Η Γιάννα κάνει αποτοξίνωση και μας εξηγεί γιατί και πως, ενώ δίνει ιδέες για ξεχωριστά blend στα detox αφεψήματα

Η Γιάννα Μπαλαφούτη είναι η Πυλιακή Γη και δεν θα μπορούσε να κάνει μια απλή αποτοξίνωση. “Πειραγμένα” ζυμαρικά, δικά της φυσικά detox blend αφεψήματα και γεύσεις ελληνικές παραδοσιακές όπως μόνο εκείνη ξέρει να συνδυάζει. Η Γιάννα από την Γιάλοβα της Μεσσηνίας είναι το κορίτσι δυναμίτης που δημιούργησε μια οικογενειακή επιχείρηση, μικρή σε νούμερα τότε, που όμως μεγάλωσε και διαπρέπει. Η Πυλική Γη ξεχωρίζει και τα βραβεία που κερδίζουν τα προϊόντα της το επιβεβαιώνουν.

της Τζένης Φραγκούλη

Η σκληρή δουλειά και ο επίμονος, δυναμικός χαρακτήρας της Γιάννας ήταν και είναι τα καύσιμα για την επιτυχία της Πυλιακής Γης. Πρωτότυπες συνταγές που ακροβατούν σε παραδοσιακές προσεγγίσεις, ευλαβική προσήλωση στην εποχικότητα με χειροποίητη σφραγίδα σε όλα και φυσικά χωρίς καθόλου συντηρητικά. Η πλούσια Μεσσηνιακή γη ο μεγάλος προμηθευτής της και η φαντασία ο οδηγός της. Γλυκά του κουταλιού, λικέρ, μαρμελάδες, κριτσίνια, σάλτσες, είναι μερικές μόνο κατηγορίες εδεσμάτων, με τα βραβευμένα, Ελιά Καλαμών σε σιρόπι Cabernet και μέλι, και Μαρμελάδα λεμονιού με αγουρέλαιο, να διαπρέπουν και να ξεχωρίζουν (αν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει κάποιο από τα θεσπέσια δημιουργήματα της Γιάννας).
Όλα είναι προϊόντα  υψηλού γευστικού εκλεπτυσμού και μεγαλείου ψυχής (δεν είναι καθόλου ασύνδετο με το μεράκι, την φαντασία και την επιμονή).
Tίποτα όμως δεν θα είχε συμβεί αν η Γιάννα δεν ήταν… η Γιάννα. Ένα κορίτσι που κατακτά χωρίς να το επιδιώκει όλους όσους την γνωρίζουν. Χωρίς πολυλογίες και τυμπανοκρουσίες για τις επιτυχίες της, δουλεύει ασταμάτητα και σχολιάζει πικάντικα αυτά που ζει. Έτσι την αγαπήσαμε κι εμείς.
Και τώρα, η Γιάννα κάνει αποτοξίνωση. Με σίδερίτη, μαλοτήρα, χαμομήλι, κουρκουμά και… λαπάδες.  Φτιάχνει (δικό της εννοείται) detox αφέψημα με πειραγμενο earlgray, δηλώνει ότι νικάει και μοιράζεται μαζί μας το πως, το γιατί, τις συνταγές και την εμπειρία.  Εμείς ρωτήσαμε:

Γιατί αποτοξίνωση;

Έκανα πολλές διατροφικές καταχρήσεις τη χρονιά που πέρασε, χωρίς όρια και χωρίς να υπολογίζω τις αντοχές μου. Εργαζόμουν πολλές ώρες χωρίς να φροντίζω την διατροφή μου και στις καλοκαιρινές διακοπές αντί να κατεβάσω τους ρυθμούς έτρωγα χωρίς να υπολογίζω τίποτα. Μάζευα μόνη μου θαλασσινά από τον Ευβοϊκό και έτρωγα χωρίς να τα μετράω. Δοκίμαζα διάφορα είδη κρεατικών, έφτιαχνα γλυκά για την οικογένεια -ειδικά μαρέγκες και παγωτά-, έπινα συχνά κρασί -φέτος εστίασα στα δροσερά ροζέ- και μπίρες από μικρούς ζυθοποιούς που τους έχω μεγάλη αδυναμία. Έπινα αρκετούς καφέδες, γιατί μεταξύ όλων των υπολοίπων, ήθελα να γνωρίσω τους μονοποικιλιακούς στον αυτοσχέδιο cold brew εξοπλισμό μου. Με όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το υπερβολικό άγχος της καθημερινότητας και τη σωματική κόπωση της χειρωνακτικής εργασίας, ο οργανισμός μου άρχισε να αντιδρά αρνητικά και να διαμαρτύρεται.  Γι’ αυτό, αποτοξίνωση.

Πότε ξεκίνησες;

Με την έναρξη της νέας σεζόν, αρχές Σεπτέμβρη, αναγκάστηκα να ακολουθήσω ένα αυστηρό αποτοξινωτικό πρόγραμμα (με τη συμβολή του γιατρού μου) και ακούγοντας επιτέλους τα μηνύματα του οργανισμού μου, να του φέρομαι με σεβασμό και ευγένεια. Ελάττωσα τους ρυθμούς της καθημερινότητας και ξεκίνησα προγραμματισμένη διατροφή. Τώρα στις γιορτές όμως τα χάλασα λίγο αλλά επανέρχομαι με μεγαλύτερο κέφι στην ..detox ζωή μου, μια που πλέον έχω αισθανθεί πόσο θετική επίδραση είχε στην υγεία μου και κατά συνέπεια στην καθημερινότητα μου.

Αποτοξίνωση με τι είδους διατροφή;

Η  συγκεκριμένη διατροφή αρχικά διήρκεσε 2 ολόκληρους μήνες. Ενώ έχει ολοκληρωθεί το βασικό κομμάτι της αποτοξίνωσης συνεχίζω με τους ίδιους ρυθμούς και μέρα με τη μέρα προσθέτω φαγητά στη διατροφή μου. Ξεκίνησα με τις πράσινες σαλάτες, τα βραστά χόρτα, το μοσχάρι, τις ελαφριές κόκκινες σάλτσες και προχωράω σταθερά. Αποφεύγω να τρώω έτοιμα φαγητά από έξω. Αποφεύγω τη ζάχαρη, χωρίς όμως να τη στερούμε. Αν θέλω γλυκό, θα φάω μία πλάκα σοκολάτας ή κάποιο γλυκό κουταλιού ή προζυμένιο ψωμί με βούτυρο και μέλι. Αποφεύγω τις πάστες και τις υπόλοιπες ζαχαρολιχουδιές αλλά δεν αντιστάθηκα σε κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Γενικά προσπαθώ μόνη μου να ρυθμίσω τη διατροφή μου και να διατηρήσω το βάρος χωρίς να στερούμε, γιατί αν στερηθώ θα μου γίνει εμμονή και θα το βλέπω στον ύπνο μου μέχρι τελικά να το φάω διπλό. Η διατροφή που ακολούθησα είναι η εξής:

Πρωινό: 2-3 μικρά προζυμένια παξιμαδάκια τύπου Κυθήρων, με ελαιόλαδο, βραστό αυγό και ελάχιστο κίτρινο τυρί.

Δεκατιανό: ένα μήλο ή κομπόστα ροδάκινο ή μπανάνα ή ζελέ βοτάνων.

Μεσημεριανό: κοτόσουπα, κρεατόσουπα, ψαρόσουπα με ρύζι και καρότα. Μακαρόνια ή χυλοπίτες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ελάχιστη μυτζήθρα. Κάποια στιγμή βαρέθηκα να τρώω τα ίδια ζυμαρικά και έφτιαξα δικά μου με παντζάρι και με κουρκουμά. Ευτυχώς δεν είχα περιορισμό στις ποσότητες. Αν πεινούσα αρκετά, έτρωγα δύο μερίδες με μακαρόνια.

Τι έκοψες;

Όλες τις τροφές που περιέχουν λιπαρά, όλα τα γαλακτοκομικά (παγωτά, κρέμες), όλες τις σάλτσες λευκές και κόκκινες, όλα τα ωμά λαχανικά και όλα τα ψητά και τηγανητά. Όλα τα όξινα φρούτα, τα αλκοολούχα ποτά, τα αναψυκτικά και τους καφέδες. Θυμίζω ότι η παραπάνω διατροφή ήταν προσαρμοσμένη στις ανάγκες του δικού μου οργανισμού.

Τι πρόσθεσες;

Πρόσθεσα πολλά αφεψήματα αποτοξίνωσης. Ευτυχώς, λόγω της δουλειάς, έχω συγκεντρώσει μεγάλη ποικιλία σε βότανα και αρωματικά οπότε οι συνδυασμοί καθημερινά ήταν διαφορετικοί.

Τα αποτοξινωτικά αφεψήματα είναι σημαντική προσθήκη στα πλαίσια ενός υγιούς διαιτολογίου. Πες μας τα δικά σου blend να κλέψουμε ιδέες.  

Κάθε πρωί βράζω νερό, αφήνω στην πρέσα του καφέ για περίπου 3-5 λεπτά τα βότανα, φιλτράρω και τα διατηρώ ζεστά σε ένα θερμός που με καλύπτει όλη την ημέρα. Οι συνδυασμοί που επικράτησαν είναι οι ακόλουθοι:

  • Φλησκούνι, λουίζα, φρέσκο τζίντζερ.
  • Μαλοτήρας ή σιδερίτης, κανέλα Κεϋλάνης, πιπέρι καγιέν, φρέσκος κουρκουμάς.
  • Το δικό μου earl grey με μαύρο τσάι, ξύσμα από περγαμόντο που είχα αποξηράνει το χειμώνα που έφτιαχνα γλυκό κουταλιού, λουίζα και φρέσκος κουρκουμάς.
  • Πράσινο τσάι, λουίζα, χαμομήλι, ελάχιστο φασκόμηλο, 3-4 τριανταφυλλάκια και φρέσκος κουρκουμάς.
  • Παράλληλα ο Δημήτρης κάθε δύο μέρες φτιάχνει ένα σκεύασμα με φρέσκο τζίντζερ, κανέλα Κεϋλάνης, δενδρολίβανο και φρέσκο δυόσμο το οποίο διατηρεί σε γυάλινα βάζα στο ψυγείο και το αραιώνει με Ξινόνερο κατά το σερβίρισμα (με λίγες σταγόνες λεμόνι).
  • Όταν έχω τάσεις για γλυκό προσθέτω λίγο ανθόμελο στο φλιτζάνι.
Τι σου έλειψε;

Δεν μου έλειψε καθόλου ο καφές, δε μου έλειψαν τα λιπαρά φαγητά αλλά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με πλούσιες τανίνες το αναζητούσα κάποιες βραδιές.

Τι κέρδισες;

Κέρδισα χρόνο μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Άλλαξε το εσωτερικό μου ρολόι. Ξυπνάω νωρίς, συνήθως πριν τις 7:00 χωρίς ξυπνητήρι και με ελαφρύ κεφάλι. Επειδή επηρεάζομαι εύκολα, έχω περιορίσει τις κοινωνικές συναναστροφές.

Πως αντέδρασε το σώμα (κούραση, αντοχές, συναισθηματικά);

Μέσα σε δύο μήνες έχασα 5 κιλά που ήταν παραπανίσια, αυτό ήταν μία σπουδαία αλλαγή που αν και το προσπαθούσα καιρό, δεν κατάφερνα να το πετύχω.  Έχω ανακτήσει κάποια από την ενέργεια μου, την οποία προσπαθώ να εκτονώνω περπατώντας. Συναισθηματικά είμαι πιο ήρεμη, όχι απαραίτητα χαρούμενη, κυρίως ήρεμη. Προσπαθώ να απορρίπτω όσα με στενοχωρούν ή με αγχώνουν και να τα αντιμετωπίζω αργότερα με ψυχραιμία. Από ότι μου λένε, η επιδερμίδα του προσώπου μου είναι πιο καθαρή και νομίζω ότι έχουν μειωθεί οι σακούλες στα μάτια.

Ετοιμάζεις κάποιο καινούργιο προϊόν; Τι εκπλήξεις να περιμένουμε από την Πυλιακή γη;

Ο δαίμονας μέσα μου δεν με εγκαταλείπει, όσο και να είμαι σε κατάσταση …ζεν. Οπότε, η απάντηση είναι: ναι, ετοιμάζω νέα προϊόντα. Αυτό που είναι πιο ώριμο και ίσως και το αγαπημένο μου είναι το ζελέ πετιμέζι με ροδόνερο. Το δουλεύω πολύ καιρό αλλά τώρα νομίζω ότι έχει ωριμάσει σαν προϊόν. Ξέρεις, από την αρχική σύλληψη και το δοκιμαστικό στάδιο παραγωγής σε επίπεδο μικρής ποσότητας μέχρι την μεγαλύτερη παραγωγή, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Επίσης, πολλές φορές φτιάχνω κάτι καινούργιο εντελώς παρορμητικά. Επειδή για παράδειγμα μου αρέσουν κάποια υλικά. Η ολοκλήρωση του προϊόντος έρχεται μόνο όταν οραματιστείς και την χρήση του.

Εκτός από τα πολυβραβευμένα σου, Ελιά Καλαμών σε σιρόπι Cabernet και μέλι, και Μαρμελάδα λεμονιού, ποιό από τα δημιουργήματά σου θα ξεχώριζες και γιατί;

Αυτό που έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό είναι το τοματίνι βελανίδι σε σιρόπι chardonnay και ανθόμελο με καρπούς μυρτιάς. Η διαδικασία παραγωγής του είναι ένα μαρτύριο αλλά μου έδωσε την δυνατότητα να αντιληφθώ πρώτα εγώ η ίδια και στη συνέχεια να αναδείξω στους άλλους τον καρπό της μυρτιάς, ένα Ελληνικό βότανο, ξεχασμένο. και παραμελημένο. Είναι το φυτό της θεάς Αφροδίτης, το φυτό της Παναγίας, ήταν μέσα στην καθημερινή διατροφή πριν από πολλά πολλά χρόνια και όμως, έχει εξαφανιστεί από την σημερινή διατροφή μας.

Τα χειροποίητα εδέσματα της Γιάννας και γευστικές προτάσεις, στο site της Πυλιακής Γης: http://pyliakigi.gr/