μεσογείου, όπως ήταν κάποτε για τους Ιταλούς και όχι μόνο, το σταυροδρόμι του εμπορίου. Οι πειρατές, οι ιππότες, οι Ναϊτες, όλοι έχουν αφήσει την σφραγίδα τους στο νησί, που θεωρώ ότι είναι διαμάντι στη Δωδεκάνησο.

Υπάρχει ταβάνι στα όνειρα; Ποιά η επόμενη πρόκληση;

Δεν υπάρχει. Όσο υπάρχει ενέργεια και πάθος, προχωρώ και κάνω πράγματα. Ολοκληρώσαμε το project του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου κατά 80% και σκέφτομαι τώρα το επόμενο.

Το οποίο είναι…

Ένα καταπληκτικό λιμανάκι στη Λίνδο, τον Άγιο Παύλο. Ξεκινάμε εκεί. Και ετοιμάζουμε δυνατά πράγματα.

Οι ντόπιοι εκτιμούν την επένδυση που κάνετε στο νησί και όταν είπα ότι θα μιλήσουμε, μου ζήτησαν να σας μεταφέρω την επιθυμία τους να γίνει κάτι και με το καταπληκτικό κτίριο του Εθνικού Θεάτρου που είναι ερημωμένο και παρατημένο στην τύχη του.

Το Εθνικό Θέατρο θα αλλάξει σύντομα, γιατί ο δήμαρχος μας, ο Αντώνης Καμπουράκης, το έχει πρώτο του μέλημα.

Επενδύσεις εκτός Ρόδου παίζουν;

Έχω προτάσεις πολλές. Και από Αθήνα και από άλλα νησιά όπως από την Κω. Όμως εγώ γύρισα στην Ρόδο για να αφιερωθώ στο νησί μου. Αυτό με γεμίζει, αυτό θέλω.

Μια ευχή για το μέλλον;

Εύχομαι υγεία και η πανδημία να γίνει σύντομα μέρος μακρινό της ιστορίας. Εύχομαι ο κόσμος να μπορεί να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα, να μην υπάρχει φόβος, μόνο θέληση  και δημιουργία.