Λαδένια με σαλάμι αέρος και πιπεριά

Η Λαδένια, η Κυκλαδίτικη εκδοχή της πίτσας είναι λατρεμένη και απίστευτα νόστιμη. Η φρέσκια ντομάτα με την φέτα και την τραγανή ζύμη κάνουν ένα τέλειο πάντρεμα και ταξιδεύουν στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά με το δροσερό αεράκι και την υπέροχη θάλασσα. Η αυθαίρετη προσθήκη πιπεριάς και το σαλάμι αέρος στην λαδένια, την κάνουν πιο πλούσια σε γεύση, πικάντικη (ανάλογα με το σαλάμι αέρος που θα επιλέξετε) και αξιοσημείωτα λαχταριστή. Η ζύμη γίνεται εύκολα, αλλά αν δεν το έχετε καθόλου με το ζύμωμα, η φρέσκια ζύμη πίτσας στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ θα κάνει την δουλειά της, αν και θα χάσει σε γεύση αφού θα λείπει το ελαιόλαδο που την χαρακτηρίζει.

ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη

400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξερή μαγιά

1 κουτ. γλ. αλάτι

1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη

1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

1 φλ. τσαγ. χλιαρό νερό

Για την γέμιση

5-6 τριμμένες φρέσκες ντομάτες (χωρίς τα σπόρια και τη φλούδα)

3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο

1 μεγάλη πράσινη πιπεριά καθαρισμένη κομμένη σε μπαστούνια

10-15 φέτες σαλάμι αέρος, κομμένες στα δύο ή στα τέσσερα

250γρ. τριμμένη φέτα

1 κουτ. σουπ. αποξηραμένη ρίγανη

ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Τοποθετείτε τις τριμμένες ντομάτες σε σουρωτήρι να στραγγίξουν και να φύγουν τα υγρά τους. Ξεκινάτε να ετοιμάζετε την ζύμη. Σε μεγάλο μπολ ρίχνετε το νερό και διαλύετε σ’αυτό την μαγιά. Ρίχνετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Σε άλλο σκεύος ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και την ζάχαρη. Τα προσθέτετε στο μπολ με την μαγιά και αρχίζετε να ζυμώνετε. Δουλεύετε μέχρι να γίνει ζύμη μαλακή και ελαστική.
  2. Προσθέτετε αν χρειάζεται επιπλέον αλεύρι ή νερό. Τοποθετείτε την ζύμη σε λαδωμένο σκεύος και σκεπάζετε με λαδωμένη μεμβράνη (για να μην κολλήσει όταν θα φουσκώσει). Αφήνετε να φουσκώσει για 30 λεπτά. Ξαναζυμώνετε και ανοίγετε σε λεπτό φύλλο. Απλώνετε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί ή μοιράζετε σε μικρότερα.
  3. Καλύπτετε την επιφάνεια τις ζύμης με τις στραγγισμένες φρέσκες τριμμένες ντομάτες και απλώνετε από πάνω το σαλάμι και τις πιπεριές. Καλύπτετε με την τριμμένη φέτα. Πασπαλίζετε με ρίγανη και ραντίζετε με ελαιόλαδο.
  4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200β. μέχρι να πάρει χρώμα και η λαδένια είναι έτοιμη. Καλή όρεξη και απόλαυση!