Πολλά μπορείς να γράψεις για το Delta Restaurant, που δεν τα έχεις ξαναγράψει για εστιατόριο Ελληνικό. Το Delta δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με στόχο να αποτελέσει έναν πρότυπο γαστρονομικό προορισμό αντάξιο των υψηλών προδιαγραφών του ΚΠΙΣΝ, αναδεικνύοντας συγχρόνως την ελληνική κουζίνα σε όλο τον κόσμο, στα πλαίσιο ενός οράματος πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας όσον αφορά στον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και το αποτύπωμα στο ευρύτερο οικοσύστημα, εντυπωσιάζει σε όλα του.
Μπαίνοντας, το περιβάλλον και η διακόσμηση παραμένουν δυνατό intro σε αυτό που θέλουν να πετύχουν. Με την συνδρομή του αρχιτέκτονα Στέλιου Κόη Kois Associated Αrchitects, της Ελευθερίας Ντεκό για τον φωτισμό και των Voukenas Petridis για τον σχεδιασμό του γλυπτού-μπαρ, πριν μερικές μέρες βραβεύτηκε με το Restaurant & Bar Design Award 2022 στην κατηγορία “Europe – In Another Space”, η οποία αφορά χώρους εστίασης στην Ευρώπη που βρίσκονται μέσα σε μουσεία, αεροδρόμια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οπουδήποτε εκτός από ξενοδοχεία. Το Delta διακρίθηκε ανάμεσα σε 27 εστιατόρια και μπαρ που βρίσκονται στο Παρίσι, τη Στοκχόλμη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και ξεχωρίζουν για το πρωτότυπο design τους.
Το κυκλικό εντυπωσιακό μπαρ, πιο δίπλα το wine room με τις οπτικές ίνες, o κρεμαστός κήπος με τις ζαρντινιέρες από καθρέφτη ν’αντανακλούν μαγικά τους φωτισμούς της Ντεκό, τα άνετα τραπέζια και οι αναπαυτικές καρέκλες, είναι μόνο η εισαγωγή, η χαλάρωση για το ουσιαστικό που ακολουθεί, την εμπειρία στο γεύμα σε όλο της το μεγαλείο.
Ένα menu degustation με δώδεκα στάδια, δώδεκα γευστικά καλντερίμια, που επιφυλάσσουν γευστικές εκπλήξεις, που ξυπνούν συναισθήματα, που προκαλούν αισθήσεις και δημιουργούν απόλαυση. Η δημιουργική προσέγγιση των σεφ, Γιώργου Παπαζαχαρία (από το 3άστερο Maaemo του Όσλο και το νορβηγικό Under) και του Θάνου Φέσκου (με αστέρια Michelin από το Geranium στη Δανία), έχει στόχο το απρόσμενο, το αναπάντεχο, το μοναδικό. Και τα καταφέρνουν!
Οι γαστρονομικές συνθέσεις τους, μια ωδή στις ελληνικές πρώτες ύλες, τον πλούτο της ελληνικής γης, του Αιγαίου. Νέα υλικά, μικρών παραγωγών που ακολουθούν πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας, αλλά και προϊόντα από τη δική τους φάρμα στα Μεσόγεια, έρχονται να δώσουν νέα πνοή, να μεταστρέψουν και να εξελίξουν πιάτα, που έγιναν συνώνυμα τον τελευταίο χρόνο με το Delta. Οι οινικές επιλογές του Άρη Σκλαβενίτη, για ακόμη μια χρονιά έρχονται να ολοκληρώσουν την εμπειρία, ενισχύοντας γεύση και επίγευση. Τα δρώμενα ξεκινούν με ένα ποτήρι Charles Heidsieck Champagne Brut και ένα μελοκύδωνο (της οικογένειας της γυαλιστερής) με το συκώτι του, ραβέντι, κρητικό φύκι πίκλα και σερβιρισμένο με ξεχασμένη αγγινάρα και παλαιωμένα σιτηρά.
Από το μενού ξεχωρίσαμε την θαλάσσια ανεμώνη με αφράτο λουκουμά εσπεριδοειδών και παλαιωμένα αβγά ψαριών, την άσπρη πιπεριά καλαμάρι με αρώματα από τα νησιά της Ελλάδας, το τραγανό μιλφέιγ από ούλβα με σάλτσα θαλασσινών.
Η παστή γλώσσα αρωματισμένη με μαστίχα και θαλασσινό νερό μέντας, σερβιρισμένα με σέσκουλα μαγειρεμένα σε ζεστό βούτυρο, παλαιωμένα ψητά κεράσια, μάραθο και ελληνικό χαβιάρι με μια αφρώδη σάλτσα κρασιού από ραβέντι, εντυπωσιακά ισορροπημένη και γευστικά άρτια. Η χοιρινή ράχη όμως, αρωματισμένη με σιτηρά σε ζύμωση, περασμένη από τις φλόγες και σερβιρισμένη με μια σάλτσα από το έδαφος του δάσους, πολύ υψηλού επιπέδου!
Τα χαλάσαμε λίγο στο επιδόρπιο με την τραγανή βρώσιμη πεταλούδα, γιατί η κρέμα γύρης που σερβίρεται με το παγωτό, βαραίνει το πιάτο δυσανάλογα. Το σέρβις άψογο και συμμετέχει στην εμπειρία με άρτια πληροφόρηση στις επεξηγήσεις, και στο δρώμενο του σερβιρίσματος.
Οδεύοντας ολοταχώς προς την τελειότητα, το Delta είναι ο ορισμός του experience στο fine dining της μεταπαραδοσιακής γαστρονομικής Αθήνας.
ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Η λειτουργία μας επεκτείνεται σε επταήμερη βάση ενώ πέραν του menu degustation (Τρίτη έως Σάββατο) προστίθενται και δώδεκα à la carte επιλογές (διαθέσιμες και τις επτά ημέρες της εβδομάδας).
Κρατήσεις: αποκλειστικά μέσω του συστήματος κρατήσεων του site www.deltarestaurant.gr
Menu degustation (από 08.09.2022): έως 12:00 της επιθυμητής ημερομηνίας (με πιστωτική κάρτα)
Menu à la carte (από 11.09.2022): έως και μία ώρα πριν την επιθυμητή εάν θέλετε να κάνετε κράτηση. Δυνατότητα προσέλευσης και χωρίς κράτηση (walk-in, τελευταία παραγγελία στις 23:00).
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την πολιτική κρατήσεων & ακυρώσεων, μπορείτε να βρείτε στο www.deltarestaurant.gr/el/kratiseis
Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ 364 – ΚΑΛΛΙΘΕΑ – ΑΤΤΙΚΗ (ΚΠΙΣΝ), 5 ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ, ΚΤΙΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Κείμενο Τζένη Φραγκούλη