Λουμπλιάνα: Με ελληνική επιγραφή το απίστευτης ομορφιάς αρχαίο Μεσογειακό γυάλινο αγγείο

Στο κέντρο της Λιουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας, στην οδό Gosposvetska, στα πλαίσια αρχαιολογικών ανασκαφών, βρέθηκε η συνέχεια ενός Ρωμαϊκού νεκροταφείου την ύπαρξη του οποίου γνώριζαν.  Ο αρχαίος Ρωμαϊκός οικισμός της Emona που ως χριστιανική κοινότητα άκμασε μετά τον τελευταίο μεγάλο διωγμό Χριστιανών από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό στις αρχές του 300μ.Χ., κατοικήθηκε από χιλιάδες που εκδιώχθηκαν από τη βόρεια Ιταλία και εξαφανίστηκε από τον χάρτη, με την καταστροφή της από τους Ούννους τον 5ο αιώνα μ.Χ..

Τον Αύγουστο του 2017, οι Σλοβένοι αρχαιολόγοι σε αυτή την παλαιοχριστιανική κοινότητα , με τις ανασκαφές αποκαλύπτουν ένα υστερορωμαϊκό συγκρότημα νεκροταφείων που περιείχε περισσότερες από 350 ταφές – από απλούς τάφους και σαρκοφάγους μέχρι οικογενειακά μαυσωλεία – με επίκεντρο το ταφικό παρεκκλήσι μιας πολύ σημαντικής γυναίκας, σύμφωνα με τον Σλοβένο αρχαιολόγο Andrej Gaspari.  Στην σαρκοφάγο της γυναίκας ανακαλύπτουν επιπλέον ένα αριστουργηματικό διάφανο μπλε γυάλινο μπολ.

Το φτιαγμένο από ημιδιαφανές μπλε γυαλί μπολ, διαθέτει ανάγλυφη διακόσμηση και ελληνική επιγραφή.  Έχει διάμετρο περίπου 22 εκατοστά και πρόκειται για σκεύος που πιθανόν χρησιμοποιήθηκε στην καθημερινή ζωή καθώς και πιθανώς για τελετές ταφής, είτε παγανιστικές, χριστιανικές είτε εβραϊκές. Το αγγείο, ηλικίας 1.700 ετών είναι διακοσμημένο εξωτερικά με σταφύλια, αμπελόφυλλα και έλικες. Η ελληνική επιγραφή στο εσωτερικό του προτρέπει: “Πιείτε για να ζήσετε για πάντα, για πολλά χρόνια!”

Το μπολ έχει μόνο μια μικρή λαβή, δεν έχει επίπεδο πάτο ή βάση. Ορισμένοι ειδικοί που έχουν μελετήσει παρόμοια αγγεία υποστηρίζουν ότι το μπλε χρώμα θα μπορούσε να παραπέμπει στο αίμα του Χριστού. Τα αμπέλια, τα σταφύλια και το κρασί εμφανίζονται στη Χριστιανική Ευχαριστία (Κοινωνία), αλλά έχουν την προέλευσή τους σε παραδόσεις και μοτίβα που συνδέονται με τον Έλληνα θεό Διόνυσο.

Μια ανάλυση της χημικής του σύστασης δείχνει ότι έχει παρασκευαστεί κάπου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Πάνω από περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια, υαλουργοί στην περιοχή της Αρχαίας Μεσογείου, δημιουργούσαν εκπληκτικά αγγεία, ενσωματώνοντας μια ποικιλία κατασκευαστικών υλικών, τεχνικών και διακοσμητικών μοτίβων. Η υαλουργία εξελίσσεται σημαντικά μέσω της καινοτομίας και του πειραματισμού, από τις απαρχές της, την τρίτη χιλιετία π.Χ. στη Μεσοποταμία και με την περαιτέρω ανάπτυξή της στην Αίγυπτο, και στη συνέχεια με την ευρεία δημοτικότητα και απέκτησε, σε Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Τα περισσότερα από τα πολύτιμα ευρήματα από την οδό Gosposvetska εκτίθενται τώρα στο Μουσείο της Πόλης της Λιουμπλιάνα.

Περισσότερες πληροφορίες: mgml.si