Η Danielle Collins, η μάχη της με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και οι 4 αντιγηραντικές ασκήσεις face yoga να κάνετε στο σπίτι

Η Danielle Collins είναι κορυφαία instructor Face Yoga, της μεθόδου του φυσικού face lift που έχει κατακτήσει τον κόσμο.  Απλή και εύκολη στην εφαρμογή, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και μεγάλα οφέλη όπως φυσική ανύψωση, τόνωση των μυών και λάμψη στο πρόσωπο. Είναι ένας συνδυασμός ασκήσεων, μασάζ, πίεσης σημείων και χαλάρωσης. Είναι ένα φυσικό face lift με πολλά παραπάνω.

της Τζένης Φραγκούλη

Η Danielle Collins, δημιουργός της πρωτοποριακής μεθόδου  “Face yoga Danielle Collins”,  της πιο δημοφιλούς Face Yoga σε όλο τον κόσμο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πλύμουθ της Μεγάλης Βρεταννίας. Μετακόμισε στο Bath για να σπουδάσει Εκπαιδευτικός και Αγγλική Λογοτεχνία όπου και πήρε το πτυχίο της με τιμητική διάκριση. Τότε ήταν που διαγνώστηκε με Μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή αλλιώς σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Οι γιατροί της είπαν ότι δεν υπάρχει θεραπεία για αυτήν την ασθένεια και ότι θα πρέπει να ζήσει με αυτή για το υπόλοιπο της ζωής της. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (σύνδρομο είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων  που εκδηλώνονται ταυτόχρονα και επιμένουν στον χρόνο) είναι μια μακροχρόνια ασθένεια (γνωστή και ως “αόρατη νόσος”)  με ευρύ φάσμα συμπτωμάτων με πιο συνηθισμένα την υπερβολική κόπωση και τους μυοσκελετικούς πόνους. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως σε πολυάσχολες γυναίκες, μετά από μια περίοδο ισχυρού στρες και η ιατρική δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει ακόμα την αιτία εκδήλωσής της, ενοχοποιώντας όμως κυρίως ψυχολογικούς και νευρολογικούς παράγοντες.  Αποφασισμένη η Danielle να βρει έναν τρόπο να θεραπευτεί, άρχισε να μελετά τρόπους να διαχειριστεί το στρες, την κατάθλιψη, τις ορμονικές διαταραχές και την γενικότερη ανισορροπία στην υγεία του οργανισμού της, που κατά κύριο λόγο ευθύνονταν για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Άρχισε να ασχολείται με τη φυσική διατροφή, τη γιόγκα και τις εναλλακτικές θεραπείες.  Εφαρμόζοντας τις αρχές αυτών των ασκήσεων και θεραπειών στην καθημερινή της ζωή, ξεπέρασε την ασθένεια μέσα σε 2 χρόνια και αισθάνθηκε πιο ευτυχισμένη και πιο υγιής από ποτέ. Στη συνέχεια, θέλοντας να βοηθήσει και άλλους, είτε να ξεπεράσουν μια ασθένεια, ή να αισθανθούν καλά με τον εαυτό τους, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, εκπαιδεύτηκε σε ολιστικές θεραπείες και άρχισε να διδάσκει γιόγκα.  Οι πελάτες της Danielle απολάμβαναν τον τρόπο με τον οποίο η Γιόγκα δυνάμωνε το σώμα τους και χαλάρωνε το μυαλό τους, αλλά άκουγε συχνά να της λένε «τι γίνεται με το πρόσωπό μου;» Έτσι άρχισε να ασχολείται με το πρόσωπο, τον τρόπο λειτουργίας των μυών και των νεύρων του και να διερευνά παλιές τεχνικές από την Ινδία και την Κίνα, μέχρι που ολοκλήρωσε την μέθοδο “Danielle Collins Face Yoga”. Εντωμεταξύ προχώρησε σε επιπλέον σπουδές επαγγελματικής θεραπείας χαλάρωσης, διατροφής και Hatha Yoga. Έχοντας ήδη ολοκληρώσει την εξειδίκευση στο Thai Massage Yoga, Shiatsu, Indian Masage Head και την Τεχνική Alexander προχώρησε και στην ενασχόληση με τον Διαλογισμό.

Τι είναι η Face Yoga

Η μέθοδος “Danielle Collins Face Yoga” είναι ένας φυσικός τρόπος να φαίνεσαι και να αισθάνεσαι νεότερος και υγιέστερος με μια αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας. Είναι ένας συνδυασμός ασκήσεων προσώπου, μασάζ προσώπου, πίεση σημείων και χαλάρωση προσώπου. Εστιάζει επίσης σε τεχνικές χαλάρωσης για το μυαλό, το σώμα και την ψυχή. Πρόκειται για ένα φυσικό face lift με πολλά παραπάνω. Η μέθοδος συνδυάζει τις παραδοσιακές ανατολικές τεχνικές με τις δυτικές προσεγγίσεις για την επίτευξη ασφαλών, φυσικών αντιγηραντικών αποτελεσμάτων.

Πόσες ασκήσεις υπάρχουν;

Το κύριο πρόγραμμα έχει 18 ασκήσεις που χρειάζονται 20 λεπτά για να ολοκληρωθούν. 10 λεπτά για την άνω όψη και 10 λεπτά για το κάτω μέρος του προσώπου. Υπάρχουν επίσης πολλές πρόσθετες τεχνικές. Η Danielle πιστεύει ότι οι τεχνικές αυτές πρέπει να μπορούν να “χωρέσουν” σε έναν πολυάσχολο τρόπο ζωής.  Έτσι, η μέθοδος Danielle Collins Face Yoga έχει ευελιξία, και μπορείτε να επιλέξετε να την εφαρμόσετε 2 λεπτά κάθε ημέρα ή 30 λεπτά.  

Δεν είναι απαραίτητη η ενασχόληση με την γιόγκα για να κάνετε face yoga.  Ενώ τα οφέλη της τακτικής άσκησης είναι κατά κύριο λόγο η αντιγήρανση, η μείωση των γραμμών των ρυτίδων, ανυψώνοντας και συσφίγγοντας το δέρμα και βελτιώνοντας τον τόνο του. Συγχρόνως μειώνονται οι πονοκέφαλοι και αντιμετωπίζεται η πίεση των ματιών, χαρίζοντας στο πρόσωπο μια υγιή λάμψη. Η μέθοδος της Danielle λειτουργεί επίσης προληπτικά. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε τις ασκήσεις, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να δείτε σημάδια γήρανσης και έντασης στο πρόσωπο.

Υπάρχουν πέντε πτυχές στη μέθοδο Danielle Collins Face Yoga:

Άσκηση προσώπου: Όπως και το σώμα σας χρειάζεται τακτική άσκηση για να παραμείνει τονισμένο και ευλύγιστο, έτσι και οι 57 μύες στο πρόσωπο και το λαιμό πρέπει επίσης να ασκηθούν. Καθώς γυμνάζονται με την άσκηση, ανυψώνονται και σταθεροποιούνται και το δέρμα που συνδέεται με τους μύες ανυψώνεται και μαλακώνει, μειώνοντας έτσι τις γραμμές και τις ρυτίδες. Καθώς οι μύες στο πρόσωπο είναι πολύ μικρότεροι από εκείνους του σώματος, χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος για να αποκτήσουν δύναμη και τόνο.

Μασάζ προσώπου: Χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της μεθόδου της Danielle, θα αυξήσετε την κυκλοφορία, τη λεμφική ροή και θα αφαιρέσετε τις τοξίνες. Αυτό θα μειώσει την χλωμάδα του δέρματος, το πρήξιμο, τους μαύρους κύκλους και θα επιτρέψει στο δέρμα να γίνει υγιέστερο και πιο νεανικό. Οι τεχνικές μασάζ θα αυξήσουν επίσης το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τους φυσικούς παράγοντες “γεμίσματος” που θα σημαίνουν σταθερότερη και υγιέστερη επιδερμίδα. Η ενίσχυση του κολλαγόνου και της ελαστίνης είναι ένας βασικός τρόπος για να φαινόμαστε νεότεροι και πιο υγιείς.

Πίεση σε σημεία: αυτή η παλιά τεχνική λειτουργεί πιέζοντας ορισμένα σημεία στο πρόσωπο. Έτσι αυξάνεται η ροή της ενέργειας (prana) στο πρόσωπο. Αυτό μειώνει την ένταση, αυξάνει την κυκλοφορία και δίνει μια υγιή λάμψη στο δέρμα.

Χαλάρωση: μαθαίνοντας να χαλαρώνετε την ένταση στο πρόσωπο θα καταφέρετε τη μείωση των ρυτίδων που προκαλούνται κυρίως από το άγχος. Η μέθοδος Danielle Collins Face Yoga σας επιτρέπει να χαλαρώσετε το πρόσωπο σωστά, δίνοντάς του μια πιο υγιή, νεανική εμφάνιση.

 Οι 4 πιο δημοφιλείς ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι 
1. Η κουκουβάγια

Κάντε ένα μεγάλο σχήμα C με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας. Τοποθετήστε τον δείκτη σας ακριβώς πάνω και παράλληλα με τα φρύδια και τους αντίχειρες στα μάγουλά σας. Αρχίστε να σπρώχνετε προς τα κάτω τον δείκτη ενώ συγχρόνως προσπαθείτε να σηκώσετε τα φρύδια σας και να γουρλώσετε τα μάτια σας και κοιτώντας προς τα επάνω. Κρατήστε αυτή την στάση για δύο δευτερόλεπτα, χαλαρώστε και επαναλάβετε ξανά. Επαναλάβετε άλλες τρεις φορές. Στη συνέχεια κρατήστε αυτή τη στάση για δέκα δευτερόλεπτα αντί για δύο. Αυτή η άσκηση θα βοηθά να τεντωθούν οι μύες του μετώπου, μειώνοντας συγχρόνως τις γραμμές και τις ρυτίδες.

2. Κύκλοι στα μάτια 

Πρώτα τοποθετήστε τα μεσαία δάχτυλά σας στην αρχή των φρυδιών σας. Ξεκινήστε να χτυπήσετε απαλά γύρω από τα μάτια σας ακολουθώντας την κορυφή του φρυδιού σας και στη συνέχεια συνεχίζετε κάτω από τα μάτια σας ακριβώς στην κορυφή των ζυγωματικών. Στη συνέχεια, συνεχίστε στις εσωτερικές γωνίες του ματιού σας. Επαναλάβετε, πηγαίνοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάνοντας και πάλι μικρές κινήσεις με μικρά κτυπήματα. Αυτό είναι ιδανικό για τη μείωση των ρυτίδων των ματιών, την τόνωση της κυκλοφορίας και τη χαλάρωση των μυών. Στη συνέχεια, με τους δείκτες, κάντε μικρά χτυπηματάκια, πολύ ήπια, ακριβώς κάτω από τα μάτια σας από τη μύτη προς τα έξω τέσσερις φορές για να ζεστάνετε και να χαλαρώσετε την περιοχή των ματιών. Αυτό βοηθά στο να μειωθούν το πρήξιμο και οι σακούλες κάτω από τα μάτια να αποτοξινωθεί η περιοχή και να αυξηθεί η ροή του αίματος και του οξυγόνου.

3. Λαιμός κύκνου 

Ξεκινήστε να κοιτάτε ευθεία μπροστά. Στην συνέχεια, γυρίστε το κεφάλι σας προς τα δεξιά, έτσι ώστε το πηγούνι να είναι σε ευθεία με τον δεξιό ώμο σας. Σπρώξτε το κεφάλι τεντώνοντας τον λαιμό, στην ίδια δεξιά θέση όσο πιο πίσω πάει. Κρατήστε για έξι έως οκτώ δευτερόλεπτα Επιστρέψτε το κεφάλι στην μπροστά. Στην συνέχεια, γυρίστε το κεφάλι σας προς τα αριστερά, σε ευθεία με τον αριστερό σας ώμο. Σπρώξτε προς τα πίσω και κρατήστε το για έξι έως οκτώ δευτερόλεπτα – επαναλάβετε μέχρι τρεις φορές. Αυτή η άσκηση ανυψώνει και τονώνει τους μυς του λαιμού, ενώ συσφίγγει τις γραμμές και τις ρυτίδες στα πλαϊνά του λαιμού και του προσώπου.

 4. Καμηλοπάρδαλη 

Κοιτάζοντας ευθεία μπροστά, τοποθετείστε τις άκρες των δακτύλων σας στη βάση του λαιμού και πιέζετε ελαφρά το δέρμα καθώς γέρνετε το κεφάλι προς τα πίσω. Επαναλάβετε δύο φορές. Στη συνέχεια, βγάλτε το κάτω χείλος και την κάτω γνάθο σας όσο το δυνατόν περισσότερο προς τα  έξω. Τοποθετήστε τα δάχτυλά σας του κάθε χεριού στην αντίστοιχη κλείδα και σηκώστε το πηγούνι σας προς τα πάνω, τραβώντας τις γωνίες του στόματος κάτω. Κρατήστε για 4 βαθιές αναπνοές. Αυτό απελευθερώνει την τάση του λαιμού, τονώνει και ανασηκώνει την περιοχή του λαιμού.

Οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν ενώ είστε καθισμένοι, ενώ στέκεστε, ή είστε ξαπλωμένοι. Αρχικά μπορεί να θέλετε να εξασκηθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και μην ανησυχείτε αν σας πιάσουν τα γέλια, αυτό θα βοηθήσει και στην απελευθέρωση της έντασης. Αφαιρέστε τους φακούς επαφής ή τα γυαλιά, εάν φοράτε, πριν ξεκινήσετε. Δεν χρειάζεται να πιέζετε πάρα πολύ δυνατά, μόνο μια απαλή πίεση αρκεί για να δείτε γρήγορα αποτελέσματα. Προσπαθήστε να εισπνεύσετε και να εκπνεύσετε βαθιά από τη μύτη, καθώς αυτό θα χαλαρώσει το μυαλό και τους μυς.

Πιείτε ένα ποτήρι νερό μετά το πρόγραμμα για να ενυδατώσετε το δέρμα και να βοηθήσετε να απομακρυνθούν οι τοξίνες.

Όλες οι ασκήσεις της μεθόδου της Danielle δουλεύουν το υποδόριο ή το κάτω στρώμα του δέρματος (μύες και λιπώδεις ιστούς), το χόριο ή το μεσαίο στρώμα (συνδετικός ιστός) και την επιδερμίδα ή το ανώτερο στρώμα (τα κύτταρα). Με την ενεργοποίηση και την σωστή λειτουργία όλων αυτών των στρωμάτων στο πρόσωπο, θα αυξηθεί η κυκλοφορία του αίματος, επιτρέποντας περισσότερο οξυγόνο και περισσότερη τροφή να φτάνει στα κύτταρα του δέρματος (άνω στρώμα). Το αποτέλεσμα είναι μια καθαρή, υγιής επιδερμίδα, με όμορφη λάμψη που έχει λιγότερες τοξίνες και έχει καλύτερη ικανότητα απορρόφησης της υγρασίας που έχει ανάγκη. Οι τεχνικές μασάζ στη μέθοδο της Danielle Collins έχουν σχεδιαστεί για να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στο μεσαίο στρώμα του δέρματος δίνοντάς σας ένα πιο ομαλό, πιο εύπλαστο, πιο σφιχτό δέρμα.

Θα δείτε και θα αισθανθείτε διαφορά αμέσως, με λιγότερη ένταση στο πρόσωπο ενώ θα αποκτήσετε μια ροζ λάμψη.

Ακολουθείστε  γενικότερα κανόνες και αρχές Wellbeing, για να αποκτήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, πράγμα που θα βοηθήσει επιπλέον και στα αποτελέσματα των ασκήσεων Face Yoga. Μείνετε θετικοί και χαρούμενοι, ασκείτε το σώμα, τρώτε και πίνετε υγιεινά, μην καπνίζετε και χρησιμοποιείτε καλό αντηλιακό και ενυδατική κρέμα. Αγαπήστε το σώμα και φροντίστε την ψυχή σας!

Ως ειδική στη γιόγκα, τη διατροφή και την ευεξία, η Danielle ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και διδάσκει Face Yoga, ενώ για την ίδια και την μέθοδό της, έχουν γραφτεί άρθρα σε περιοδικά, εφημερίδες και έχει εμφανιστεί σε αναρίθμητα τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έχει έδρα στο Bath, όπου εργάζεται στο ιδιωτικό της στούντιο με ατομικές συνεδρίες καθώς και στο στούντιό της στη Harley Street στο Λονδίνο.

Έχοντας καταφέρει να συνδυάσει τις πιο αποτελεσματικές παραδοσιακές τεχνικές, με ότι πιο τελευταίο ερευνητικά, έχει δημιουργήσει 3 εξαιρετικά DVD’s / Apps:  “10 Minute Natural Facelift”,  “10 Minute Natural Lift Body,  10 Minute Natural Mood Lift”.

Τα dvds και περισσότερες πληροφρορίες στο site: www.faceyogaexpert.com/shop.