Λύσεις εξπρές από την φύση σε συνηθισμένα προβλήματα υγείας

Λύσεις εξπρές από την φύση αν εμφανίζετε συχνά άφθες στο στόμα ή  είσαστε επιρρεπείς σε μελανιές και διαστρέμματα, αν υποφέρετε από πονοκεφάλους ή πόνους στη μέση.  Δείτε πως θα τα αντιμετωπίσετε με απλούς φυσικούς τρόπους.

Της Ρίτας Βελώνη
Έβγαλα πάλι άφθες

Ταλαιπωρήστε  συχνά από τις γνωστές  μικρές πληγές στο εσωτερικό του στόματος; Συχνά, οι άφθες εμφανίζονται σαν αντίδραση του οργανισμού στο μικρόβιο του στρεπτόκοκκου. Μια άλλη αιτία που τις προκαλεί, είναι η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος (κατά τη διάρκεια κάποιας ίωσης) ή το υπερβολικό άγχος. Επίσης οφείλονται και σε μικροτραυματισμούς στο στόμα (π.χ. από την οδοντόβουρτσα κ.α.)

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:
  • Πλύσεις με έκχυμα εχινάκειας: Ρίξτε μέσα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη εχινάκεια ή ρίζα εχινάκειας (θα τη βρείτε σε μαγαζιά που πουλάνε βότανα) και αφήστε τη για 5 λεπτά. Μετά, στραγγίζετε και κάνετε πλύσεις στο στόμα, στα σημεία που υπάρχουν οι άφθες, μερικές φορές την ημέρα. (Η εχινάκεια  είναι βότανο, γνωστό για την αντιβακτηριακή του δράση στις μολύνσεις του στόματος).
  • Πλύσεις με μέλι και κονιάκ: Το μέλι με την προσθήκη αλκοόλ (μια κουταλιά μέλι και μια κονιάκ ή ουίσκυ κλπ), θα σας δώσει ένα φυσικό απολυμαντικό στόματος, για τις άφθες, αν κάνετε με  αυτό πλύσεις καθημερινά.
  • Ζουμί από καρότο: Βράστε σε ένα κατσαρολάκι σε νερό, για 5-10 λεπτά, 2 καρότα καθαρισμένα, και κάντε με αυτό αφού χλιάνει, πλύσεις στις άφθες. Το καρότο, πλούσιο σε καροτένια  (ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση) και  βιταμίνη C, γίνεται εκτός των άλλων και ένα ισχυρό αντισηπτικό.
  • Βιταμίνη C: Σε περιόδους που το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενισμένο (εξ αιτίας κάποιας ίωσης) να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά).
Έπαθα διάστρεμμα

Και τα επακόλουθα είναι πόνος, πρήξιμο ή τράβηγμα στον αστράγαλο. Ο αστράγαλος, είναι από τα πιο ευπαθή μέρη του σώματος, ιδιαίτερα επιρρεπής στα διαστρέμματα, τα οποία, συμβαίνουν, μετά τη  μετατόπιση μιας άρθρωσης  από την κανονική της θέση και τον τραυματισμό των μυών ή των συνδέσμων των οστών.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

Πάγος και αλατόνερο: Αμέσως μόλις υποστείτε διάστρεμμα, βάλτε πάγο ή παγοκύστη στην τραυματισμένη περιοχή και στη συνέχεια, κάντε ποδόλουτρο με χλιαρό αλατόνερο.   Ο πάγος θα εμποδίσει την δημιουργία φλεγμονής, ενώ το  νερό, σε συνδυασμό με το ιώδιο που περιέχει το αλάτι, θα βοηθήσει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και θα κάνει το πρήξιμο να υποχωρήσει.

Εκθέτετε τον αστράγαλο σας στον ήλιο για 10 λεπτά την ημέρα, γιατί έτσι,  ενισχύεται η απορρόφηση ασβεστίου, που είναι στοιχείο απαραίτητο για την αποκατάσταση του συνδετικού ιστού.

Πως θα φύγει η μελανιά; 

Μιλάμε για τη  γνωστή μελανιά, που εμφανίζεται  μετά από ένα δυνατό χτύπημα  και οφείλεται στο απότομο  σπάσιμο των μικρών αγγείων  κάτω από το δέρμα.  Όσον αφορά μάλιστα τη ρήξη των αγγείων αυτών, ορισμένα άτομα -συνήθως γυναίκες- έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία  και μπορεί να μελανιάζει το δέρμα τους ακόμα και με πολύ μικρές πιέσεις. Στις κοινές μελανιές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν όμως  το δέρμα ξαφνικά μελανιάζει, χωρίς να έχει προηγηθεί κτύπημα, τότε είναι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα στην πηκτικότητα του αίματος  ή των αγγείων και πρέπει να ελεγχθεί.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

Βαλτέ πάγο και κομπρέσες φυτών: Ο πάγος είναι βέβαια η κλασική λύση, όμως για να  υποχωρήσει  γρηγορότερα η μελανιά, μπορείτε  να βάλετε επάνω της και  επιθέματα από κοπανισμένα φύλλα σέλινου, μαϊντανού, λάχανου, τριμμένης ωμής πατάτας ή ένα κατάπλασμα με κρεμμύδια. (Τα  λαχανικά αυτά, μεταξύ των άλλων αρετών τους, έχουν  επουλωτικές και αναλγητικές ιδιότητες).

Ωχ , έπαθα λουμπάγκο

Μετά από μια επίκυψη ή ένα απότομο σκύψιμο, νιώσατε οξύ και ξαφνικό πόνο στη μέση, που σας εμποδίζει να κάνετε την παραμικρή κίνηση. Σίγουρα πρόκειται για “λουμπάγκο” , ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κρίσεις έντονου πόνου  στους παρασπονδυλικούς μυς και ιδιαίτερα στους μυς της περιοχής της οσφύος.  Το πρόβλημα αυτό, μπορεί να συμβεί στον κάθε ένα κάποια στιγμή (συνήθως αν γυμνάζεται πολύ, καθόλου ή αν κάνει χειρωνακτική εργασία).

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:
  • Εντριβές με χαμομηλόλαδο: Κατά τη διάρκεια της κρίσης, άμεση ανακούφιση στον πόνο,  θα επιφέρει το χλιαρό χαμομηλόλαδο. (Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε “μπεν –μαρί”  ή σε ένα τηγάνι, στο οποίο  θα προσθέσετε  μια χούφτα χαμομήλι και αφού ανακατέψετε καλά και αφήσετε το μείγμα  να κρυώσει, θα κάνετε ελαφριές εντριβές  στην  περιοχή των πλευρών και γενικά στα σημεία  που υπάρχει έντονος πόνος, 2-3 φορές την ημέρα).
  • Εντριβές με λάδι άρνικας: Κάντε μασάζ με λάδι άρνικας ή με κρέμα με άρνικα. Ενδείκνυται για μυικούς  και ρευματικούς πόνους και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
  • Μείνετε στο κρεβάτι, σε ύπτια θέση, τοποθετώντας μαξιλάρια κάτω από τα γόνατα και στη ράχη ή σε εμβρυική θέση (με λυγισμένα τα πόδια προς την κοιλιά, στο δεξί ή αριστερό πλευρό.
  • Βάλτε θερμοφόρα στη μέση και  πάρτε ένα αναλγητικό, ή με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού κάποιο μυοχαλαρωτικό, ίσως και ένα αντιφλεγμονώδες, αν ο πόνος είναι ισχυρός.
Το κεφάλι μου πάει να σπάσει

Βασανίζεστε από συχνές κρίσεις ημικρανίας, που εκδηλώνονται με πόνο στο μισό κεφάλι ή διαταραχές στην όραση (φωτοφοβία, φωτοευαισθησία);  Η ημικρανία, που απασχολεί έντονα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κυρίως γυναικών ηλικίας 20-35 ετών, συνδέεται συνήθως με συναισθηματικές και ορμονικές μεταβολές, διαταραχές στον ύπνο, σωματική κούραση ή με τις καιρικές και εποχιακές μεταβολές.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ:

Λεμόνι και αγγούρι: Ένα προληπτικό μέτρο,  είναι να τρίβετε καθημερινά το μέτωπό σας με μια φέτα λεμονιού ή αγγουριού.  Το άρωμα τους, προκαλεί χαλάρωση, ειδικά από την  ένταση και το στρες, που είναι οι κυρίως ένοχοι  για την ημικρανία.

Δραστικά αφεψήματα:  Το αφέψημα μέντας λεβάντας, χαμομηλιού , που θα πιείτε ή που θα κάνετε με αυτά κομπρέσες,  μπορούν να  βοηθήσουν  να ξεπεράσετε ήρεμα τις κρίσεις μιας ημικρανίας, καθώς μεταξύ άλλων, τα φυτά αυτά έχουν κατασταλτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες.

  • Μασάζ στους κροτάφους, με αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα, το βάλσαμο και η σκουτελλαρία. που αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευεργετικά στις ημικρανίες.
  • Αποφύγετε τα τηγανιτά και λιπαρά φαγητά, αλλά και τις σοκολάτες, τα πολλά τυριά, τα εσπεριδοειδή και το αλκοόλ (κυρίως το κόκκινο κρασί), που κατηγορούνται πως επιδεινώνουν την ημικρανία.
  • Όχι και στη συνεχή έκθεση σας στον ήλιο, στο πολύ φως, στους δυνατούς ήχους και οσμές, που αποτελούν εκλυτικούς παράγοντες.

Ενδοσκόπηση και αυτογνωσία: Εξετάστε την συναισθηματική σας κατάσταση την στιγμή που σας πιάνει η ημικρανία. Η αναζήτηση των αιτιών και η προσπάθεια αντιμετώπισής τους στους λόγους που σας στρεσάρουν ή σας πιέζουν μπορεί ακόμα και να σας απαλλάξει από τις δυσάρεστες ημικρανίες.

Με τη συνεργασία της Ελληνικήs Εταιρείαs Κεφαλαλγίας, της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας και του Συλλόγου Ελλήνων Βοτανοθεραπευτών.