Η τέλεια Ηπειρώτικη αλευρόπιτα με ντοματίνια

Η Ηπειρώτικη αλευρόπιτα είναι η πιο εύκολη και νόστιμη πίτα που υπάρχει. Ελληνική cucina povera που λατρεύουμε. Χυλός, τυρί, λάδι και στον φούρνο.  Σε μεγάλο ταψί πάντα, για να βγαίνει λεπτή.

της Πολυξένης Μέγα

Εμείς την φτιάχνουμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο καλαμποκάλευρο, κρεμμύδια και προσθέτουμε ντοματίνια που την κάνουν πιο ζουμερή και πλούσια στην γεύση. Είναι σημαντικό να είναι σκληρό το τυρί και πικάντικο. Το βούτυρο  να είναι καλό, φρέσκο για να δώσει επιπλέον άρωμα. Καλή ιδέα για γρήγορο φαγητό που δεν θα απογοητεύσει κανέναν.

ΥΛΙΚΑ

Βούτυρο φρέσκο

4-5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο για το ταψί +2 κουτ. σουπ. για τον χυλό

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε χωρισμένες ροδέλες

1 φλ. τσαγ. γάλα

2+1 αβγά

2 φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλ. τσαγ. καλαμποκάλευρο

250+300γρ. φέτα σκληρή, θρυμματισμένη

αλάτι, πιπέρι,

1 1/2 φλ. τσαγ. ντοματίνια, πλυμένα και κομμένα στην μέση

αποξηραμένο θυμάρι ή ρίγανη

ελαιόλαδο για το ράντισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Αλείβετε ένα ταψί με βούτυρο. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και απλώνετε πάνω ομοιόμορφα, τα κρεμμύδια. Το βάζετε στον φούρνο να ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο. Θ’ακούτε τα κρεμμύδια να τσιτσιρίζουν αλλά μην τα λυπηθείτε. Περιμένετε να πάρουν ελαφρά χρώμα και τότε βγάλτε τα.
  2. Έχετε εντωμεταξύ ετοιμάσει τον χυλό ανακατεύοντας τα 2 αβγά με το γάλα, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το καλαμποκάλευρο. Αλατοπιπερώνετε. Αν έχει γίνει πολύ πηχτός ο χυλός, προσθέτετε λίγο ακόμα γάλα να αραιώσει και να γίνει παχύρευστος. Ρίχνετε τον χυλό προσεχτικά πάνω στα κρεμμύδια και με την σπάτουλα ή το ανάποδο ενός κουταλιού τον στρώνετε στο ταψί.
  3. Ρίχνετε προσεχτικά το τυρί και το πιέζετε να χωθεί μέσα στον χυλό. Τοποθετείτε τα ντοματίνια από πάνω, με την κομμένη μεριά προς τα κάτω.  Χτυπάτε το ένα αβγό που έμεινε μαζί με λίγο γάλα. Περιχύνετε με το μείγμα τον χυλό (και πάνω στα ντοματίνια, δεν πειράζει). Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζετε με ρίγανη ή θυμάρι.
  4. Τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220β. αέρα και ψήνετε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα. Βγάζετε από τον φούρνο, κόβετε κομμάτια και αν αντέχετε περιμένετε να χλιάνει. Καλή απόλαυση.