Φλωρεντία: Για τσάι σε ένα από τα παλαιότερα φαρμακεία στον κόσμο

Στη Φλωρεντία βρίσκεται το Farmaceutica di Santa Maria Novella, ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα φαρμακεία στον κόσμο. Πολύ κοντά στη Βασιλική της Santa Maria Novella και δίπλα σχεδόν από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, αυτό το εντυπωσιακό μέρος προσφέρει την ευκαιρία να επιστρέψετε στο παρελθόν μέσα από μυρωδιές και αρώματα που κατασκευάζονται εκεί, από το 1221.

Το φαρμακείο που δημιουργούσε αυτά τα περιζήτητα τότε προϊόντα ιδρύθηκε επίσημα το 1612, με την ονομασία Farmaceutica di Santa Maria Novella. Οι Δομινικανοί μοναχοί που ίδρυσαν την εκκλησία (είναι η πρώτη και υπέροχη Βασιλική της Φλωρεντίας), διατηρούσαν και ιδιωτικούς κήπους στους οποίους καλλιεργούσαν διάφορους τύπους φαρμακευτικών βοτάνων με τα οποία έφτιαχναν τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα βάλσαμα και τα βάμματα κυρίως για τη θεραπεία των μοναχών που ζούσαν στο μοναστήρι. Από τον 14ο αιώνα όμως, τα νέα σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες των σκευασμάτων άρχισαν να εξαπλώνονται, η φήμη τους μεγάλωνε συνέχεια και τα αρωματικά νερά τους χρησιμοποιήθηκαν για όλα τα είδη ιατρικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης και της καταπολέμησης της πανούκλας, το 1381.  Οι φόρμουλες που μεταφέρονταν προφορικά, τελειοποιήθηκαν και διατηρήθηκαν, με πολλές να χρησιμοποιούνται και να παράγονται μέχρι σήμερα με αυτές τις ίδιες αρχαίες συνταγές.

Τα αρώματα τους περίφημα και το Acqua di Santa Maria Novella (παραγγελιά της  Caterina de Medici),  είναι το πρώτο άρωμα με βάση το αλκοόλ στον κόσμο. Το Ιστορικό κατάστημα βρίσκεται στο πρώην Παρεκκλήσι του San Niccolò. Θα χαζέψετε με την απίστευτη τοιχογραφία στην οροφή και τις εικόνες των μοναχών που κρατούν βιβλία. Θα απολαύσετε την επίσκεψη στο κομψό Πράσινο Δωμάτιο όπου κάποτε σερβίρονταν τα θεραπευτικά ποτά του φαρμακείου, όπως η σπεσιαλιτέ τους, που ήταν ένα μείγμα Alkermes (ιταλικό λικέρ), βοτάνων και σιροπιού σοκολάτας!

Στο Μουσείο που βρίσκεται στα παλιά εργαστήρια του φαρμακείου, μπορείτε να δείτε μεταξύ άλλων, κεραμικά αγγεία που κάποτε αποθηκεύονταν σε αυτά βότανα και άλλα. Επίσης θα δείτε ιστορικά βιβλία, εξοπλισμό φαρμακείου και άλλα. Απόλαυση η βόλτα στον βοτανικό κήπο και το τσάι στην αίθουσα τσαγιού όπου μπορείτε να δοκιμάσετε και προϊόντα σε ένα κομψό περιβάλλον.

Φεύγοντας μπορείτε να επιλέξετε τι θα αγοράσετε από μια δελεαστική λίστα από χειροποίητα αρώματα, σαπούνια, προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος, αρώματα σπιτιού, ποτ πουρί και υπέροχα κεριά. Τα κεριά και τα σαπούνια με αποξηραμένα λουλούδια ξεχωρίζουν. Για κάτι μοναδικά Florentine, να επιλέξετε προϊόν με ίριδες που φυτρώνουν άγριες στις πλαγιές της Φλωρεντίας και είναι το λουλούδι που ενέπνευσε το εικονικό σύμβολο της Φλωρεντίας. Μπορείτε να παραγγείλετε και προϊόντα online.

Officina Profumo-Farmaceutica di Santa Maria Novella
Via della Scala 16, Florence
www.smnovella.com