Σύμφωνα με τον ορισμό, το bistro ή bistrot είναι ιστορικά ένα μικρό παριζιάνικο εστιατόριο που σερβίρει απλά γεύματα σε μέτριες τιμές σε ένα μέτριο περιβάλλον. Τίποτα όμως μέτριο δεν υπάρχει στο Casserole Greek Bistro, αλλά ας θυμηθούμε πρώτα τι σημαίνει Bistro.
Το Bistro συνδέεται συνήθως με την γαλλική κουζίνα, και αυτό είναι εύστοχο λόγω του γεγονότος ότι η λέξη Bistro πιθανότατα προέρχεται από τη Γαλλία. Όπως συμβαίνει με την ετυμολογία πολλών κοινών όρων, δεν είναι απολύτως βέβαιο όμως από πού προέρχεται. Οι ειδικοί εντοπίζουν τις πρώτες χρήσεις του όρου bistro στη Γαλλία στις αρχές του 19ου αιώνα και στη γαλλική αργκό σήμαινε ένα μικρό καφενείο ή οινομαγειρείο. Αυτός ο όρος που υιοθετήθηκε από τους Γάλλους πιθανόν προέρχεται από τους Ρώσους εισβολείς κατά τη διάρκεια της κατάληψης του Παρισιού το 1814. Ο όρος bistro ήταν μια λανθασμένη προφορά μιας παρόμοιας ρωσικής λέξης που σήμαινε “βιάσου” κάτι που οι Ρώσοι στρατιώτες φώναζαν συχνά στους ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων κατά τη διάρκεια της κατοχής. Άλλοι, υποστηρίζουν ότι ο όρος bistro δεν έχει καμία σχέση με τους Ρώσους, αλλά αντίθετα, προέρχεται από το γαλλικό “bistraud” που μεταφράζεται περίπου ως “βοηθός πωλητή κρασιού”.
Ανεξάρτητα πάντως από την προέλευση του όρου, ως Bistro περιγράφονται σήμερα εστιατόρια που προσφέρουν υψηλής ποιότητας κλασική κουζίνα. Δημιουργούν δηλαδή μια γευστική εμπειρία που μοιάζει μοντέρνα, αλλά εξακολουθεί να είναι εκλεπτυσμένη.
Το Casserole Greek Bistro, είναι ακριβώς αυτό. Με έκδηλη την φροντίδα και την προσπάθεια που καταβάλλεται για κάθε πιάτο, δημιουργείται μια γευστική απόλαυση που συναρπάζει αλλά συγχρόνως αισθάνεσαι ότι είναι οικεία. Zεστό περιβάλλον, ανοιχτή κουζίνα και φιλική εξυπηρέτηση λίγο μακρύτερα από το κέντρο, στον Γέρακα Αττικής. Απόσταση που αξίζει να την καλύψετε καθώς η γαστρονομική απόλαυση του καλομαγειρεμένου νοστιμότατου φαγητού σας περιμένει.
Το μενού που ανανεώνεται εβδομαδιαίως πλην των πιάτων που τα βρίσκουμε πάντα, ενσωματώνει γεύσεις και τεχνικές που αντικατοπτρίζουν την άποψη και φιλοσοφία των ιδιοκτητών.
Ο Δημήτρης Παπαζυμούρης μεταφέρει στο Casserole τη «σπιτική» του κουζίνα με στόχο να μοιραστεί την φιλοσοφία του για τη σύγχρονη αστική κουζίνα, με όλους όσους τον ακολουθούν για χρόνια, στο Cusina Caruso και μαγειρεύουν τις συνταγές του, με πιάτα παραδοσιακά ελληνικά, αλλά και κάποια επιλεγμένα απ’ την Ιταλική και Γαλλική κουζίνα, με έμφαση στο κρέας.
Εννοείται ότι κυριαρχούν τα αγνά, φρέσκα υλικά και οι ψαγμένες πρώτες ύλες, σε μια κομψή αλλά λιτή σπιτική παρουσίαση, χωρίς τυμπανοκρουσίες.
Ήρθαμε για το διάσημο του πια πληθωρικό εσκαλόπ με τη σάλτσα βουτύρου με τα 24 αρωματικά, εμπνευσμένη από τη κλασική Café de Paris αλλά ενθουσιαστήκαμε με το τραγανά και αφράτα κεφτεδάκια του σερβιρισμένα με θεϊκά καλοτηγανισμένες τηγανιτές πατάτες που συνοδεύονται, ω τι ευχάριστη έκπληξη, από την περίφημη και αγαπημένη σάλτσα blue cheese αλά “Επίκουρος”! Συγκινητικά παντρέματα!
Μας άρεσε πολύ η φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και κουκουνάρι, αλλά προσκυνήσαμε στο συκώτι με καπνιστή πάπρικα!
Γιουβέτσι εξαιρετικό, Καρπάτσιο από μοσχαρίσιο φιλέτο με τη σάλτσα μαγιονέζας του Harry’s bar ονειρεμένο, Ραβιόλια γεμιστά με πορτσίνι σε σάλτσα κρέμας με φρέσκια λεντινούλα (shiitake) πεντανόστιμα, και πολλά πολλά ακόμα σε έναν κατάλογο που δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε.
Μια ψαγμένη λίστα ελληνικών κρασιών και μπύρας με ιδιαίτερες ετικέτες από επιλεγμένους μικρούς παραγωγούς, μαζί με κάποιες κλασικές επιλογές, σας περιμένει να συμπληρώνει τη γαστρονομική εμπειρία!
Κλείστε τραπέζι για το επόμενο γεύμα σας, το ιδιωτικό πάρτι ή για μια ειδική εκδήλωση, γιατί το Casserole Greek Bistro είναι μια εξαιρετική εμπειρία!
Κείμενο Τζένη Φραγκούλη