Lagom, η στάση ζωής που φέρνει ευτυχία

Το lagom που φέρνει την ευτυχία, είναι μια σουηδική λέξη που σημαίνει “ακριβώς η σωστή ποσόττητα”. Δεν είναι τάση του lifestyle, δεν είναι κάτι καινούργιο που εφευρέθηκε από το Σουηδικό μάρκετινγκ ως εξαγώγιμο προϊόν. Το lagom είναι φιλοσοφία και τρόπος ζωής για τους Σουηδούς. Δεν το μελετούν, δεν αποφασίζουν να το υιοθετήσουν, είναι η ζωή τους.

της Τζένης Φραγκούλη

Οι Σουηδοί έτσι ξέρουν να ζουν, έτσι επιβιώνουν. Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν τα πράγματα. Με λογική και μέτρο γιατί lagom σημαίνει ισορροπία και αρμονία. Σημαίνει “ακριβώς όσο πρέπει”. Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο και όχι απαραίτητα τέλεια. Ακριβώς το κατάλληλο όπως λένε οι ίδιοι, γιατί η σωστή ποσότητα είναι η καλύτερη.

Έννοια που θυμίζει το δικό μας “παν μέτρον άριστον”, που παρότι το εφηύραμε χρόνια πριν (Κλεόβουλος, ένας από τους επτά σοφούς, 6ος αιώνας π.Χ), το θυμόμαστε μόνο όταν διαβάζουμε ιστορία.  Οι Σουηδοί το έκαναν πράξη, είναι κτήμα τους και όλα διέπονται από αυτή την αρχή.

Ευτυχία στα μέτρα σας

Το lagom σημαίνει κυρίως να έχετε ισορροπία στη ζωή σας. Την ισορροπία αυτή που ταιριάζει σ’εσάς και στον τρόπο ζωής σας. Την ισορροπία που λειτουργεί για τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, την ισορροπία που οδηγεί σε μια υγιή ζωή, σε αρμονία με το περιβάλλον και τον κόσμο γύρω. Γιατί lagom σημαίνει να φροντίζετε τον εαυτό σας, να βρίσκετε χρόνο να απολαμβάνετε την ζωή σας, να κάνετε συχνά διαλείμματα από οποιαδήποτε δραστηριότητα μέσα στην ημέρα και να απολαμβάνετε για λίγο την ησυχία και την ηρεμία. Να βρίσκετε χρόνο να χαίρεστε την συντροφιά των ανθρώπων που αγαπάτε, της οικογένειας, των φίλων και των συγγενών σας. Lagom σημαίνει η δουλειά σας να μην παρεμποδίζει την απόλαυση των καλών πραγμάτων στη ζωή σας.

Lagom όμως σημαίνει και αυτοσυγκράτηση. Σημαίνει να είσαι μετριοπαθής, στάση που δεν αρέσει σε πολλούς Σουηδούς και τους κάνει πολέμιους αυτής της φιλοσοφίας που αισθάνονται ότι τους πνίγει. Από την άλλη όμως είναι αυτή η στάση ζωής που επέτρεψε στη Σουηδία να είναι μια ισότιμη κοινωνία, όπου οι άνθρωποι παίρνουν σοβαρά το έργο τους, δουλεύουν σκληρά και ανταγωνιστικά αλλά τ’αφήνουν όλα πριν τις 5 μ.μ. για να περάσουν το υπόλοιπο της ημέρας με τις οικογένειές τους. Είναι αυτή η στάση ζωής που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι έχεις αξία και σε γεμίζει ικανοποίηση και χαρά. Γιατί η ευτυχία βρίσκεται στο μέτρο. Ο ενθουσιασμός είναι κάτι διαφορετικό. Χρήσιμο, αλλά πρέπει να “πατάει” πάνω στην βαθιά ισορροπία και ευχαρίστηση.

Lagom στην καθημερινότητα

  1. Δεν μπορείτε να βρείτε την ηρεμία στο Διαδίκτυο. Η συναναστροφή με άλλους ανθρώπους στην πραγματικότητα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το την συναναστροφή στα social media. Βγείτε για ένα καφέ πρωινές ώρες, όταν δεν υπάρχει συνωστισμός και απολαύστε την πρωινή ησυχία παρέα με ένα φίλο σας.
  2. Εντάξτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα περπάτημα τουλάχιστον 20 λεπτών, κατα προτίμηση σε πάρκο με πράσινο. Μια φορά την εβδομάδα πηγαίνετε πιο μακριά και περπατήστε κοντά στην θάλασσα, στο βουνό, μέσα σε πράσινο στην εξοχή. Ο φρέσκος αέρας αναζωογονεί και δεν βρίσκεται στην πόλη.
  3. Οργανώστε τα ρούχα και τις ντουλάπες σας, ώστε να είναι ταχτοποιημένα και ταξινομημένα. Πετάξτε ή δωρίστε ότι δεν έχετε φορέσει τα τελευταία 2 χρόνια και “χαλαρώστε” το στιλ σας. Καλής ποιότητας υφάσματα, γραμμές που δεν σας ζορίζουν, ευκολοφόρετα σχέδια που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα και που θα προσαρμόσετε στο δικό σας προσωπικό στιλ.
  4. Οργανώστε την κουζίνα σας, τα ντουλάπια και το ψυγείο σας. Προμηθευτείτε αφεψήματα με βιολογικά βότανα, καλές υγιεινές τροφές και επανασχεδιάστε το διαιτολόγιό σας από την αρχή. Πιάστε χαρτί και μολύβι και μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Η σωστή διατροφή θα σας ανταμείψει αμέσως.
  5. “Ξεφορτώστε” το σπίτι σας. Απαλά ζεστά χρώματα, όχι υπερβολές στην διακόσμηση και έπιπλα που κυρίως σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα και σας χαλαρώνουν. Δεν έχετε λόγο να εντυπωσιάσετε κανέναν. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα χώρο που “αναπνέει” για να μπορείτε να ηρεμείτε και να συγκεντρώνεστε. Η ζεστασιά και η ασφάλεια ενός χαλαρού λειτουργικού περιβάλλοντος βοηθά στην αναζωογόνηση του οργανισμού.
  6. Βρείτε χρόνο να χαλαρώνετε στον καναπέ σας και να απολαμβάνετε ένα καλό βιβλίο με ένα ζεστό ρόφημα. Αν δεν μπορείτε καθημερινά, προσπαθήστε να το κάνετε τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Μειώστε τις ώρες που σερφάρετε στο διαδίκτυο και τις ώρες που χαζεύετε άσκοπα στην τηλεόραση. Θα ανταμειφθείτε.
  7. Μην κάνετε σπατάλες. Η συσσώρευση πραγμάτων δεν βοηθά σε τίποτα. Βάλτε την ανακύκλωση στην ζωή σας και φροντίστε το περιβάλλον με όποιον τρόπο μπορείτε. Μην ξοδεύετε χρήματα χωρίς λόγο. Κάντε οικονομία και προσπαθήστε οι αγορές σας να έχουν πάντα ως κίνητρο την υγεία και την ευεξία σας.
  8. “Αδειάστε” το μυαλό σας. “Χαλαρώστε” τις σκέψεις σας και ασχοληθείτε με χόμπι και εργασίες που σας αρέσουν. Βολτάρετε χωρίς να σας νοιάζει τίποτα. Έστω και για λίγο.
  9. Απολαύστε ένα γλυκό που σας αρέσει, μια φορά την εβδομάδα, χωρίς ενοχές. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να το γευτεί με την ησυχία του. Κάντε το και με παρέα που δεν σας “ζορίζει”.
  10. Μην εξαντλείτε τον εαυτό σας για κανέναν και για τίποτα. Πηγαίνετε πάντα όσο αντέχετε. Όχι παραπάνω. Συναισθηματικά, νοητικά αλλά και σωματικά.