Kanelbullar – Σουηδικά ρολά κανέλας με Κρόκο Κοζάνης και πορτοκάλι

Τα Kanelbullar – Σουηδικά ρολά κανέλας, μπορεί κάποιοι να τα ξέρετε σαν “cinnamon buns”, έχουν όμως Σουηδική προέλευση. Τα έχω φτιάξει αμέτρητες φορές και τους έχω αδυναμία. Είναι μαλακά, απίστευτα νόστιμα και μοσχοβολούν κανέλα, εξού και το όνομα.

της Τζένης Φραγκούλη

Έχουν την διαδικασία τους αλλά αξίζουν τον κόπο. Τα παιδιά τα λατρεύουν και είναι το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ. Τα Σκανδιναβικά αυτά τσουρεκάκια συνήθως γίνονται σκέτα, μόνο με κανέλα στην γέμιση και κάρδαμο στην ζύμη.   Οι επίδοξοι Σκανδιναβοί ζαχαροπλάστες όμως προσθέτουν διάφορα και τα τυλίγουν με διάφορους τρόπους (γόρδιος δεσμός μερικά). Εμείς σας δίνουμε την παραδοσιακή συνταγή με μόνη διαφορά ότι χρωματίζουμε την ζύμη με Κρόκο Κοζάνης και στην γέμιση προσθέτουμε ξύσμα πορτοκαλιού (μέρες που είναι…).

Το πρόβλημα δημιουργείτε με την επικάλυψη. Η pearl sugar είναι το είδος ζάχαρης που παραδοσιακά πασπαλίζονται τα Kanelbullar (κουβαλάω πακέτα για μένα και φίλους κάθε φορά που πηγαίνω Στοκχόλμη). Επειδή όμως είναι δύσκολο να την βρείτε στην Ελλάδα (ίσως στην Ευριπίδου ή σε delicatessen) μπορείτε να την αντικαταστήσετε με αμύγδαλα εφιλέ. Κάποιοι σπάνε κύβους ζάχαρης και χρησιμοποιούν τα μικρούτσικα κομματάκια που είναι ότι πιο κοντινό στην  pearl sugar. Νομίζω μερικά τέτοια κομμάτια για τη γλύκα, μαζί με αμύγδαλα εφιλέ είναι ο καλύτερος συνδυασμός, αν δεν καταφέρετε να βρείτε pearl sugar. Ένα είναι σίγουρο. Θα τα λατρέψετε.

YΛΙΚΑ

50 γρ. φρέσκια μαγιά

2 φλ. τσαγ. χλιαρό γάλα

10 κλωστίτσες Κρόκο Κοζάνης

150 γρ. βούτυρο λιωμένο

800 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 φλ. τσαγ. ζάχαρη

1/2 κουτ. γλ. αλάτι

1 κουτ. γλ. σκόνη κάρδαμο

1 αυγό

ΓΕΜΙΣΗ

200 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο

2/3  φλ.τσαγ. ζάχαρη

4-5 κουτ. σουπ.  κανέλα σκόνη

1/2  κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

ξύσμα από 1 1/2 μεγάλο πορτοκάλι ακέρωτο

ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

1 αυγό χτυπημένο

pearl sugar (ζάχαρη περλίτσες) ή αμύγδαλα εφιλέ ή χοντροκομμένα φουντούκια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Στον κάδο του μίξερ διαλύετε με τα χέρια την μαγιά. Ρίχνετε το γάλα το οποίο έχετε ανακατέψει (να πάρει χρώμα το γάλα) με τον Κρόκο Κοζάνης και ανακατεύετε με το χέρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέστε το βούτυρο, το μεγαλύτερο μέρος από το αλεύρι (αφήνετε λίγο για το ζύμωμα), ζάχαρη, το κάρδαμο, το αβγό, το αλάτι και με το εργαλείο για την ζύμη δουλεύετε το μείγμα να σχηματιστεί ελαστική ζύμη.
  2. Την μεταφέρετε σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζετε το ζύμωμα το τα χέρια, ενώ προσθέτετε όσο αλεύρι χρειαστεί ακόμα ώστε να μην κολλάει στα δάχτυλα. Την μεταφέρετε σε βουτυρωμένο μπολ, αλείβετε με βούτυρο διάφανη μεμβράνη και σκεπάζετε το μπολ με την βουτυρωμένη πλευρά προς τη ζύμη. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε την ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 45 περίπου λεπτά.
  3. Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης. Ξαναζυμώνετε την ζύμη και την χωρίζετε στα δύο. Ανοίγετε το κάθε μέρος σε φύλλο διαστάσεων περίπου 40×25εκ.(εξαρτάται από την ποσότητα της ζύμης που έχετε φτιάξει). Απλώνετε σε κάθε κομμάτι ζύμης από μισή γέμιση και ρολάρετε κατά μήκος προσεχτικά να σχηματιστεί ένα σχετικά σφιχτό ρολό. Κόβετε το κάθε ρολό με ένα κοφτερό μαχαίρι, σιγά σιγά, ώστε να να μην αλλάζει σχήμα το ρολό, σε 12-14 ροδέλες (kanelbullar).
  4. Τοποθετείτε το κάθε κομμάτι είτε σε χάρτινη ατομική φορμίτσα ή κατευθείαν πάνω σε λαδόκολλα απλωμένη σε ταψί. Αφήνετε μεταξύ τους λίγο χώρο γιατί θα φουσκώσουν. Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος, για 30 περίπου λεπτά.
  5. Αλείβετε τα kanelbullar με το αβγό και πασπαλίζετε με pearl sugar αν έχετε βρει, ή με αμύγδαλα εφιλέ. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 225β. για 8-10 λεπτά. Βγάζετε τα kanelbullar και τα τοποθετείτε σε σχάρα να κρυώσουν (και χλιαρά όμως είναι τέλεια). Καλή απόλαυση!