Γιορτινή Χριστουγεννιάτικη Σουηδική σαλάτα με κόκκινο λάχανο

Δεν υπάρχει γιορτινό τραπέζι στην Σουηδία τα Χριστούγεννα, χωρίς σαλάτα με  κόκκινο λάχανο. Είναι το κόκκινο χρώμα που ταιριάζει στην εορταστική ατμόσφαιρα αλλά και η αγάπη των Σκανδιναβών για το κόκκινο λάχανο, που όμως δεν το στερούνται ούτε όλη την υπόλοιπη χρονιά.

της Τζένης Φραγκούλη

Στην παραδοσιακή τους σαλάτα με κόκκινο λάχανο προσθέτουν μόνο μήλο. Στις πιο μοντέρνες εκδοχές, όπως αυτή που προτείνουμε, το κόκκινο λάχανο συνοδεύουν με επιτυχία ξηροί καρποί, πράσινα φύλλα και άλλα. Είναι πολύ νόστιμη και συνοδεύει τέλεια το κυρίως πιάτο που συνήθως είναι κρεατικό. Το ξύδι δίνει την αψάδα που ταιριάζει στο λάχανο, ενώ η γλυκύτητα του βαλσαμικού ξυδιού που χρησιμοποιείται σ’αυτή την εκδοχή, ταιριάζει πολύ με τα υπόλοιπα υλικά. Το λάχανο παραδοσιακά σιγοβράζει στα υγρά του. Εδώ ίσα που το σοτάρουμε και το σβήνουμε με το βαλσαμικό ξύδι (δεν είναι ζεστή σαλάτα). Σε αυτή την συνταγή μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στο τέλος και λίγες μαύρες σταφίδες που ταιριάζουν γευστικά και κάνουν αντίθεση χρωματικά. Οι υφές δένουν τέλεια και κάθε μπουκιά είναι μια χαρούμενη έκπληξη (η κινόα κάνει το παιχνίδι ενδιαφέρον). Υγιεινή, θρεπτική, γιορτινή και απολαυστική!

ΥΛΙΚΑ

1 μικρό κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο

1/3 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

1/3 φλ. τσαγ. βαλσαμικό ξύδι

2 παντζάρια σφιχτοβρασμένα

1 φλ. τσαγ. κινόα βρασμένη (να κρατάει)

2  φλ. τσαγ. baby φύλλα από παντζάρι

1/4 φλ.τσαγ. ελαιόλαδο

1 κουτ. σουπ. ξύδι

1/3 φλ. τσαγ. ωμό κολοκυθόσπορο

1/3 φλ. τσαγ. ωμά φιστίκια Αιγίνης

1/3 φλ. τσαγ. σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε το κόκκινο λάχανο. Το σοτάρετε ίσα να μαλακώσει ελαφρά και σβήνετε με το βαλσαμικό ξύδι. Προσθέτε την βρασμένη κινόα, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Τραβάτε από την φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.  Σε μπολ κόβετε τα παντζάρια σε μπαστουνάκια και τα αναμειγνύετε με το ελαιόλαδο και το ξύδι. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Τοποθετείτε το λάχανο με την κινόα σε σαλατιέρα, προσθέτετε τα φύλλα παντζαριού και ανακατεύετε. Τοποθετείτε από πάνω τα παντζάρια με την βινεγκρέτ που έχει σχηματιστεί με το ζουμί τους και ρίχνετε επάνω τα φιστίκια Αιγίνης και τον κολοκυθόσπορο.  Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύετε ελαφρά (χωρίς να χαθούν οι ξηροί καρποί) και σερβίρετε. Καλή απόλαυση!