Ο οινοτουρισμός θεμελιώνει τη βιωματική εμπειρία στην Ήπειρο!

H ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ) πραγματοποίησε την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 εκδήλωση – workshop για τον οινοτουρισμό με τίτλο «Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες»!

 

Το workshop, που αφορούσε επαγγελματίες της οινοποιίας, του τουρισμού, της εστίασης, του πρωτογενούς τομέα & μεταποίησης, πραγματοποιήθηκε διαδραστικά με αρχές βιώσιμης προσέγγισης & ανάπτυξης για το περιβάλλον και τον άνθρωπο σε φυσικό χώρο – αμπελώνα στην αμπελοοινική περιοχή της Zίτσας. Η προνομιακή τοποθεσία προσέφερε μια επιπλέον βιωματική εμπειρία στο ορεινό αμπελοτόπι για τους συμμετέχοντες.
Οι οινοποιοί με φυσική παρουσία και μεγάλο ενθουσιασμό μίλησαν με λεπτομέρεια για τα εξαιρετικά κρασιά τους, τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν αλλά και για την επόμενη μέρα στον οινοτουρισμό της περιοχής.

Η Ντεμπίνα, που έχει χαρακτηριστεί ποικιλία για κρασιά Π.Ο.Π., Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με τοπωνύμιο ΖΙΤΣΑ και είναι ΟΠΑΠ (Ονομασία Προελεύσεως κρασιού Ανωτέρας Ποιότητος) μόνο για τα λευκά ξηρά κρασιά τα οποία καλλιεργούνται στην περιοχή της Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων, ξεχώριζε στην οινοπαραγωγική παλέτα των οινοποιών.

Τιμητική θέση στο workshop είχε η γευσιγνωσία ελληνικών ηπειρωτικών οίνων (Νομού Ιωάννινων & Θεσπρωτίας) μαζί με μαγειρική τοπικών συνοδευτικών εδεσμάτων από Ηπειρώτη Chef που εντυπωσίασαν τους προσκεκλημένους.

Εκπρόσωπος της ΟΤΔ της ΗΠΕΙΡΟΣ ανέλυσε τους στόχους της διατοπικής συνεργασίας ενώ εκπρόσωπος της αναδόχου διοργανώτριας εταιρείας, ανέπτυξε την σχέση μεταξύ των θεματικών μορφών τουρισμού και την αναγκαιότητα διασύνδεσής τους για την προώθηση οινοτουριστικών εμπειριών στην Ήπειρο.

Το workshop «Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες» οργανώθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου της διατοπικής συνεργασίας: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» που υλοποιείται από 22 Αναπτυξιακές Εταιρίες στην Ελλάδα μέσω των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD/LEADER του ΠΑΑ 2014-2020.