Στην Μονή Τοπλού είχε και καλωσόρισμα!

Στην Μονή Τοπλού, στην Ιερά Μονή Ακρωτηριανής στην Σητεία Κρήτης, μας υποδέχτηκαν, η πολλά υποσχόμενη σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου και το San Pellegrino σε ένα μαγικό δείπνο αξιώσεων εν όψει του τελικού του διαγωνισμού Young chef San Pellegrino που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο. Φτάνοντας στην Μονή είχε και καλωσόρισμα και ήταν εξαιρετικό!

της Τζένης Φραγκούλη

Η Μονή, χτισμένη τον 14ο αιώνα, είναι από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Κρήτης και στέκεται επιβλητικά  στο άγριο και άγονο τοπίο της Σητείας. Έχει αναστηλωθεί και ανακαινιστεί πολλές φορές αλλά την σημερινή της μορφή, την πήρε την περίοδο της Ενετοκρατίας.  Στην Μονή Τοπλού φτάσαμε μεσημέρι με ελαφρά συννεφιασμένο καιρό και η επιβλητική της αρχιτεκτονική με τον ψηλό τοίχο 10 μέτρων που την περιβάλλει, στο μέσον του άνυδρου και άγριου τοπίου, μας έβαλε αμέσως σε διάθεση μοναστηριακή. Μπήκαμε από την κεντρική είσοδο περνώντας την μεγάλη βαριά πόρτα στον περίβολο του μοναστηριού όπου μας περίμενε  η Κωσταντίνα, χαμογελαστή, δίπλα στον τεράστιο αναμμένο πέτρινο φούρνο που ήταν έτοιμος να δεχτεί τα καρβέλια που είχε από πριν ετοιμάσει και κάθονταν φουσκωμένα πια, πάνω στον πέτρινο πάγκο.   Στο τραπέζι δίπλα, το καλωσόρισμα, που δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από μια τσικουδιά, παραγωγής του οινοποιείου της Ιεράς Μονής. Τσικουδιά, η οποία μας σερβιρίστηκε με ζουμερούς σπόρους ροδιού. Χάρμα γεύσης και οφθαλμών. Η διαδικασία ήταν απλή. Βάζαμε στο ποτηράκι σπόρια ροδιού και στην συνέχεια το γεμίζαμε τσικουδιά. Καταπληκτικό σφηνάκι.  Δροσιά και κάψιμο σε ένα. Δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα η επίσκεψη στην Μονή Τοπλού.

Πόσο μάλλον όταν δίπλα, στον χτιστό φούρνο της μονής μόλις έμπαιναν για ψήσιμο τα καρβελάκια της Κωσταντίνας που αργότερα γευτήκαμε στο δείπνο. Ψωμάκια σε διαφορετικές γεύσεις, ζυμωμένα  με χαρουπάλευρο, μυρόχορτα, ελιές και άλλα, που όσο ψήνονταν, οι μυρωδιές τους, μας άνοιξαν την όρεξη. Κάναμε υπομονή όμως γιατί πρώτα είχε ξενάγηση. Με τον χαρισματικό ηγούμενο της Μονής πατήρ Φιλόθεο Σπανουδάκη στους χώρους και στο μουσείο (δικό του έργο), της Μονής, όπου μας εξήγησε ότι το ξακουστό μοναστήρι έχει μεγάλη και σημαντική ιστορία καθώς έδωσε πολλούς αγώνες για την ελευθερία τόσο κατά την Τουρκοκρατία όσο και κατά των Γερμανών (ο ασύρματος που ήταν κρυμμένος εκεί και άλλα στρατιωτικά κειμήλια εκτίθενται στο μουσείο της Μονής μαζί με το λάβαρο της μάχης κατά των Τούρκων).

Στην Μονή Τοπλού, σημαντική και η συλλογή των αξιοθαύμαστων και σπάνιων Βυζαντινών εικόνων (εκ των οποίων πολλές είναι ζωγραφισμένες από τον Ιωάννη Κορνάρο), οι οποίες έχουν εκτεθεί και στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης. Σημαντικά και τα χαρακτικά (λιθογραφίες, μεταλλογραφίες, ξυλογραφίες) που είναι εξαιρετικής τέχνης, καθώς και τα παλιά βιβλία και λεξικά μοναδικής αξίας και σπανιότητας.  Η επίσκεψη στην Μονή, αν βρεθείτε στην Κρήτη επιβάλλεται. Εμείς, μετά την ξενάγηση, οδηγηθήκαμε στην υπέροχη τραπεζαρία όπου σε λίγη ώρα ξεκίνησε το δείπνο, δια χειρός  Κωσταντίνας Βούλγαρη- Κοντεσοπούλου, με πρωταγωνιστή το πιάτο “Ελλήνων Γεύσεις” με το οποίο θα συμμετέχει στον τελικό του διαγωνισμού Young chef San Pellegrino που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο.

Go Greece, Go Kωσταντίνα, San Pellegrino Young Chef! Eίμαστε μαζί σου! Σε περιμένουμε πίσω νικήτρια να πιούμε τσικουδιά με ρόδι! #SPYoungchef  #SanPellegrino