Κέικ λεμόνι, ζουμερό, με φιστίκια Αιγίνης του Jamie Oliver

Κέικ λεμονιού με φιστίκια Αιγίνης, από τα αγαπημένα του Jamie Oliver. Η συνταγή είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό JAMIE, που κυκλοφορούσε από τον όμιλο REAL. Ανοιξιάτικη συνταγή για ένα υπέροχο γλυκό, όλο άρωμα και χρώμα. Η φρεσκάδα του λεμονιού ταιριάζει με τη γήινη πάστα του φιστικιού, ενώ το γλάσο και το τραγανό φιστίκι της διακόσμησης το κάνει ακαταμάχητο. Προσοχή μην πέσει πολύ λεμόνι στο γλάσο.  Στην original συνταγή του Jamie (εδώ την πειράξαμε λίγο), δεν υπήρχε στην πάστα το τσάι μάτσα. Το προσθέσαμε για επιπλέον χρώμα, γι’αυτό και γράφουμε προαιρετικά.

YΛΙΚΑ

230γρ. ανάλατο βούτυρο κομμένο κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου

200γρ. ζάχαρη

ξύσμα από 2 μεγάλα λεμόνια

4 αβγά

250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

60 γρ. πάστα φιστικιού (βλ. σημείωση)

4 κουτ. σουπ. γεμάτες γιαούρτι

1 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού

50γρ. φιστίκια ανάλατα ωμά για διακόσμηση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΤΑ ΦΙΣΤΙΚΙΟΥ

80γρ. φιστίκια Αιγίνης

2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο

1/2 κου. γλ. κοφτό σκόνη τσάι μάτσα (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

150γρ. ζάχαρη άχνη

ελάχιστο γάλα, ελάχιστο χυμό λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C (αντιστάσεις). Βουτυρώνετε μια μακρόστενη φόρμα. Σε μπολ τοποθετείτε το βούτυρο και δουλεύετε με το μίξερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε ένα αυγό κάθε φορά, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα. Μεταφέρετε το ένα τρίτο από το μείγμα στην άκρη και το ανακατεύετε με την πάστα φιστικιού: Χτυπάτε στο μούλτι τα φιστίκια να γίνουν σκόνη. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το τσάι και συνεχίζετε το χτύπημα να γίνουν πάστα.
  2. Ανακατεύετε το υπόλοιπο μέρος του μείγματος για το κέικ με τον χυμό λεμονιού και το γάλα. Μεταφέρετε το μισό μείγμα στην βουτυρωμένη φόρμα και από πάνω καλύπτετε με το μείγμα που έχετε ανακατέψει με την πάστα φιστικιού. Στρώνετε ελαφρά και καλύπτετε με το υπόλοιπο μέρος του μείγματος για το κέικ. Στρώνετε και πάλι το μείγμα και τοποθετείτε στον φούρνο.
  3. Ψήνετε για 45 περίπου λεπτά. Δοκιμάζετε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το με ένα ξυλάκι (για σουβλάκι). Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο. Το αφήνετε στην φόρμα για 10 λεπτά. Το βγάζετε από την φόρμα και το τοποθετείτε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  1. Ετοιμάζετε το γλάσο αναμειγνύοντας τη ζάχαρη άχνη με λίγο χυμό λεμονιού. Αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον ζάχαρη ώστε το μείγμα να βγει αρκετά παχύρευστο, να στέκεται. Περιχύνετε με αυτό το κέικ και πασπαλίζετε με τα φιστίκια Αιγίνης.