Λαδένια Κιμώλου με ντοματίνια

Η λαδένια μοιάζει με πίτσα. Η λαδένια Κιμώλου στην αυθεντική συνταγή έχει μόνο φρέσκια ντομάτα και κρεμμύδια. Λαδένια γιατί έχει λάδι και στην ζύμη. Είναι η Κυκλαδίτικη εκδοχή της πίτσας και είναι πεντανόστιμη. Στην εδώ παραλλαγή καλύπτουμε την ζύμη με μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας, τυρί φέτα (που μπορείτε να παραλείψετε) και ντοματίνια. Κλέψαμε την ιδέα από την ξαδέρφη της στην Σικελία, όπου επιπλέον προσθέτουν στην σάλτσα αντζούγιες, ενώ το τυρί είναι παρμεζάνα. Η ζύμη γίνεται εύκολα και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη

400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξερή μαγιά

1 κουτ. γλ. αλάτι

1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη

1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

1 φλ. τσαγ. χλιαρό νερό

Για την επικάλυψη

5-6 τριμμένες μεγάλες φρέσκες ντομάτες (χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα)

3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο καθαρισμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένο

200γρ. τριμμένη φέτα (προαιρετικά)

1 κουτ. σουπ. αποξηραμένη ρίγανη

2 φλ. τσαγ. ντοματίνια

αλάτι, πιπέρι

1 κουτ. γλ. ζάχαρη

ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Τοποθετείτε τις τριμμένες ντομάτες σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και να φύγουν τα υγρά τους. Σοτάρετε σε λίγο λάδι το κρεμμύδι και ρίχνετε τις ντομάτες. Αφήνετε να πάρουν μια βράση, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε την ζάχαρη, λίγο ρίγανη, ανακατεύετε, σκεπάζετε και σιγοβράζετε την σάλτσα για 15 λεπτά. Ξεκινάτε να ετοιμάζετε την ζύμη. Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε το νερό και διαλύετε σ’αυτό την μαγιά. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Σε άλλο σκεύος ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και την ζάχαρη. Τα προσθέτετε στο μπολ με την μαγιά και αρχίζετε να ζυμώνετε. Δουλεύετε μέχρι να γίνει ζύμη μαλακή και ελαστική. Προσθέτετε αν χρειάζεται επιπλέον αλεύρι ή νερό.
  2. Τοποθετείτε την ζύμη σε λαδωμένο σκεύος και σκεπάζετε με λαδωμένη μεμβράνη (για να μην κολλήσει όταν θα φουσκώσει). Αφήνετε να φουσκώσει για 30 λεπτά. Ξαναζυμώνετε και ανοίγετε σε λεπτό φύλλο. Απλώνετε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί ή μοιράζετε σε 2 μικρότερα.
  3. Καλύπτετε την επιφάνεια τις ζύμης με την φέτα αν χρησιμοποιήσετε και περιχύνετε με την σάλτσα ντομάτας. Πιέζετε με ένα κουταλάκι στα σημεία που θα μπουν τα ντοματίνια και τα τοποθετείτε ένα ένα. Ραντίζετε με ελαιόλαδο.
  4. Ψήνετε την λαδένια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200β. μέχρι να πάρει χρώμα. Καλή όρεξη!